ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de ateşkes sağlanması için revize edilmiş bir öneri sunmak üzere Ortadoğu'daki kilit bölgesel ortaklarla temaslarda bulunmak üzere Mısır'a gidiyor.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bölgedeki ortaklarımızla, özellikle de Mısır ve Katar'la, bu teklifin neleri içereceği ve tarafları nihai bir anlaşmaya ulaştırabilecek bir teklif olduğundan emin olmak ya da bunu görmeye çalışmak için temaslarımızı sürdürüyoruz” dedi.
ABD revize edilmiş teklif için bir takvim vermedi, ancak yetkililer teklifin yakında sunulacağını belirtti. ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda aylardır devam eden görüşmelerin çıkmaza girmesinin ardındaki temel meseleleri çözmeyi amaçlayan teklif, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanmasını ve 7 Ekim 2023’te Hamas militanları tarafından alınan rehinelerin serbest bırakılmasını hedefliyor.
Blinken Çarşamba günü Kahire'de Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdülati ile birlikte ABD-Mısır Stratejik Diyaloğu'nun açılış oturumuna eşbaşkanlık edecek.
Miller'a göre Blinken, Mısırlı liderlerle ayrıca biraraya gelerek Gazze'de ateşkesin sağlanması, tüm rehinelerin serbest bırakılması, Filistin halkının çektiği acıların hafifletilmesi ve daha geniş kapsamlı bölgesel güvenliğin desteklenmesine yönelik çabaları ele alacak.
Ancak Blinken'in savaşın başlamasından bu yana Ortadoğu'ya yaptığı onuncu ziyaret, İsrail ayağını içermiyor.
Blinken İsrail’in muhalefet lideri Lapid ile görüştü
Antony Blinken dün, İsrail'in muhalefet lideri ve eski başbakanı Yair Lapid ile biraraya geldi.
Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Lapid, İsrail'in bir rehine anlaşmasına ve Gazze'deki savaşın sona ermesine ihtiyacı olduğunu belirterek, hiçbir siyasi sürecin ya da çalkantının anlaşmayı etkilememesi gerektiğini vurguladı. Lapid, ABD'yi “Hamas'ın rehine anlaşmasının etrafından dolaşmasına izin vermemeye” çağırdı.
Lapid, “(Kalan rehineleri) evlerine geri getirmediğimiz sürece İsrail bir ulus olarak iyileşmeyecektir. Bu bizim varlığımız için elzemdir” dedi.
İnsani yardım çabaları
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, BM'nin Gazze'deki kıdemli insani yardım ve yeniden yapılanma koordinatörü Sigrid Kaag, Filistinli sivillerin durumu hakkında bir brifing verdi.
Kaag, “İnsan eliyle yaratılan insani kriz Gazze'yi uçuruma sürüklerken zaman akıp gidiyor. Acil bir ateşkese, tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasına ve Gazze Şeridi'nin tamamına yardım ulaştırmak için engelsiz, sürekli insani yardım erişimine ihtiyacımız var” diye konuştu.
BM yetkilisi ayrıca, yardım operasyonlarının çatışmalar, kanunsuzluk ve İsrailli yetkililerin inkarları ile gecikmeleri nedeniyle engellendiğini savundu.
BM İnsani İşler Ofisi'nin verilerine göre Gazze'ye her gün giren yardım TIR’larının sayısı Nisan ayında günde 169 ile en yüksek seviyesine ulaştı ancak o tarihten bu yana düzenli olarak azaldı. Bu sayı Ağustos’ta günde 69, Eylül’ün ilk dokuz gününde ise günde 62 TIR’a düştü.
İsrail yardım sevkiyatını engellediği iddialarını reddediyor.
İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon, “Düşmanla iç içe yaşayan sivil halkın refahını arttırmak için yükümlülüklerimizin ötesine geçtik” dedi.
İlgili Haberler Yahudi gazetesinde Gazze’yle ilgili “uydurma haber yayını” iddiaları, istifaları tetikledi
Çatışmalar
Filistinli yetkililere göre İsrail hava saldırılarında dün erken saatlerde Gazze Şeridi'nde 16 kişi öldü ve Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait 20 fırlatma rampası ve askeri altyapı tesisi vuruldu.
Gazze'deki hava saldırılarında merkezdeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda bir ev vuruldu ve en az 10 kişi öldü, 13 kişi de yaralandı. Hamas yönetimindeki hükümete bağlı ilk müdahale ekipleri Associated Press haber ajansına yaptıkları açıklamada, Gazze'de bir eve düzenlenen saldırıda altı kişinin daha öldüğünü söyledi. Ölenler arasında dört kadın ve iki çocuk da bulunuyor.
İsrail ordusu, Yukarı Celile bölgesinde sirenlerin çalmasının ardından, Lübnan'dan İsrail topraklarına geçen ve Kuzey Golan Tepeleri bölgesine düşen iki şüpheli hava hedefinin tespit edildiğini bildirdi.
Hava kuvvetleri, Lübnan'ın güneyindeki Yarmak bölgesinde “İsrailli siviller için acil tehdit oluşturan yaklaşık 20 Hizbullah rampası ve askeri altyapı tesisini” vurdu.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu önceki gün yaptığı açıklamada, on binlerce insanın yerinden edildiği İsrail-Lübnan sınırındaki mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını söyledi.
Netanyahu, “Mevcut durum devam etmeyecek. Halkımızı güvenli bir şekilde evlerine döndürmek için gereken her şeyi yapacağız” dedi.