Blinken, Hamas’ın yeni siyasi lideri hakkında konuştu: “Gazze'yi güvenli bir yola sokup sokamayacağımıza karar vermek ona bağlı”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

Hamas’ın İsmail Haniye suikastının ardından yeni siyasi lider olarak Yahya Sinvar’ı getirdiğini duyurmasının ardından, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’dan konuyla ilgili açıklama geldi.

Blinken dün Maryland’da Avustralyalı yetkililerle yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Sinvar’la ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“Sinvar'a gelince, kendisi ateşkes konusunda birincil karar verici olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Bence bu durum, Gazze'de Hamas'ın çapraz ateşi altında kalan kadın, çocuk, erkek, çaresiz durumdaki pek çok Filistinli’ye yardım edecek bir ateşkesle ilerleyip ilerlemeyeceğimize, Gazze'yi ve bölgeyi daha barışçıl ve güvenli bir yola sokup sokamayacağımıza karar vermenin ona bağlı olduğu gerçeğinin altını çiziyor. Dolayısıyla bu durum, bir süredir olduğu gibi, her şeyin ona bağlı olduğu gerçeğini vurgulamaktadır.”

Blinken, geçen yıl Ekim ayından bu yana devam eden İsrail-Hamas çatışmasında olası ateşkes konusunda ise, müzakerelerde son aşamaya gelindiğini, çok yakında bir anlaşmaya varılmasını umduklarını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı, “Bu da Gazze'deki insanlar için her şeyi değiştirmenin, rehineleri evlerine getirmenin ve Gazze için daha kalıcı bir barış inşa etme fırsatı vermenin yanı sıra, tırmanan gerilim ve gerçek güvenlik ve istikrarın sağlanması açısından daha geniş anlamda başka olasılıkların da önünü açacaktır” dedi.

İlgili Haberler Haniye suikastının ardından Hamas, Yahya Sinvar’ı yeni siyasi lideri olarak seçti 

“İran’a da İsrail’e de gerginliğin tırmanmaması gerektiğini ilettik”

ABD'nin İran ve İsrail'e Ortadoğu'daki çatışmaların tırmanmaması gerektiğini ilettiğini de belirten Blinken, yetkililerin bölgedeki müttefik ve ortaklarıyla sürekli temas halinde olduğunu ve kimsenin durumu tırmandırmaması gerektiği konusunda fikir birliğinde olduğunu söyledi.

Antony Blinken, "Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla yoğun bir diplomasi yürüttük ve bu mesajı doğrudan İran'a ilettik. Bu mesajı doğrudan İsrail'e de ilettik" dedi.

ABD'nin İsrail'i saldırılara karşı savunmaya devam edeceğini söyleyen Blinken, "Daha fazla saldırı sadece, kimsenin tahmin edemeyeceği ve kimsenin tam olarak kontrol edemeyeceği tehlikeli sonuçların ortaya çıkma riskini arttırır” ifadelerini kullandı.

Bu arada İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz sosyal medya hesabından, Haniye'nin yerine Sinvar'ın atanmasının Hamas'ın ortadan kaldırılması için başka bir neden olduğunu yazdı.

Yahya Sinvar, 7 Ekim İsrail saldırılarının mimarı olarak kabul ediliyor ve savaşın başından bu yana İsrail'in kendisini öldürme girişimlerine karşı koyarak Gazze'de saklanıyor.

Hamas’ın siyasi lideri Haniye’nin geçen hafta İran’da öldürülmesinin ardından bölgede gerginlik tırmanmıştı. İran’ın olası bir İsrail saldırısından endişe ediliyor. Irak’ta bir Amerikan üssüne önceki gün düzenlenen füze saldırısıyla ilgili ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin İran destekli grupları suçlamış ve saldırıda yedi Amerikalı personel yaralanmıştı.

İlgili Haberler Irak’ta askeri üsse düzenlenen füze saldırısında Amerikalı personel yaralandı