BM Somali’ye Havadan Gıda Yardımına Başladı

Kenya sınırındaki Dadaab kampında yemek yemek için sırada bekleyen Somalililer

Dünya Gıda Programı, Afrika’nın doğusunda yiyecek sıkıntısı çeken milyonlarca kişiye yardım için hava köprüsü kuruyor.

Birleşmiş Milletler‘e bağlı kuruluş, kuraklığın yol açtığı kıtlığa karşı Somali’nin başkenti Mogadişu’ya, Etiyopya’nın doğusu ve Kenya’nın kuzeyine havadan gıda malzemesi taşıyacak.

Örgüte göre, bölgede milyonlarca kişinin açlıktan ölmemesi için çok büyük boyutlu bir yardım operasyonu gerekiyor. BM yetkilileri en az 11 milyon kişinin yaşayabilmek için acil yardıma ihtiyacı olduğu görüşünde.

Dünya Gıda Programı Başkanı Jacques Diouf, dün, örgütün Roma’da yapılan olağanüstü toplantısında, bölgede son 60 yıldır bu kadar kötü bir kuraklık görülmediğini söyledi ve mevcut durumu felâket olarak niteledi.

Dünya Gıda Programı yarın Kenya’da yapılacak verici ülkeler konferansında 1,6 milyar dolar tutarında yardım sözü almak istiyor.

Yardımın önemli bir bölümü kıtlığın merkezi olarak bilinen Somali’ye gönderilecek. Yaklaşık 10 milyon nüfuslu ülkede halkın üçte biri açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor ve şimdiye tadar en az 600,000 Somalili yiyecek bulabilmek için komşu ülkelere sığındı. Aç insanların sınırda kurulan mülteci kamplarına ulaşmak için yüzlerce kilometre yürüdüğü, aç annelerin çocuklarını yolda terk ettikleri bildiriliyor.

Durumun bu kadar kötüleşmesinin başlıca nedeni Somali’de İslam devleti kurmaya çalışan şeriatçı el Şebaş örgütün uzun bir süre yardıma izin vermemesi. El Kaide bağlantılı örgüt bölgede açlık tehlikesi olduğunu hâlâ reddediyor ve yardım örgütlerini tehdide devam ediyor.

http://www.youtube.com/embed/wHsJrFZCZRU