Birleşmiş Milletler (BM), on gündür devam eden İsrail-Hamas savaşında, Gazze’ye insani yardımın sağlanması ve taraflar arasındaki gerilimi düşürmek için arabuluculuk çalışmalarını hızlandırdı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas’ın hiçbir koşul olmaksızın elindeki rehineleri derhal serbest bırakması, İsrail’in de Gazze’ye insanı yardım erişimini engellememesi çağrısında bulundu.
BM’nin insani işler ve acil yardım koordinasyonundan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffits’in, yarın Mısır ve İsrail’e gideceği belirtildi.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, bugün düzenlediği basın toplantısında Genel Sekreter Guterres ve ekibinin dün geceden beri İsrailli yetkililerle sürekli telefonla temas halinde olduğunu ve bir insani felaketi engellemeye çalıştığını açıkladı.
Dujarric, aynı zamanda New York'taki Daimi Temsilciler’in de arabuluculuk için bölgedeki diğer yetkililerle de telefon görüşmeleri yaptığını kaydetti. Dujarric, Genel Sekreter’in Hamas’a elindeki rehineleri hiçbir ön koşul olmadan derhal serbest bırakması çağrısında bulunduğunu hatırlattı.
“Ortadoğu’da uçurumun eşinde olduğumuz dramatik bir an’’
BM Genel Sekreteri Guterres, yaptığı son açıklamada, “Ortadoğu'da uçurumun eşiğinde olduğumuz bu dramatik anda, BM Genel Sekreteri olarak iki güçlü insani çağrıda bulunmak benim görevimdir. Hamas’ın rehineleri koşulsuz olarak derhal serbest bırakması gerekiyor. İsrail, Gazze'deki siviller için insani yardım erişimini sağlamalıdır. Gazze'de su, elektrik ve diğer temel kaynaklar tükeniyor. BM’nin Mısır, Ürdün, Batı Şeria ve İsrail'de gıda, su, gıda dışı ürünler, tıbbi malzeme ve yakıt stokları bulunmaktadır. Bu ürünler birkaç saat içinde gönderilebilir. Teslimatın sağlanması için sahadaki özverili personelimiz ve sivil toplum kuruluşu ortaklarımızın bu malzemeleri Gazze şehrine ve Gazze genelinde ihtiyaç sahiplerine güvenli bir şekilde ve hiçbir engel olmadan ulaştırması gerekiyor. Bu iki konu pazarlık malzemesi haline getirilmemeli’’ dedi.
“Filistinliler’in şimdi daha fazla mali desteğe ihtiyacı var’’
Sözcu Dujarric, “Genel Merkez’de ve sahadaki çalışmalarımız sürüyor. Daha fazla sivil kaybının önlenmesi için Gazze Şeridi'ne insani erişimin açılmasına tam destek sağlamamız gerekiyor. İsrailli yetkililerin, barınaklardaki, okullar dahil tüm sivilleri koruması, tüm sivilleri tam anlamıyla koruması hayati önem taşıyor. Uluslararası insani hukuka uygun olarak BM tesisleri her zaman korunmalı ve asla saldırıya maruz kalmamalıdır. İnsani İşler Koordinasyon Dairesi'ndeki meslektaşlarımız hızlı yardım fonu sağlanmak için çağrıda bulundu. BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi'ndeki (UNRWA) meslektaşlarımız da acil bir fon sağlanması için çağrıda bulundu. Bu krizden önce mali yardıma ihtiyacı vardı ve şimdi buna daha da çok ihtiyacı var. Ve cömert bağışı için Ürdün Hükümeti’ne teşekkür etmek istiyoruz. Gazze'de tutulan tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını sağlamalıyız ve elbette bu çatışmanın Batı Şeria'ya ve daha geniş bölgeye yayılmasını önlememiz gerekiyor’’ dedi.
Dujarric, BM'nin Gazze'nin güneyinde insani ihtiyaçları karşılayacak malzemesi bulunduğunu kaydederek, insani yardımların Refah Sınır Kapısı'ndan geçişine gecikme olmadan izin verilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti ve’’ "Henüz bir gelişme yok ancak Refah Sınır Kapısı’nın açılmasına büyük ihtiyaç var. Görüşmelerimizi sürdürüyoruz" dedi.
“423 bin kişi yerinden edildi’’
Sözcü Dujarric, BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin insani yardım operasyonlarını sürdürmek için Gazze Şeridi'ndeki Filistinli mültecilere destek sağlamak amacıyla merkezi operasyonlarını ve uluslararası personelini Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir konuma taşıdığını belirtti.
“UNRWA, İsrail yetkililerini herkesi korumaya çağırıyor’’ diyen Dujarric, dün gece itibarıyla 7 Ekim'den bu yana 423 binden fazla insanın yerinden edilmiş olduğunu, bunlardan 270 binden fazlasının UNRWA barınaklarına sığındığını belirterek, “Mevcut durum nedeniyle güncel rakamlara ulaşamadık ancak bu sayıların katlanarak artması muhtemel’’ dedi.
Sözcü Dujarric, geçtiğimiz Çarşamba gününden bu yana Gazze'de elektrik kesintisi yaşandığını, bu nedenle temel sağlık, su ve temizlik hizmetlerinin çöküşün eşiğine geldiğini belirterek, “Hastaneler, tükenen yakıt rezervlerini karneye bağlamak zorunda kaldıkları için her gün yalnızca birkaç saat elektriğe sahip oluyorlar. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, ciddi ilaç ve kan sıkıntısıyla da karşı karşıyalar. Elektrik eksikliği, gıda güvenliğini de etkiliyor, soğutma ve sulama işlemlerini sekteye uğratıyor. Sınır geçişleri kapalı olduğundan şu anda Gazze Şeridi'ne hiçbir yardım gitmiyor’’ dedi.
Dujarric, BM Kadın Birimi’nin Gazze'deki sağlık çalışanlarının, hastaneler ve kliniklerin saldırıya uğradığını, temel sağlık hizmetlerine erişimde zorluk yaşayan 50 bin hamile bulunduğunu, bu kadınların yaklaşık 5 bin 500'ünün önümüzdeki ay doğum yapması beklendiğini kaydetti.