İngiltere’nin AB’den çıkma süreci bazı uzmanların da tanımladığı gibi “sorunlu bir boşanma davasına” dönüşmüş görünüyor. Geçen hafta, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış sürecini görüşmüştü. Ancak görüşmenin yankıları “boşanma sürecini” daha da zora sokmuşa benziyor. Medyada yer alan haberlere göre Juncker, “Downing Street’ten, 10 kat daha fazla şüpheyle ayrılıyorum” dedi. May ile görüşmesinden sonra Juncker, Almanya Başbakanı Angele Merkel’i bilgilendirdi. Juncker, Merkel’e “May’in başka bir galaksi ve başka bir paralel gerçeklikte yaşadığını” söyledi.
May de dün seçim kampanyasına Avrupa Birliği yetkililerine saldırarak başladı. May, Avrupa Birliği yetkililerini İngiliz seçimine müdahale etmekle, İngiltere’nin ekonomisine zarar vermeye çalışmakla suçladı.
Bu açıklama sonrasında ise Perşembe günü AB Konseyi Başkanı Donald Tusk tarafları itidalli davranmaya çağırdı. Tusk, “Görüşmeler doğası gereği zaten zor. Ama daha görüşmelere başlamadan tartışmaya başlarsak süreç imkansız hale gelir,” dedi.
Kimse İngiltere’nin iki yıl sürmesi beklenen Brexit müzakerelerinin kolay olmasını beklemiyor. Ancak resmi görüşmelerin başlamasından önce son günlerde artan sert tavırlar, İngiltere’nin, bir anlaşmaya varılmadan, bir ticaret sözleşmesi imzalamadan “kapıyı vurup çıkabileceği” endişelerini arttırdı.
Uluslararası finans çevreleri de riskin yüksek olduğunu inancında, İngiltere’nin Londra merkezli finans kuruluşlarının kendi topraklarında kalmasını güvence altına alamayacağını düşünülüyor. Son olarak Amerikan bankası JP Morgan, İngiltere’deki çalışanlarından bir kısmını çekeceğini açıkladı.
Avrupa Birliği de duruşunu sertleştirmiş durumda. Brüksel’deki yetkililer ayrılma sürecinin İngiltere’ye maliyetini 78 milyar dolardan 130 milyar dolara çıkardılar. Ayrıca Brexit sonrası İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin varlıklarında herhangi bir payı olmayacağını belirtiyorlar.
AB Başmüzakerecisi Michel Barnier ayrılık faturasının müzakere edilmeyeceğini ve Londra’nın bunu ödemeden Avrupa Birliği’nden çıkmasının olumsuz sonuçlarının çok büyük olacağını kaydetti.
May de görüşmelerin zorlu geçeceği konusunda tehdit de bulunuyor, kendisini “demir lady” lakaplı eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’a benzetiyor.
Seçim kampanyasını başlatırken May, kendisinin İngiltere’yi Brüsel’e karşı savunabilecek tek kişi olduğunu görüşünü öne çıkarıyordu.
Juncker, May’e karşı çok saygısı olduğunu söylese de iki tarafta da kızgınlık var. İngiliz yetkililer Juncker-May görüşmesinin basına sızması nedeniyle Juncker ve yardımcılarına karşı öfkeli.
İrlanda’nın İngiltere büyükelçisi Dan Mulhall, liderlere derin bir nefes almaları ve sakin olmaları çağrısında bulunuyor. Ancak ana oyuncular şimdilik bu uyarıyı dikkate almış gibi görünmüyor.