BM, Gazze'ye ana sınır geçişinden yapılan yardım sevkiyatını “çok tehlikeli” olduğu gerekçesiyle durduracak

  • Associated Press

Kerem Şalom, İsrail ile Gazze arasında kargo sevkiyatı için tasarlanmış tek geçiş noktası ve Mısır'la olan Refah geçişinin Mayıs ayında kapatılmasından bu yana yardım sevkiyatlarının ana damarı konumunda.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), Pazar günü yaptığı açıklamada, son zamanlarda konvoyları yağmalayan silahlı çetelerin oluşturduğu tehdit nedeniyle Gazze Şeridi'ne ana kargo geçişinden yapılan yardım sevkiyatlarını durdurma kararı aldığını açıkladı. Kurum, düzenin bozulmasından büyük ölçüde İsrail’in politikalarını sorumlu tuttu.

Bu karar, yüz binlerce Filistinli’nin bakımsız çadır kamplarında yaşadığı ve uluslararası gıda yardımına muhtaç olduğu Gazze'de soğuk ve yağışlı kış mevsimi yaklaşırken insani krizi daha da kötüleştirebilir. Uzmanlar, İsrail güçlerinin Ekim başından bu yana neredeyse tamamen izole ettiği bölgenin kuzeyinde kıtlık yaşanabileceği uyarısında bulunuyordu.

Gazze'deki ana yardım kuruluşu UNRWA'nın başkanı Philippe Lazzarini, Kerem Şalom sınır kapısına giden yolun Gazze tarafında çok tehlikeli olduğunu söyledi. Kasım ayı ortasında silahlı kişilerin bu güzergahta seyreden yaklaşık 100 kamyonu yağmaladığını belirten Lazzarini, Cumartesi günü de çetelerin daha küçük bir sevkiyatı çaldığını söyledi.

Kerem Şalom, İsrail ile Gazze arasında kargo sevkiyatı için tasarlanmış tek geçiş noktası ve Mısır'la olan Refah geçişinin Mayıs ayında kapatılmasından bu yana yardım sevkiyatlarının ana damarı konumunda. İsrail rakamlarına göre, geçen ay Gazze'ye giren yardımların yaklaşık üçte ikisi Kerem Şalom'dan geçti ve önceki aylarda bu miktar daha da fazlaydı.

Lazzarini, X'teki mesajında, Gazze'deki insani yardım operasyonlarının durmasından büyük ölçüde İsrail'i sorumlu tuttu. Lazzarini, “yardım miktarını kısıtlamaya yönelik siyasi kararları,” yardım yollarındaki güvenlik eksikliğini ve İsrail'in daha önce kamu güvenliğini sağlayan Hamas yönetimindeki polis gücünü hedef almasını bu karara gerekçe gösterdi.

İsrail, UNRWA’nın kararıyla ilgili yorum yapmadı.

İsrailli yetkililer, Gazze'ye yeterince yardım girmesine izin verdiğini belirtiyor ve UNRWA ile diğer daireleri yardımları ulaştıramamakla suçluyor. UNRWA, Hamas'ın kendi saflarına sızmasına izin verdiği şeklindeki İsrail suçlamasını reddediyor. İsrail, geçen ay UNRWA ile bağlarını koparmak için bir yasa çıkarmıştı.

İlgili Haberler İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında iki yardım görevlisi öldü

Eski İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, İsrail'i savaş suçu işlemekle suçladı

İsrailli eski general ve eski Savunma Bakanı Moşe Yaalon, İsrail güçlerinin Ekim başından bu yana Hamas'a karşı bir dizi saldırının sonuncusunu düzenlediği Gazze'nin kuzeyinde hükümeti etnik temizlik yapmakla suçladı.

