ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin İsveç ve Finlandiya'yı yakında NATO müttefiki olarak göreceğine emin olduğunu söylerken Türkiye'nin, iki ülkenin ittifaka katılmasıyla ilgili kaygılarının da farkında olduklarını belirtti.
İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları ile Washington'da yaptığı toplantılarının ardından basına açıklama yapan Blinken, bu iki ülkenin zaten NATO ittifakıyla entegre biçimde faaliyet gösterdiklerini ifade etti.
"Bu, ABD ve Türkiye arasındaki ikili bir mesele değil" diyen Blinken "Ve ikili bir meseleye de dönüşmeyecek" diyerek Finlandiya ve İsveç'in, Türkiye'nin kaygılarını gidermek ve somut adımlar atmak için yapıcı bir süreç başlattıklarına dikkat çekti.
Your browser doesn’t support HTML5
Blinken, "Söylediğim gibi, Finlandiya ve İsveç'in üye olması ve sürecin en kısa sürede ilerlemesi konusunda ABD'de, sadece Başkan değil, Kongre’den de büyük bir destek var. Bir NATO müttefiki olarak Türkiye’ye bu hususu belirttik ve hem İsveç'in hem de Finlandiya'nın üye olmaya hazır olduklarını açıkça ifade ettik" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını da kabul ediyoruz. İlk günden beri Türkiye topraklarında, diğer NATO müttefiklerinin topraklarında olduğundan daha fazla terör saldırısı olduğunu biliyoruz. Ancak hem Finlandiya hem de İsveç'in, temel güvenlik endişeleri konusunda Türkiye ile ikili işbirliğini önemli ölçüde güçlendirmek de dahil olmak üzere, atmış oldukları somut adımları da takdir ediyor ve takdirle karşılıyoruz" diye konuştu.
Your browser doesn’t support HTML5
Bunun ilerlemekte olan bir süreç olduğuna dikkat çeken Blinken, süreç yakında müttefikimiz olacak her iki ülkenin de Türkiye ile yürüttüğü çok önemli çalışmalar sayesinde ilerliyor. Bu sürecin devam edeceğine ve yakın zamanda başarılı bir şekilde sonuçlanacağına dair her türlü beklentiye sahibim" dedi.
Finlandiya ve İsveç, bu yıl Rusya'nın Ukrayna savaşının ardından NATO'ya üye olma talebinde bulunmuştu. Ancak NATO üyesi Türkiye, bir dizi koşul karşılanmadan iki ülkenin üyeliğine onay vermeyeceğini açıklamıştı. Bunlar arasında PKK bağlantılı Kürt gruplara karşı daha sert önlem alınması ve Türkiye'ye silah ambargosunun kaldırılması da var.
NATO üyelik konusundaki kararları oy birliğiyle alıyor. Bu da 30 üye ülkenin tamamının onayının alınması gerektiği anlamına geliyor. Bu iki ülkenin üyeliğine bir tek Türkiye karşı çıkıyor. Ancak henüz Macaristan da iki ülkenin NATO üyeliğini onaylamadı.
Fin Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecini yakında tamamlamayı umduğunu söyledi.
Haavisto, "Tüm müttefiklerin kaygılarını ciddiye alıyoruz. Finlandiya, üyeliğiyle ittifakı bir bütün olarak güçlendirecek, güvenliği tesis edici bir ülkedir" ifadelerini kullandı.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise NATO'ya giriş sürecinin "iyi ilerlediği" yorumunu yaptı.
Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen, bugün Ankara'da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la yaptığı görüşmenin ardından Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğini ne kadar çabuk onaylarsa o kadar iyi olacağını söyledi ve Ankara'ya silah ihracatının duruma göre değerlendirileceğini ekledi.