BM İnsan Hakları Dairesi: "İsrail Gazze’de savaş hukukunu ihlal etmiş olabilir"

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, "Sivillerin zarar görmesini önleyecek ya da en azından, en aza indirecek savaş araç ve yöntemlerinin seçilmesi gerekliliği, İsrail'in bombalama kampanyasında sürekli olarak ihlal edilmiş gibi görünüyor" dedi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi (OHCHR) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze’deki savaş sırasında savaş hukukunun temel ilkelerini defalarca ihlal etmiş ve Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarında siviller ile savaşçılar arasında ayrım yapmamış olabileceğini kaydetti.

OHCHR, İsrail'in yüksek sayıda can kaybına ve sivil altyapının tahrip edilmesine neden olan altı saldırısını değerlendirdiği raporunda, İsrail güçlerinin "ayrım, orantılılık ve saldırıda tedbir ilkelerini sistematik olarak ihlal etmiş olabileceğini" belirtti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, "Sivillerin zarar görmesini önleyecek ya da en azından, en aza indirecek savaş araç ve yöntemlerinin seçilmesi gerekliliği, İsrail'in bombalama kampanyasında sürekli olarak ihlal edilmiş gibi görünüyor" dedi.

İsrail'in Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, olası savaş hukuku ihlallerine ilişkin raporu, "olgusal, yasal ve metodolojik açıdan kusurlu" olarak nitelendirdi.

İsrail diplomatik misyonu, "OHCHR en iyi ihtimalle kısmi bir olgusal tabloya sahip olduğundan, yasal sonuçlara ulaşmaya yönelik her türlü girişim, doğası gereği kusurludur" dedi.

Raporda, 7 Ekim ve 2 Aralık tarihleri arasında düzenlenen ve BM İnsan Hakları Dairesi'nin bu saldırılarda kullanılan silah türlerini, araçları ve yöntemleri değerlendirebildiği altı operasyonun ayrıntıları yer alıyor.

BM İnsan Hakları Dairesi Sözcüsü Ravina Shamdasani, "Özellikle bu saldırılardan bazılarının üzerinden yaklaşık sekiz ay geçmesine rağmen henüz güvenilir ve şeffaf soruşturmalar göremediğimiz için bu raporu şimdi yayınlamanın önemli olduğunu düşündük" dedi.

"Öncelikle İsrailli yetkilileri doğru, düzgün ve şeffaf soruşturmaların yapılmasını sağlamak için adım atmaya çağırıyoruz" diyen Shamdasani, şeffaf soruşturmaların yapılmaması halinde "bu konuda uluslararası eyleme de ihtiyaç duyulacağını" sözlerine ekledi.

Filistinli sağlık yetkililerine göre İsrail'in hava ve kara saldırıları 37 bin 400'den fazla Filistinli'nin ölümüne neden oldu.

İsrail, Hamas savaşçılarının 7 Ekim'de sınırı geçerek İsrail'in güneyine girmesinin ardından başlattığı saldırıda, İsrail rakamlarına göre yaklaşık 1200 kişiyi öldürdü ve 250'den fazla kişiyi rehin aldı.

İlgili Haberler “İsrail güçleri ve Filistinli silahlı gruplar Nuseyrat mülteci kampı baskınında savaş suçu işlemiş olabilir”

BM İnsan Hakları Dairesi geçen hafta, İsrail'in dört rehineyi kurtarmak için düzenlediği operasyon sırasında sivillerin öldürülmesinin savaş suçu sayılabileceğini, ancak Filistinli militanların rehineleri nüfusun yoğun olduğu bölgelerde tutmasının da savaş suçu olarak kabul edilebileceğini kaydetmişti.