Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü'yle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Gazze'de acilen insani ateşkes ilan edilmesi çağrısı yaptı.
“Gazze'nin gereken ölçüde ve sürdürülebilir temelde yardıma ihtiyacı olduğunu” kaydeden Guterres, Hamas'a 7 Ekim'deki baskında ele geçirdiği rehineleri serbest bırakması, İsrail'e de Gazze'ye yardımların ulaşması için kısıtlama olmaksızın erişim sağlaması çağrısında bulundu.
Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü de basın toplantısında, “Mısır olarak sınırın bizim tarafımızda toplanan insani yardımları Gazze'ye götürmeye ve sınırdan girişin devamlı, kalıcı ve kesintisiz olmasına çalışıyoruz” dedi.
İlgili Haberler BM: ‘’Hastane saldırısının sorumlusunu bulmak için kapsamlı soruşturma gerekiyor’’Mısır, yardım tedariki öncesinde Refah sınır kapısında yolları onarıyor
İki güvenlik kaynağı, Refah sınır kapısı aracılığıyla Mısır'dan Gazze Şeridi'ne, Sina Yarımadası'nda toplanan insani yardımın ulaştırılması amacıyla yolların onarılması için inşaat makinaları gönderildiğini bildirdi.
Gazze'den İsrail kontrolünde olmayan tek çıkış kapısı olan Refah, İsrail'in sınırın Filistin bölgesi tarafına yönelik bombardımanı nedeniyle İsrail-Hamas savaşının ilk günlerinden bu yana kapanmıştı.
Birleşmiş Milletler ve Mısır, Gazze'ye yardım ulaştırılması için İsrail'le anlaşmaya varılması için çaba gösteriyor. Beyaz Saray'dan dün yapılan açıklamada İsrail'in 20 yardım kamyonunun Refah sınır kapısından giriş yapmasını kabul ettiği, daha sonra daha fazla sayıda kamyonun Gazze'ye gitme umudu olduğu kaydedilmişti.
Refah sınır kapısının açılmasına yönelik diplomatik faaliyetler, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'nin Amerika'nın Ortadoğu'daki askerlerinin komutanı General Michael Kurillo ve Ürdün Kralı Abdullah ile yaptığı görüşmeler ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kahire'den yaptığı Gazze'ye yardım nakliyatı çağrısıyla güçlendi.
İlgili Haberler Sisi: “Mısır halkı, Filistinlilerin Sina'ya göç ettirilmesine karşı”Mısır ayrıca Cumartesi günü Gazze krizine ve Filistin meselesinin geleceğine ilişkin zirveye evsahipliği yapacak. Zirveye BM Genel Sekreteri Guterres'in de katılması bekleniyor.
Suudi Veliaht Prensi ile de telefonda görüştü
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile de telefonda görüştü. Görüşmede Gazze'deki askeri gerilim ele alındı.
Muhammed bin Selman'ın, gerilimi azaltmanın ve şiddetin bölgeye yayılmasını önlemek için mümkün olan her türlü çabayı göstermenin önemini vurguladığı kaydedildi.
Gazze'de yaşayan 2 milyon 300 bin kişinin çoğunluğu, 7 Ekim'de patlak veren mevcut çatışmalardan önce de yardımlarla ayakta duruyordu. Birleşmiş Milletler'e göre her gün yaklaşık 100 kamyon dolusu insani yardım, Gazze'ye götürülüyordu.
Refah sınır kapısı civarında yollar hasarlı
Mısırlı güvenlik kaynakları, bugün itibarıyla Refah sınır kapısının Mısır tarafında 100'den fazla insani yardım kamyonunun sınırı geçerek Gazze'ye girmeyi beklediği, ancak bu kamyonların yarından önce Gazze'ye geçmesinin beklenmediğini bildirdi. Mısır'da Refah sınır kapısına yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki El Ariş kentinde daha fazla yardımın beklemede olduğu bildiriliyor.
El Cezire televizyonunun yayınladığı görüntülerde Refah sınır kapısı civarında dev çukurlar oluştuğu, kaldırımların kırıldığı, binaların hasar aldığı görülüyor.
Batılı hükümetler, Gazze'deki yabancı pasaport sahiplerinin tahliyesi için müzakereler yürütüyor, ancak Mısırlı yetkililer, bunun gerçekleşmesi için yardımın Gazze'ye girmesini şart koşuyor. Olası tahliyelere ilişkin ayrıntılar netlik kazanmış değil.
Mısır, Gazze'den çok sayıda Filistinli'nin çıkış yapmasına karşı olduğunu açıkça ifade etmişti. Arap ülkeleri, Filistinliler'in tıpkı İsrail'in kuruluş sürecinde olduğu gibi bir kez daha kalıcı olarak Gazze'den kaçmasından ya da bulundukları yerleri terk etmeye zorlanmalarından korkuyor.
Mısır hükümeti ayrıca on yıl önce İslamcı ayaklanmanın yaşandığı Sina Yarımadası'nın kuzeydoğusunda güvenlikle ilgili kaygılar da taşıyor ve Hamas kontrolündeki Gazze'deki şiddetin yayılmasından korkuyor.
İsrail ve Mısır, Hamas'ın Gazze'de iktidarı ele geçirdiği 2007 yılından bu yana bölgede insan ve mal hareketliliğini sıkı kontrol altında tutuyor.