Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Suriye ve Irak'ta IŞİD’den kurtarılan bölgelere yaklaşık 150 milyon dolar yardımda bulunacağını açıkladı.
Blinken, Suudi Arabistan'ın evsahipliğinde düzenlenen ve artık hiçbir bölgeyi kontrol etmeyen ancak Afrika, Asya ve Ortadoğu'da hala saldırılar düzenleyen örgütle mücadele konulu bakanlar konferansında konuştu.
IŞİD'i Yenmek için Küresel Koalisyon 80'den fazla ülkeyi kapsıyor ve en güçlü olduğu dönemde Suriye ve Irak'ın büyük bölümünü kontrol eden aşırılık yanlısı örgüte karşı faaliyetleri koordine etmeyi sürdürüyor. Blinken, ABD'nin taahhüdünün 600 milyon doları aşan yeni fonun bir parçası olduğunu söyledi.
Blinken Riyad’daki konferansın açılışında yaptığı kısa konuşmada, "Kötü güvenlik ve insani koşullar. Ekonomik fırsat eksikliği. Bunlar IŞİD'in beslendiği ve örgüte üye topladığı çaresizlik türünün yakıtıdır. Dolayısıyla istikrar hedeflerimize bağlı kalmalıyız" dedi.
Blinken Suriye’ye yardımın nasıl yapılacağı konusunda ayrıntı vermedi; ancak ABD ve diğer Batılı ülkeler Beşar Esat hükümetine yönelik yaptırımları sürdürürken, bu yardımların Kürt müttefikler, Birleşmiş Milletler ya da uluslararası yardım grupları aracılığıyla yapılması bekleniyor.
IŞİD militanlarının ülkelerine gönderilmesi çağrısı
Blinken ve Suudi Dışişleri Bakanı, gözaltındaki IŞİD militanlarının ülkelerine geri gönderilmesi çağrısında da bulundu.
Blinken, IŞİD’in kalıcı olarak yenilgiye uğratılması için geri dönüşün kilit önemde olduğunu söyledi.
Blinken, gözaltı merkezlerinde yaklaşık 10 bin IŞİD savaşçısının tutulduğunu ve bunların 2 bininin Suriye ve Irak dışındaki ülkelerden olduğunu belirtti.
Blinken, "Yabancı terör savaşçılarının ülkelerine geri gönderilmemesi, yeniden silaha sarılmaları ve IŞİD'in sözde halifeliğini yeniden kurmaya çalışmaları ihtimalini doğuruyor" dedi.
Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan da toplantıda yaptığı konuşmada, zengin ülkelerin bu sorumluluktan kaçmasının "kesinlikle kabul edilemez" olduğunu söyledi; "Bu ülkelere sesleniyorum, adım atmalısınız" dedi.
Kürt yetkililere göre geri dönüşler 2022'de rekor seviyeye ulaştı, ancak 10 binden fazla yabancı kadın ve çocuk El Hol ve Roj kamplarında kalmaya devam ediyor.