BM Güvenlik Konseyi, İsrail’in Filistin’e yardım taşıyan gemilere düzenlediği operasyon hakkında şeffaf ve tarafsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.
Dün gece konuyu görüşmek üzere olağanüstü toplanan 15 üyeli Güvenlik Konseyi saatler süren görüşmeler sonrasında bu sabah ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada dokuz kişinin ölümüyle sonuçlanan operasyon kınandı.
BM Güvenlik Konseyi uluslararası standartlara uygun şekilde konunun soruşturulmasını istedi, ancak bu soruşturmanın kim tarafından yapılacağı konusuna açıklık getirmedi.
Amerika’nın BM nezdindeki Daimi Temsilci Yardımcısı Alejandro Wolff, Washington’un İsrail tarafından iç soruşturma yapılması seçeneğini benimsediğini dile getirdi. Amerikalı diplomat, İsrail’in güvenilir, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma yapabileceğine inandıklarını kaydetti.
Ancak dün gece yarısı itibariyle Güvenlik Konseyi’nin geçici dönem başkanlığını devralan Meksika’nın Temsilcisi Claude Heller, kendi ülkesi dahil bazı konsey üyelerinin bağımsız bir soruşturmadan yana olduklarını kaydetti.
Güvenlik Konseyi, İsrail’den gemileri ve içerisindeki sivilleri derhal serbest bırakmasını da istedi.
İsrail, 50 sivilin sınır dışı edilmek üzere havaalanına götürüldüğünü açıkladı. Yetkililer, diğer yolcuların kimliklerini açıklamayı reddettiklerini ve halen gözaltında olduklarını da bildirdi.
'Açıklama bekleneni vermedi'
Güvenlik Konseyi’nin konuyla ilgili açıklaması, toplantı talebinde bulunan Türkiye, Lübnan ve Filistin yönetiminin beklediğinden daha yumuşak ifadeler içerdi.
Filistinli Temsilci Riyad Mansur, daha güçlü bir açıklamayı tercih ettiklerini ancak Amerika’nın müdahalesi yüzünden bunun mümkün olmadığını söyledi.
Açıklamada, 1860 sayılı kararın uygulanmasının önemine değindi. Bu karar 1.5 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze’ye yardımların aksatılmamasını öngörüyor. İsrail uyguladığı ambargoyla Gazze’ye yardım akışını önemli ölçüde engelliyor.