Ordu, kuzeydeki Beyt Hanun ve Beyt Lahiye kasabaları ile Cebaliye mülteci kampını kapattı ve neredeyse hiçbir insani yardımın girişine izin vermedi. On binlerce insan kaçarken, Birleşmiş Milletler burada yaklaşık 75 bin kişinin kaldığını tahmin ediyor.

Benyamin Netanyahu döneminde Savunma Bakanı olarak görev yapan ve 2016 yılında istifa ederek Başbakan’ın sert bir muhalifi haline gelen Moşe Yaalon, mevcut aşırı sağcı hükümetin “işgal etmeye, ilhak etmeye ve etnik temizlik yapmaya” kararlı olduğunu söyledi.

Yaalon, Cumartesi günü yerel bir haber kuruluşuna verdiği mülakatta, “Beyt Lahiye diye bir yer yok. Beyt Hanun yok. Şu anda Cebaliye'de faaliyet gösteriyorlar ve aslında Araplar’ın bölgesini temizliyorlar” dedi.

Yaalon, Pazar günü de İsrail radyosuna verdiği bir röportajda “Burada savaş suçları işleniyor” dedi.

İsrail eski Savunma Bakanı Moşe Yaalon

Netanyahu'nun partisi Likud, daha önceki sözlerini eleştirerek Yaalon’u “Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ve İsrail'den nefret edenler kampı için bir ödül” olan “yanlış açıklamalar” yapmakla suçlamıştı.

UCM, Netanyahu, bir başka eski savunma bakanı Yoav Gallant ve bir Hamas komutanını insanlığa karşı suç işlemekle itham ederek haklarında tutuklama emri çıkarmıştı. Uluslararası Adalet Divanı ise İsrail'e yönelik soykırım iddialarını soruşturuyor.

İsrail bu iddiaları reddediyor ve her iki mahkemenin de kendisine karşı önyargılı olduğunu belirtiyor.

İlgili Haberler “Suudi Arabistan İsrail çıkmazı nedeniyle ABD'yle savunma anlaşmasından vazgeçti”

Hizbullah ile ateşkese rağmen Gazze savaşında bir son görünmüyor

Gazze'deki savaş, Hamas liderliğindeki militanların 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine saldırarak çoğu sivil yaklaşık 1200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi rehin almasıyla başladı. Yaklaşık üçte ikisinin hayatta olduğuna inanılan 100 kadar esir halen Gazze'de tutuluyor.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre İsrail'in misilleme saldırısında yarısından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 44 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, ancak ölenlerin kaçının savaşçı olduğu belirtilmiyor. İsrail ise 17 binden fazla militanı öldürdüğünü söylüyor ancak kanıt sunmuyor.

Savaş Gazze’de geniş çaplı tahribata yol açtı ve 2,3 milyonluk nüfusun yüzde 90'ını çoğu kez birden fazla kez yerinden etti.

İsrail geçen hafta Lübnan'daki Hizbullah militanlarıyla büyük ölçüde uyulan bir ateşkese vardı. Ancak ABD ve Fransa'nın aracılık ettiği bu anlaşma Gazze'de devam eden savaşı kapsamıyor. Hizbullah, Hamas, Husiler ile Suriye ve Irak'taki silahlı grupları destekleyen İran, bu yıl İsrail ile iki kez karşılıklı füze saldırısı düzenledi.

ABD, Katar ve Mısır, geçen yılın büyük bir bölümünü Gazze'de ateşkes ve kalan rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk yapmaya çalışarak geçirdi. Ancak İsrail'in Hamas'ın bölgeden tamamen çekilme talebini reddetmesiyle bu çabalar sekteye uğradı. Biden yönetimi, görevdeki son haftalarında bir anlaşma için yeni bir girişimde bulunacağını açıkladı.

ABD’de başkan seçilen Donald Trump, Ortadoğu'daki savaşları sona erdirme sözü vermiş ancak bunun nasıl olacağını söylememişti. Trump, bir önceki başkanlık döneminde İsrail'in sadık bir savunucusuydu.