ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’yi Suriye’deki Kürt savaşçılara karşı bir harekattan vazgeçirmek için Ankara’nın endişelerini gidermeye çalıştıklarını söyledi.
Blinken, uzun süredir iktidarda olan Beşar Esat'ın devrilmesinin ardından Türkiye'nin Suriye'deki PKK militanlarıyla ilgili “meşru kaygıları” olduğunu ve ülkede “yabancı terörist savaşçıların” ülkeyi terketmesini de içeren bir çözüm çağrısında bulunduğunu söyledi.
Fransa ziyareti sırasında başkent Paris'te gazetecilere yaptığı açıklamada Blinken, “Bu biraz zaman alacak bir süreç. Bu süre zarfında Suriye'de olumlu gördüğümüz hiçbir şeyin yararına olmayan şey bir çatışma olacaktır. Bunun olmamasını sağlamak için çok sıkı çalışacağız” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı, “Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının yanısıra (Suriye'deki) Kürtler’in güvenlik çıkarlarının ve ülkelerinin geleceğinin inşasında yer alma haklarının da garanti altına alınabilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta başında, Suriye'nin parçalanmasını önlemek için gerekirse harekete geçebilecekleri imasında bulunarak, “İş o radde varırsa yine bir gece ansızın gelebiliriz” demiş, risk görmesi halinde Ankara’nın gerekli adımları süratle atacağını söylemişti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da, YPG’nin Ankara’nın taleplerini yerine getirmemesi halinde, Türkiye’nin sınırötesi operasyon düzenleyeceğini açıklamıştı.
Türkiye, YPG’yi ABD ve AB’nin de terör örgütü listesinde bulunan PKK’nın Suriye kolu olarak görüyor. Ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ise IŞİD’le mücadelede son 10 yıldır ABD ile birlikte çalışıyor.
Blinken, Donald Trump'ın yeni yönetiminin de IŞİD’in “çirkin yüzünü tekrar göstermemesini” sağlamaya yönelik “çok güçlü bir çaba” göstermesini beklediğini kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı, “Bunun kritik bir unsuru da Suriye Demokratik Güçleri’nin yapmakta oldukları işi yapabilmelerini sağlamak” diye konuştu.
Blinken, SDG güçlerinin alıkonulan 10 binden fazla IŞİD militanını gözetim görevini sürdürmesinin hayati önem taşıdığını çünkü bunun hem ABD hem de Türkiye için meşru bir güvenlik çıkarı olduğunu söyledi.
İlgili Haberler “Türkiye ve Kürtler düşmanlar, Erdoğan’dan Kürtler’in peşinden gitmemesini istedim, o da gitmedi”Donald Trump, Florida’da Mar-a Lago’daki kulübünde Salı günü düzenlediği basın toplantısında ilk başkanlık döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye’de Kürtler’in peşinden gitmemesini istediğini ve onun da bu ricayı yerine getirdiğini söylemişti.
Donald Trump, “Kürtler'in ve Türkiye’nin doğal düşman olduğunu ve birbirinden nefret ettiğini” savunmuştu.
ABD Dışişleri Müsteşarı Bass, Ankara’ya gidiyor
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, Siyasi İşler Müsteşarı John Bass’ın 9-10 Ocak tarihlerinde Ankara’yı ziyaret edeceğini, üst düzey Türk hükümet yetkilileriyle biraraya gelerek Suriye'de devam eden durumu ele alacağını açıkladı.
Açıklamada, “Müsteşar Bass, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının ruhuna uygun olarak barışçı, kapsayıcı, Suriyeliler’in öncülüğünde ve sahipliğinde bir siyasi geçiş sürecinin önemini vurgulamaya devam edecek. Ayrıca bölgesel istikrarın önemi, Suriye'nin terörizm için bir üs olarak kullanılmasının önlenmesi ve IŞİD'in kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasının sağlanması konularındaki toplantılara da katılacak” denildi.