Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi, Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenler arasında toplam ölü sayısının artmaya devam ettiğini bildirdi. Daire, Libya’dan yola çıkan bir teknenin batmasıyla yaşanan son felakette 12 kişinin boğularak öldüğünü hatırlattı.
Olayın kurbanları arasında Suriyeli bir anne ve iki küçük cocuğu, üçü Eritre uyruklu ve uyrukları belirlenemeyen toplam dokuz Afrikalı var. Birleşmiş Milletler, teknenin Pazar günü Trablus kıyılarında alabora olduğunu, ancak BM Mülteciler Dairesi’ne bu konudaki bilginin çok geç ulaştığını bildirdi.
200 yolcu taşıma kapasitesi olan teknede büyük ihtimalle kapasitesinden çok daha fazla yolcu olduğu tahmin ediliyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi Sözcüsü Adrian Edwards, Cenevre’de yaptığı açıklamada, arama ve kurtarma çalışmalarının uzun süre devam ettiğini, ancak sonuç alınamadığını söyledi: “BM, Akdeniz’e kıyısı olan Avrupa hükümetlerinin arama ve kurtarma çalışmalarını desetekliyor, ancak, bu çalışmaların, özellikle teknelerin yoğun olarak seyrettiği bölgelerde daha da güçlendirilmesini istiyor. Ayrıca, biz, tüm dünya devletlerini tehlikeli deniz yolculukları yerine yasal alternatifler sağlamak için çalışmaya teşvik ediyoruz. Ailelerin yeniden biraraya gelmesi, hızlı konut sağlama, sığınmacılara insanca muamele konularında da ilerleme bekliyoruz. Ayrıca hükümetleri, güvenlik isteyen sığınmacılar için gözaltına alma dahil, cezalandırıcı ya da caydırıcı önlemler uygulamaktan vazgeçmeye teşvik ediyoruz.”
Birleşmiş Milletler’e göre, bu yıl 500’ den fazla kişi Akdeniz’i geçerken hayatını kaybetti. Libya kıyılarında boğulduğuna inanılan 217 kişi ve İtalya, Türkiye, Yunanistan sularında yaşanan tekne kazalarında öldüğü ya da kaybolduğu doğrulanan 288 kişi de bu rakamlara dahil.
İtalyan yetkililer bu yılın başından beri 64 bin göçmenin İtalya kıyılarına vardığını söyledi. İtalyan hükümeti bu durumla başa çıkmak için diğer Avrupa ülkelerinden yardım istedi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi, Libya’nın Trablus ve Bingazi kentlerinde yaklaşık 37 bin sığınma ve mülteci başvurusu aldığını açıkladı. Daire’ye göre, bunların büyük çoğunluğu Suriyeliler, onları Eritreliler, Somalililer ve Iraklılar izliyor.
Sığınma isteyenlerin birçoğu çok tehlikeli koşullarda yaşıyor. Bu yüzden de birçokları, savaş, zulüm ve bazen yoksulluk ve işsizlikten kaçmak için hayatlarını tehlikeye atarak bu tehlikeli Akdeniz yolculuğuna çıkıyor.