Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Dairesi DESA tarafından gençlerle ilgili olarak yapılan ilk araştırma, internet üzerinden gerçekleştirildi.
15-30 yaş grubundaki gençler DESA ile bir ay boyunca görüşlerini, deneyimlerini ve önerilerini paylaştı. Rapor, gençlerin görüşlerine dayanıyor. Araştırmaya katılan gençlerin büyük bölümü, eğitim sistemlerinin kendilerini iş hayatına hazırlamadığı görüşünü savundu ve işsizlikten şikayet etti.
Raporda gençlerin eğitimin kalitesini sorguladıkları ve aldıkları eğitimin uzun dönemde onları hayata ve iş piyasasına hazırlamadığı sonucuna vardıkları vurgulanıyor. Eğitim sistemlerinin kendilerine pratik bilgilerden çok teorik bilgiler vermesini eleştiren gençlere göre, iş bulmakta zorlanmaları da eğitim programlarının yetersizliğinden kaynaklanıyor.
Dört haftalık araştırma süresi boyunca dünyanın çeşitli ülkelerinden 1,100’den fazla genç Birleşmiş Milletler’e görüş bildirdi. Araşatırmaya katılan 24 yaşındaki Senegalli Amadou, okullarda gençler iş hayatına hazırlanmadıkları için işsiz kaladıklarını ve iş bulmak için kendi başlarına Pratik bilgiler edinmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Hükümetlerin gençler arasındaki işsizlik sorununa çözüm bulmak için yeterince çaba göstermediğini savunan gençler, “iş bulamadıktan sonra, eğitim görmenin yararı ne?” sorusunu sordular. Hindistan’dan araştırmaya katılan 16 yaşındaki Mridula, fırsat eşitliği olmadan geçimlerini kazanma imkanı bulamadıklarından yakındı.
Küresel ekonomik krizin başlamasından buyana gençler iş bulmakta çok zorlanıyor. Üniversite mezunu gençler yeterli deneyim ve becerileri olmadığı gerekçesiyle iş bulamıyor. 2009’daki ekonomik kriz yüzünden gençler arasında iişsizlik oranı en büyük yıllık artışını göstererek rekor kırdı. Tüm dünyada 75 milyon 800 bin işsiz var. 2010 yılında dünyada gençler arasında ortalama işsizlik oranı yüzde 12,6 iken yetiişkinler arasında işsizlik oranı yüzde 4,8 idi.
Pazartesi günü Birleşmiş Milletler'in New York'taki Genel Merkezi'nde rapor açıklanırken konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon gençlerin siyasi ve ekonomik yaşamda daha büyük rol oynaması gerekirken rekor düzeyde işsizliğin gençlerin moralini bozduğunu ve geleceğini kararttığını belirtti. Hükümetlerin genç nüfusa yatırım yapması gerektiğini vurgulayan BM Genel Sekreteri, iş imkanlarının bol olacağı bir ekonomik büyüme ortamı yaratmak için hükümetlerin BM ile işbirliği yapmasını istedi.
BM raporuna göre, gençler iş buludukları zaman az ücretle ve çoğu kez de kötü koşullarda çalışmak zorunda kalıyor. Ancak bütün bu karamsar verilere ve kaygılara ragmen gençler gelecekten umutlu. Gençler ayrıca iş bulacakları ve topluma katkıda bulunacaakları konusunda da iyimser beklentilere sahip. Gençlerin birçoğu büyük şirketler ve kuruluşlar için çalışmak yerine kendi işlerinin sahibi olmak, girişimcilik yapmak istediklerini söylüyor. Gençlerin girişimicilik için düşündüğü alanlar, yeşil teknoloji ve iletişim. Örneğin Dünya Gençlik Örgütü’nden 23 yaşındaki Michael, çevreyle ilgili yeni teknolojilerin geleceğin çözümü olduğunu vurguluyor.
Gençler BM araştırmasına hem görüşleri hem de videoları ve fotoğraflarıyla katıldı. Katılımcıların çoğu İngilizce olarak görüş bildirirken gençlerin Fransızca ve İspanyolca olarak da düşüncelerini ortaya koymaları teşvik edildi. Bunların tercümesini gönüllüler yaptı, ayrıca gençlerin “Google Translate” de kullanmaları sağlandı.
Birleşmiş Milletler araştırmaya sadece bilgisayar erişimi bulunan gençlerin katıldığına dikkati çekerek alan araştırması yapılması gereğini de vurguladı.