Amerika, 2001 yılında el Kaide’nin New York ve Washington’a yaptığı saldırılara misilleme olarak örgütü koruyan Afganistan’a askeri müdahalade bulunmuştu.
Kısa bir süre içinde el Kaide’ye destek sağlayan Taleban yönetimi devrildi, başkent Kabil Amerika ve müttefiklerinin eline geçti.
O zamanlar kimse Taleban yönetiminin bu kadar hızla devrilmesini beklemiyordu. Bununla birlikte aradan 10 yıl geçmesine rağmen NATO ve Amerikan birlikleri hala Taleban ve el Kaide ile savaş halinde.
Savaşın ilk yıllarında müttefik askerlerinin azlığından yararlanan Taleban Pakistan’daki üslerinden yeniden ülkeye sızmaya başladı ve bazı bölgeleri ele geçirdi. Bunun bir nedeni Amerika’nın 2003 yılında başka bir ülkeye daha, Irak’a karşı savaş açmasıydı.
Askerlerini geri çekmeye ve ülkenin iç ve dış güvenliğini yavaş yavaş Afgan polis ve ordusuna devreden NATO, 2014 yılına kadar bu ülkeden tümüyle ayrılmayı planlıyor.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Taleban ve el Kaide’nin son aylarda gerçekleştirdiği kanlı eylemlere rağmen devir-teslim sürecinin rayından çıkarılamayacağını söyledi.
Amerika’nın eski Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, bir süre önce, elde edilen kazanımlara rağmen Afganistan’da durumun kırılgan olduğunu söylemiş ve askeri önlemlerin yanında Taleban’a açılımda da bulunulmasını tavsiye etmişti.
Şu anda Afganistan’da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir çok ülkeden ama çoğu Amerikalı 130,000 asker bulunuyor.
Türkiye 2001 yılından bu yana askeri birlik bulundurduğu Afganistan’da 2002 ve 2005 yıllarında iki kez Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) Komutanlığını, 2007 yılında da, 8 ay süreyle Kabil Bölge Komutanlığının (KBK) liderliğini yapmıştı.
Dışişleri Bakanlığı, bugün, Kabil Bölge Komutanlığı liderliğinin Türk Silahlı Kuvvetlerince 1 Kasım 2012 tarihine kadar 1 yıl daha devam edeceğini duyurdu.
Fotoğraf Galerisi