İsrail ve Hamas arasında çatışmaların devam etmesi nedeniyle Ortadoğu’da gerilim sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ilk olarak İsrail ve Ürdün'e düzenleneceği açıklanan Ortadoğu ziyareti kapsamında Batı Şeria ve Güney Kıbrıs'ın ardından Irak’a da sürpriz bir ziyaret yaptı.
Reuters haber ajansı Güney Kıbrıslı yetkililere dayandırdığı haberinde, Blinken'ın Larnaka'da Güney Kıbrıs lideri Nikos Hristodulidis ile uçakta biraraya geldiğini kaydetti.
Hükümet sözcüsü Konstantinos Letymbiotis yaptığı açıklamada, görüşmede, Ortadoğu'daki gelişmelerin yanı sıra Gazze'deki sivillere sürekli insani yardım akışını sağlayacak özel, tek yönlü bir deniz koridoru önerisinin ele alındığını söyledi.
Blinken'ın sonraki durağı Irak oldu
Bağdat'ın uluslararası havaalanına inen Blinken, çelik yelek giyerek, Kara Şahin helikopteriyle ABD'nin 2003’te Irak'ı işgalinden kalma Yeşil Bölge'ye gitti.
Dışişleri Bakanı Blinken’a Irak Başbakanlık binasına gitmeden önce ABD büyükelçiliği konutunda ABD tesislerine yönelik tehditler hakkında bilgi verildi.
Blinken daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Şii El Sudani ile görüştü.
Blinken, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "Gazze'deki çatışmadan faydalanarak buradaki veya bölgedeki herhangi bir yerdeki personelimizi tehdit etmek isteyen herkese çok açık bir mesaj vermek çok önemliydi: Yapmayın" dedi.
Sudani de, Irak'ta uluslararası koalisyon danışmanlarına evsahipliği yapan üç askeri üsse düzenlenen roket saldırılarının faillerini takip etme sözü verdi; bunlar arasında batı Irak'taki Ayn el Esad, Bağdat'ın uluslararası havaalanı yakınındaki bir askeri üs ve Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentindeki Harir yer alıyor.
Blinken’ın Bağdat ziyaretinden sonraki durağıysa Türkiye.
Blinken Ortadoğu temasları çerçevesinde önce İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu’yla görüşmüş, ardından da Ürdün’ün başkenti Amman’da bölge ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla biraraya gelmişti.
Blinken: “Filistin Yönetimi'nin Gazze'nin geleceğinde merkezi bir role sahip olması gerekir”
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün, işgal altındaki Batı Şeria'yı ziyaretinde, Filistin Yönetimi'nin Gazze Şeridi'nin geleceğinde merkezi bir rol oynaması gerektiğini söyledi.
Hamas’ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği ve 1.400 kişinin ölümüne neden olduğu ve 240'tan fazla kişiyi rehin aldığı saldırısından bu yana bölgeye yaptığı ikinci ziyaretinde Blinken, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile Batı Şeria'nın Ramallah kentinde biraraya geldi.
İlgili Haberler Blinken’dan sürpriz Batı Şeria ziyaretiBlinken bu ziyaretinde, çatışmanın bölgeye yayılmamasını sağlamanın yanı sıra, İsrail'in amacı olduğunu söylediği ‘Hamas'ın tamamen yok edilmesi’nden sonra Gazze'nin nasıl yönetilebileceğine dair konuları da ele alıyor.
Blinken ile birlikte seyahat eden gazetecilere brifing veren üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Blinken'in Abbas'a Washington'un Filistin Yönetimi'nin "Gazze'de bundan sonra olacaklarda merkezi bir rol oynaması gerektiğine" inandığını söylediğini aktardı.
Yetkili, toplantının odak noktasının Gazze'nin geleceği olmadığını ancak Filistin Yönetimi yetkililerinin rol oynamaya istekli göründüklerini söyledi.
Filistin’in resmi haber ajansı WAFA'nın görüşmeye ilişkin açıklamasına göre Abbas, Blinken'a Gazze'nin Filistinliler’in istediği devletin "ayrılmaz bir parçası" olduğunu söyleyerek, Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi yönetmedeki herhangi bir rolünün onlarca yıldır süren çatışmaya yönelik daha geniş bir çözümün parçası olması gerektiğini savundu.
WAFA'nın aktardığına göre Abbas, "Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'nın tamamını ve Gazze Şeridi'ni kapsayan kapsamlı bir siyasi çözüm çerçevesinde sorumluluklarımızı tam olarak üstleneceğiz" dedi.
Blinken ve Abbas yaklaşık bir saat görüştü ancak basına bir açıklama yapmadı.
Sözcü Nabil Abu Rudeineh'e göre Abbas, Blinken'e derhal ateşkes sağlanması gerektiğini ve yardımın Gazze'ye girmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, Blinken’ın ABD'nin Gazze'ye yardım götürmeye ve burada temel hizmetleri yeniden sağlamaya kararlı olduğunu söylediğini aktardı.
Miller, "Bakan ayrıca ABD'nin, Filistinliler’in bir Filistin devletinin kurulması yönündeki meşru isteklerinin gerçekleştirilmesi yönünde çalışma taahhüdünü de ifade etti" dedi.
Blinken, "etkili ve yeniden canlandırılmış bir Filistin Yönetimi’nin" nihai olarak Gazze Şeridi’ni yönetmesinin en mantıklısı olacağını dile getirdi ancak diğer ülkelerin ve uluslararası kuruluşların da bu arada güvenlik ve yönetimde muhtemelen rol oynayacağını kabul etti.
İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da sınırlı bir öz yönetim uygulayan Abbas'ın Filistin Yönetimi’nin yolsuzluk iddiaları, yetersizlik ve İsrail ile yapılan güvenlik işbirliği düzenlemeleri nedeniyle popülaritesinin azaldığı belirtiliyor.
Hamas'ın sadık bir muhalifi olan 87 yaşındaki Abbas’ın yaşlandığına ve hasta olduğuna dikkat çekilirken, Abbas'ın yerine kimin geçeceği belli değil.
Mısır ve Ürdün dışişleri bakanları dün Blinken ile görüştükten sonra Gazze'nin geleceği hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu belirterek, şeridin 2,3 milyon sakinini etkileyen insani krize çözüm bulmak için derhal ateşkes çağrısında bulundu.
Blinken, ateşkesin yalnızca Hamas'ın yeniden toparlanmasına olanak sağlayacağını savundu, ancak İsrail'i, çok ihtiyaç duyulan yardımın Gazze'de dağıtılmasına izin verecek şekilde saldırılara ara verilmesini kabul etmeye ikna etmeye çalışıyor.