Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma gösterdikleri için terör propagandası yapmakla suçlanan Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur ve gazeteci Ahmet Nesin’in tutuklanmalarına yönelik tepkiler sürüyor.
Salı günü İstanbul Galatasaray Meydanı’nda toplanan yaklaşık 200 gazeteci, tutukluların derhal serbest bırakılmasını istedi.
Önderoğlu, Korur ve Nesin’in tutuklanmasına Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da sessiz kalmadı. Salı günü Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire’u kabul eden Ban, Erol Önderoğlu’nun tutuklanmasını üzüntüyle karşıladı. BM Genel Sekreteri, görüşmede Önderoğlu’nun acil olarak serbest bırakılmasını umut ettiğini söyledi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Sekreteri, Önderoğlu’nu ziyaret edecek
New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-Ki Moon’la görüşen Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Sekreteri Chritophe Deloire, Cuma günü avukatlarla görüştükten sonra Önderoğlu’nu cezaevinde ziyaret edecek.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF tarafından #FreeErol hashtag’iyla internette başlatılan imza kampanyasına yaklaşık 15 bin kişi katılırken örgüt, yayınladığı açıklamada Önderoğlu’nun tutuklanmasının kendilerinde şaşkınlık yarattığını duyurdu.
RSF: Tutuklular serbest bırakılmalı, suçlamalar geri çekilmeli
Açıklamada “Uluslararası İfade Özgürlüğü Dayanışma Örgütü (IFEZ)’nün yönetim kurulu üyesi olan Önderoğlu, aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın da yer aldığı birçok uluslararası örgütle çalışmaktadır. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), temsilcisi ile birlikte iki meslektaşının da acil ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep etmektedir. Örgüt, Önderoğlu ve dayanışma kampanyasına destek veren diğer katılımcılar hakkındaki suçlamaların geri çekilmesi çağrısı yapmaktadır” dendi.
İddianame hazırlanıyor
Adliye kaynaklarına göre, iddianamede Önderoğlu, Nesin ve Fincancı Türk Ceza Kanunu’nun 7/2 maddesindeki “terör örgütü propagandası yapma”, Türk Ceza Kanunu’nun 214/1 maddesindeki “suç işlemeye tahrik” ve Türk Ceza Kanunu’nun 215/1 maddesindeki “suçu ve suçluyu övme” fiilleriyle suçlanıyorlar.
Üç isim iddianamenin kabul edilmesi halinde 14,5 yıl’a kadar hapis cezasıyla yargılanacak.
Önderoğlu: Mücadeleye devam
Tutuklulardan Erol Önderoğlu, Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar’a yazdığı mektupta Dündar’ın tutukluluğuna atıfta bulundu ve mücadeleye devam mesajı verdi.
“Türkiye’de mesleğin güvenliğine bakar mısın? Birkaç ay önce senin tahliyene seviniyorduk. Türkiye ve dünya demokratlarına senin ve Erdem’in gazeteciliğini anlatıyorduk. Birkaç ay sonra, yankı vermeye çalışanlar cezaevinde! Doğrusu, böyle bir trend vardı ama bu hızı da beklemiyorduk. Sağduyu sahibi insanımız, daha çok bedellerle karşılaşmış meslektaşlarımızdan aldığımız güçle mücadelemize devam edeceğiz. Dayanışma gösteren herkese sevgiler.”
Fincancı: Devlet tarafından tutuklanmak onurdur
Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise önceki gün Özgürlükçü Hukukçular Derneği Eş Genel Başkanı Avukat Rotinda Polat ile Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi’nde görüşmede, tutuklama kararının kendisini şaşırtmadığını söyledi.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı, “Böyle bir dönemde burada olmak, iyi bir şey yaptığımızın göstergesidir. Türkiye’de devlet tarafından tutuklanmak bir onurdur” dedi.