ABD’nin Gazze’ye yardım girişimleri için çalışmaları sürüyor. Washington’da Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’i ağırlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güney Kıbrıs, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'den bakanlar ve yetkililerle sanal ortamda biraraya geldi.
Blinken çevrimiçi bakanlar toplantısı sonrası, kameraların karşısına geçti. Washington'un Gazze'ye bir deniz yardım koridoru kurulması için çok uluslu bir çabayı koordine etmek için çalıştığını söyleyen Blinken, bunun ABD'nin insani yardımla "bölgeyi doldurma" stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti.
Blinken Dışişleri Bakanlığı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin koridor konusunda İsrail ile birlikte çalıştığını, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda ve Kanada tarafından da desteklendiğini ancak koridorun kurulmasının zaman alacağını kaydetti.
Blinken, "Bunun Gazze'ye insani yardım ulaştırmanın diğer yollarının yerine geçmediğini, tamamlayıcısı olduğunu ve özellikle de karayolu güzergahlarının yardım ulaştırmanın ve ardından ihtiyacı olan insanlara ulaşmanın en kritik yolu olmaya devam ettiğini vurgulamak istiyorum" dedi.
Blinken, İsrail'in Gazze'ye mümkün olduğunca çok kara geçişi açması gerektiğini söyledi ve 96. kapı olarak bilinen bir geçitten Gazze'nin kuzeyine sevkiyatın bu hafta başladığını belirtti.
Your browser doesn’t support HTML5
Blinken, Washington'un çatışmalara geçici bir ara verilmesini ve Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşma için baskı yapmaya devam ettiğini de hatırlattı.
Blinken çevrimiçi toplantı öncesi görüştüğü Josep Borrell'le birlikte de Ukrayna’ya destek ve Gazze’ye yardımın önemine dikkat çekti.
“İster transatlantik alanda ister küresel alanda olsun, çağımızın güçlükleriyle başa çıkma konusunda Avrupa Birliği bizim ilk başvurduğumuz ortağımızdır” diyen Blinken, Rusya'nın saldırganlığı karşısında Ukrayna'ya verilen kararlı desteği, Ortadoğu ve Gazze'deki krizi, Batı Balkanlar'daki bazı zorlukları ve Çin ile ilişkilerdeki ortak yaklaşımın gündemlerinde olduğunu belirtti.
“Paraşütle gönderilen yardımlarla yüzlerce kamyonun yerini tutamazsınız"
Borrell de, hem ABD hem Avrupa Brliği’nin (AB) Ukraynalılar’ı desteklemek için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.
Gazze'deki mevcut durumdan üzüntü duyduklarını belirten AB yetkilisi, “Ancak üzüntü duymaktan daha fazlasını yapmalıyız, ki ikimiz de aynı fikirdeyiz. Harekete geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bugün Gazze'deki nüfusun hayatta kalması söz konusu” dedi.
Deniz ve hava yoluyla insani erişimi sağlamanın iyi olsa da yeterli olmadığını vurgulayan Borrell, “Paraşütle gönderilen yardımlarla yüzlerce kamyonun yerini tutamazsınız. En önemli şey karadan sınırları açmak; ABD ve AB olarak ikimizin de desteklediği iki devletli çözüm üzerinde çalışmaya devam etmek ya da başlamaktır. Kalıcı bir barış için tek yol bu. Umarım bunu gerçeğe dönüştürmek için çabalarımızı birleştirebiliriz” ifadelerini kullandı.
ABD temaslarına New York’tan başlayan Borrell dün de BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, İsrail'in açlığı bir savaş silahı olarak kullandığını söylemişti.
Borrell İsrail’i, Gazze Şeridi'nde açlıkla karşı karşıya olan yüz binlerce Filistinli’ye gıda ulaştırmanın en iyi yolu olan kara yollarını engellemekle suçlamıştı.
Kıbrıs'tan ikinci yardım gemisi gönderilebilir
Amerika, Hamas'ın 7 Ekim'deki sınırötesi saldırısının ardından Gazze'yi işgal eden ve o tarihten bu yana sıkı bir kuşatma uygulayan İsrail'e, yardım operasyonları için bölgeye karadan daha fazla erişime izin vermesi için baskı yapıyor.
ABD, Gazze'ye havadan yardım atmaya başladı. Yaklaşık 200 ton gıda yardımı taşıyan bir gemi de Güney Kıbrıs’tan Gazze’ye yola çıktı.
Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, gelecek günlerde Ada’dan Gazze'ye ikinci bir yardım sevkiyatı yapılacağını söyledi.
Kombos sevkiyatla ilgili, "Daha yüksek taşıma kapasitesine sahip bir ana gemi olacak" dedi.
