Sadece İngiltere’nin geleceğinde değil Avrupa Birliği’nin yeni yapılanmasında ve bundan sonra atacağı adımların yönünde de ciddi etkiler doğuracak Brexit süreci Brüksel’de resmen başladı.
Avrupa Birliği Komisyonu’nda başlayan müzakerelere Brüksel adına Michel Barnier, Londra adına ise Brexit Bakanı David Davis başkanlık ediyor. İlk günde olumlu ve yapıcı mesajlar vermeye çalışan tarafların konuların esasına girdikçe aynı tavrı koruyup koruyamayacakları şimdiden ciddi soru işaretleri arasında yer alıyor.
Müzakerelerin ana amacı İngiltere’nin çıkışının kontrollü şekilde gerçekleşmesini sağlamak. Atılacak ilk adımlar ise Brexit’in yarattığı belirsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik olacak. Her iki taraf da vatandaşlarının haklarını ön planda tutacak bir yaklaşım sergileyeceğinin sinyallerini veriyor.
Barnier ile Davis, müzakereler kapsamında yapılan ilk görüşmede önceliklerin belirlenmesine ve bir takvim belirlenmesine odaklanacaklar. Bir takvim üzerinde anlaşılması durumunda Barnier, 22-23 Haziran’da Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği Zirvesi’nde konuyu liderlere rapor etme imkanı bulacak.
İngiltere başından bu yana Avrupa Birliği’yle güçlü ve özel bir ortaklık peşinde. Avrupa Birliği kanadının ise Londra’nın sürecin tek kazananı olmasına izin vermemesine kesin gözüyle bakılıyor.
Müzakerelere olumlu ve yapıcı bir yaklaşımla başladıklarını kaydeden Davis, “Hem bizim hem de Avrupalı müttefiklerimizin geleceği için güçlü ve özel bir ortaklık inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Avrupa’nın zor zamanlardan geçtiği dönemlerde ortak değerlerin önemini daha fazla anladıklarını belirten Davis, “Bizi ayrıştıran faktörden çok daha fazla birleştiren faktör var” dedi.
Tartışmaların yoğunlaştığı başlıca konular arasında “Brexit faturası” önemli bir yer tutuyor. Brüksel’de yapılan hesaplamalar bu faturanın Londra açısından yüklü olabileceğine ve miktarın 100 milyar Euro seviyesine ulaşabileceğine işaret ediyor. Avrupa Birliği’nde yaşayan Birleşik Krallık vatandaşlarının durumları ve hakları ile İngiltere’de yaşayan Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşlarının durumu ve Kuzey İrlanda ile İrlanda arasındaki sınırın durumu da diğer sıcak konular arasında yer alıyor.
Resmi müzakerelere start verilse de Londra’nın gerçek ve detaylı bir Brexit stratejisinin olup olmadığı Brüksel’de en fazla tartışılan konular arasında yer alıyor.
Taraflar arasındaki müzakerelerin Ekim 2018’e kadar tamamlanması ve Mart 2019’a kadar nihai anlaşmanın onaylanması gerekiyor.