Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin (UNRWA) bazı çalışanlarının, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırılara katıldığı ya da saldırganlara yataklık yaptığının öne sürülmesinin ardından başlayan kriz giderek tırmanıyor.
İsrail’in iddiaları ve BM’nin iddialarla ilgili soruşturma başlatmasıyla, Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’ne yardım için farklı ülkelerden sağlanan bağışlar durduruluyor. Birçok ülke, Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’ne sağladıkları finansal yardımları askıya aldıklarını duyurdu.
İsrail, BM yardım kuruluşuna finans desteği sağlayan ülkelere, maddi desteklerini sonlandırma, BM kuruluşu yerine başka bir kuruluşa görev yapması çağrısında bulundu.
Dün, BM yardım kuruluşuna desteklerini askıya aldıklarını resmen açıklayan, ABD, Avusturalya ve Kanada’nın ardından, bugün de İngiltere, İtalya, Finlandiya, İsviçre ve Hollanda’da da Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’ne sağladıkları maddi desteği, başlatılan soruşturma süreci sonuçlanana kadar durduracaklarını duyurdu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin (UNRWA) bazı çalışanlarının Hamas’ın 7 Ekim'de İsrail’e düzenlediği saldırılara karıştığı iddialarının kapsamlı olarak derhal soruşturulmasını istedi.
Guterres’in, iddialar karşısında dehşete düştüğü, Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi Başkanı Philippe Lazzarini'ye, iddialar hakkında derhal soruşturma başlatması, 7 Ekim’de Hamas ya da diğer Filistinli militanlar tarafından gerçekleştirilen saldırılarda yer aldığı ya da yataklık yaptığı tespit edilen tüm çalışanlarına cezai soruşturma başlatılarak 7 Ekim saldırılarıyla bağlantıları tespit edilen BM personellerinin derhal kovulmasını istedi.
İsrail’den BM kuruluşuna yardımları durdurun çağrısı
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’ne maddi destek sağlayan ülkelere, BM kuruluşuna finansal desteği askıya alan diğer ülkelerin izinden gitmesi çağrısında bulundu.
Katz, Filistinlilere yardım sağlayan BM kuruluşunun yerine, kendini barış ve kalkınmaya adamış başka bir kuruluşun görev yapması gerektiğini kaydetti. Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi Başkanı Lazzarini, bazı kurum personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına dair iddiaların İsrail yetkilileri tarafından kendilerine bildirildiğini açıklamıştı.
BM sözcü yardımcısı Farhan Hak, İsrail Dışişleri Bakanı Katz'ın, BM yardım kuruluşunun görevini başka bir kuruluşun yapması konusundaki Reuters haber ajansının sorusunu, ‘’Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin güçlü bir geçmişi var. Bu retoriği yanıtlamıyoruz’’ diye cevapladı.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığı iddialarıyla ilgili ciddi endişe duyduklarını söyledi. Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin önemli maddi bağışçılarından biri olan Almanya Dışişleri Bakanlığı, soruşturmayı memnuniyetle karşılandıklarını, kurum çalışanlarına yönelik iddialardan derin endişe duyduklarını açıkladı.
‘’Desteklerin kesilmesinin aksine daha da yardım edilmeli’’
Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) başkanı Hüseyin El-Şeyh, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’ne verdikleri desteğin sona erdiğini açıklayan ülkelerin, insani yardım ve siyaset açısından büyük riskler taşıyan bu kararlarını gözden geçirmelerini istediklerini ifade etti.
El- Şeyh, İsrail'in Filistin halkına saldırılarının sürdüğü bir dönemde bu kuruma yapılan yardımların kesilmesinin aksine desteklenmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’ne yönelik sistematik kışkırtmalarını sürdürdüğünü, İsrail’i kınadıklarını açıkladı. Açıklamada, ‘’Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’ne, Gazze halkına karşı yürütülen soykırımda hem kurum hem de bu kurumun çalışanlarını hedef haline getirmek bir alışkanlık oldu. İsrail, Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin çalışmalarını engellemek istiyor’’ dedi.
Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi, İsrail'in kuruluşuyla 1948 yılındaki savaş sırasında Filistinli mültecilere yardım etmek amacıyla kurulmuştu. Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi, Gazze, Batı Şeria, Ürdün, Suriye ve Lübnan'daki Filistinlilere eğitim, sağlık ve yardım hizmetleri sağlıyor. Kuruluş Filistinli mültecilere yardımın finansının büyük bir bölümünü çok sayıda ülkeden aldığı finansal bağışlarla sürdürüyor.
Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi, halen Gazze'deki 2,3 milyonluk Filistinli nüfusun yaklaşık üçte ikisine yardım ediyor. Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi, İsrail'in Gazze’ye başlattığı 7 Ekim saldırılarından sonra bölge halkına yönelik sürdürdüğü aralıksız yardım dağıtan, gelen uluslararası insani yardımı koordine ediyor. Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin bünyesinde, 7 Ekim’den bu yana en az 150’sinin yaşamını yitirdiği yaklaşık 13 bin Filistinli çalışıyor.
Öte yandan son olarak İrlanda ve Norveç yaptıkları açıklamalarla kuruma yardımlarını sürdüreceklerini duyurdu.