Avrupa Birliği'nin Ortadoğu'ya en yakın üyesi olan Güney Kıbrıs, karadan yardım ulaştırmanın önünde ciddi engeller olduğu gerekçesiyle Gazze kıyılarına doğrudan bir deniz koridoru kurma planını kabul ettirmek için aylardır kampanya yürütüyordu.
İlgili Haberler Açlık krizinin tırmandığı Gazze'ye yardım götüren gemi Kıbrıs'taki Larnaka Limanı'ndan ayrıldıKombos küçük bir gazeteci grubuna yaptığı açıklamada, "Bunu tek başınıza yapamazsınız. İstekli katılımcılardan oluşan bir koalisyona ihtiyacımız var ve bu koalisyon son iki üç hafta içinde olgunlaşarak çok hızlı bir ivme kazandı" dedi.
ABD, hükümet dışı yardım seçenekleri mi planlıyor?
Reuters haber ajansı dün ABD'nin ortaklarını ve müttefiklerini Gazze'ye denizyoluyla yardım göndermek için, özel olarak yürütülecek bir operasyonu finanse etmeye teşvik edebileceğini bildirdi.
Planlama hakkında bilgi sahibi üç kişi ve bir Amerikalı yetkiliye dayandırılan habere göre finansman sağlanırsa, plan büyük miktarda yardımı birkaç hafta içinde karaya çıkarabilir.
Haberde bu sayede, ABD Savunma Bakanlığı’nın faaliyete geçmesinin 60 gün sürebileceğini söylediği ABD ordusunun yüzer iskele sisteminden daha hızlı hareket edilebileceği kaydedildi.
Reuters’ın kaynaklarına göre ABD projeyi finanse etmeyecek. Ancak Washington, müttefiklerinden, hükümetlerden ve özel kaynaklardan para kabul edecek uluslararası bir vakıf aracılığıyla projeyi finanse etmelerini ve desteklemelerini istemeyi düşünüyor.
Planlama konusunda bilgi sahibi bir kaynak, ticari seçeneğin finansman sağlandıktan sonra 28 gün içinde faaliyete geçebileceğini söylerken, ikinci bir kaynak bunun en az bir ay süreceğini belirtti.
Plana göre Gazze'ye yardım, römorkörlerle çekilen mavnalarla getirilecek ve daha sonra konteynerleri kıyıya çıkarmak için bir vinç kullanılacak.
İlgili Haberler Yardım kuruluşları Gazze’ye yardım için geçici liman planı konusunda ne diyor?İki kaynak, projenin Gazze'ye günde yaklaşık 200 kamyon yüküne eşdeğer konteyner yardım ulaştırılmasına olanak sağlayacağını söyledi.
Bu da savaş başlamadan önce bölgeye günde 500 kamyon dolusu yardım ulaştırılmasından daha az bir miktara tekabül ediyor.
Biden yönetimi iskele sistemini inşa ederken bile ABD askerlerinin yerleşim bölgesine ayak basmasına izin vermediğinden, ticari proje Gazze'de karada destek sağlayarak bu çabayı tamamlayabilir.
Üç kaynağa göre ticari denizcilik projesinin öngörülen maliyeti altı ay için yaklaşık 200 milyon dolar, bir kaynağa göre ise ayda 30 milyon dolar.
Kaynaklar, ticari planlamanın Savunma Bakanlığı, ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi’nden (USAID) ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’ndan (CIA) eski hükümet yetkililerinin yanısıra eski Birleşmiş Milletler yetkililerini de içeren bir danışmanlık firması olan Fogbow tarafından yürütüldüğünü söyledi.
Bir Fogbow sözcüsü Reuters’a yorum yapmayı reddetti.
BM'nin İşgal Altındaki Filistin Toprakları Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, bu ayın başlarında Fogbow'un Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile üzerinde çalıştığı plan hakkında kendisine bilgi verildiğini söyledi.
Reuters'a konuşan McGoldrick, "Bu iyi bir fikir ve faydalı olacağını düşünüyorum" dedi; ancak Gazze'ye yardım ulaştırılmasında yaşanacak güçlüklerin ve Fogbow planının maliyetinin bu planın hayata geçmesini yavaşlatabileceğini de kaydetti.
McGoldrick, "Gazze'ye yardım ulaştırmak için ne kadar çok yolumuz olursa o kadar iyi olur" dedi.
ABD'nin bu ticari öneriyi değerlendirmeye alması, Salı günü Kıbrıs’tan yola çıkan yardımla oldu.
Yardım gemisi Open Arms, un, pirinç ve protein içeren bir mavnayı çekerek Kıbrıs'ın Larnaka Limanı’ndan yola çıktı.
Çoğu BAE tarafından finanse edilen yardım, ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) tarafından organize edildi.