Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Cuma günü, İsrail'in Gazze Şeridi'nde işlediği olası savaş suçları ve insanlığa karşı işlediği suçlardan sorumlu tutulmasını talep eden bir karar tasarısını kabul etti. İsrail, karar tasarısını "çarpıtılmış bir metin" olarak nitelendirdi.
28 ülke tasarı lehinde oy kullanırken, 13 ülke çekimser kaldı ve aralarında ABD ve Almanya'nın da bulunduğu altı ülke de karara karşı çıktı.
Kararın kabul edilmesini Konsey'deki bazı temsilciler alkışlarla karşıladı.
Kararda "cezasızlığın sona erdirilmesi için uluslararası insani hukuk ve uluslararası insan hakları hukukunun tüm ihlalleri için hesap verebilirliğin sağlanması gerektiği" vurgulandı.
Ayrıca "İşgal altındaki Filistin topraklarında olası savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar dahil ciddi insan hakları ihlalleri ve uluslararası insani hukukun ağır ihlalleri ile ilgili haberlerden duyulan derin kaygı" ifade edildi.
İsrail: “Karara verilen 'evet' oyu Hamas'a verilmiş bir oydur"
İsrail'in Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Meirav Eilon Shahar, Konsey'i "İsrail halkını uzun süredir yüz üstü bırakmak ve Hamas'ı savunmakla" suçladı.
İlgili Haberler İsrail, Gazze'ye daha fazla insani yardım için "geçici" adımlar atacağını duyurduShahar, oylama öncesinde yaptığı açıklamada, "Bugün önünüzdeki karara göre, İsrail'in halkını korumaya hakkı yokken, Hamas'ın masum İsrailliler’i öldürmeye ve işkence etmeye her türlü hakkı var. 'Evet' oyu Hamas'a verilmiş bir oydur" dedi.
Filistinli temsilci İbrahim Hreyşi, oylamayı memnuniyetle karşıladı; ancak bazı Avrupa ülkelerinin destek vermemesini eleştirdi.
Hreyşi Konsey’e hitaben, "Dünya genelinde hesap verebilirlik çağrıları yapılıyor ancak söz konusu İsrail olduğunda bu tutum değişiyor" dedi.
“Modern çağın herhangi bir savaşında olduğundan daha fazla insani yardım görevlisi öldürüldü”
ABD, 7 Ekim saldırıları nedeniyle Hamas'a yönelik özel bir kınama ya da "bu eylemlerin terörist niteliğine ilişkin herhangi bir atıf" içermediği için karar tasarısına karşı oy kullanacağını açıklamıştı.
Bununla birlikte ABD, müttefiki İsrail'in sivillere verilen zararı azaltmak için yeterince çaba sarf etmediğini belirtti.
ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyi nezdindeki daimi temsilcisi Michèle Taylor, "ABD, sivil kayıpların önlenmesini ve insani yardım çalışanlarının temel görevlerini güven içinde yerine getirebilmelerini sağlamak amacıyla İsrail'i, Hamas'a yönelik askeri operasyonlarıinsani yardım operasyonlarıyla çatışmadan yürütmeye defalarca çağırdı" dedi.
Taylor, "Bu gerçekleşmedi ve sadece altı ay içinde, bu çatışmada modern çağın herhangi bir savaşında olduğundan daha fazla insani yardım görevlisi öldürüldü" şeklinde konuştu.
İlgili Haberler Biden’dan Netanyahu’ya: “Gazze politikamız İsrail’in siviller konusunda atacağı adımlara bağlı”Konsey daha sonraki kararlarında Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkını onayladı ve İsrail'in Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs ile 1967'de Suriye'den ele geçirdiği Golan Tepeleri’ndeki yerleşimlerini kınadı.
BM İnsan Hakları Konseyi, bu yerleşimlerin İsrail'in yanında kurulacak nihai bir Filistin devletinin hayatta kalmasını ciddi şekilde tehlikeye attığı belirtildi.
Yılda birkaç kez toplanan ve dünya çapında insan haklarını korumak üzere tasarlanmış tek hükümetlerarası yapı olan Konsey, ülkelerin insan hakları sicillerinin incelenmesini arttırabiliyor ve soruşturmalara izin verebiliyor.