Donald Trump, ABD Başkanı. 8 Kasım’da seçilmesi üzerinden tam bir yıl geçmiş olacak. Binlerce Amerikalı ise Trump’ın başkanlığını “gökyüzüne çaresizce bağırarak” protesto edecek.
Birçok kentte planlanan bu eşi benzeri görülmemiş protesto, Cumhuriyetçiler ve muhafazakarlar arasında alay konusu. Sosyal medyadaki ateşli atışmalarsa sadık Trump destekçileriyle nefret edenler arasında toplumdaki bölünmüşlüğü gözler önüne seriyor.
Başkanlık ve Kongre Çalışmaları Merkezi Yöneticisi Dan Mahaffee’ye göre Amerikan siyasetindeki kutuplaşma, Trump’ın başkan seçilmesinden çok önce başladı ve siyaseti bir çeşit kabilecilik haline getirdi. Mahaffee, “Ateşli Demokratlar ve ateşli Cumhuriyetçiler hızla artıyor. Arada, topluma fayda gözüyle bakanlar çok az” diyor.
Washington Post gazetesi ve ABC televizyonunun son ortak anketi, Trump’ın son 70 yıldaki en az popüler başkan olduğunu gösteriyor. Amerikalıların yüzde 40’tan azı Trump’ın icraatlarını onaylıyor. Yüzde 60’lık kesimse Trump’ı onaylamıyor.
Geleneksel orta sınıf Amerikalı seçmen bile, Trump’ın ideal başkanları olmadığını söylüyor. Coloradolu emekli işadamı Eugene Bourque onlardan biri. Bourque, “Trump hoşlanması korkunç zor birisi, ama benim Beyaz Saray’da görmek istediğim başkan Hıristiyanlık, kapitalizm, muhafazakarlık ve anayasayı desteklemeli ve bu dört konuyu korumak için savaşabilmeli” diyor.
Beyaz Saray sözcüsü Sarah Huckabee Sanders ise halkın Kongre’den duyduğu memnuniyetsizliğin daha büyük olduğunu söyleyerek, Başkan’ın düşük onay reytinglerine omuz silkiyor. George Washington Üniversitesi’nde bir panele katılan sözcüye göre Trump’ın puanları Kongre’ninkinden çok daha iyi.
Sarah Huckabee Sanders, Trump’ın popülerliğinin azalmasının, basının düşmanca haber yapmasından kaynaklandığını da savundu. Bağımsız bir çalışmadan örnek veren sözcü, bazı televizyonlardaki haberlerin yüzde 93’ünün olumsuz olduğunu belirtti. Huckabee Sanders, bu oranın Barack Obama’nın başkanlığının ilk yılında yüzde 40 olduğunu da söyledi.
Açıkça ortadaki bu husumetin muhatabı olan Donald Trump ise, başkanların iletişim kitabını yeniden yazdı ve sosyal medyadan açıklamalar yaptı.
Stanford Üniversitesi iletişim profesörü Theodore Glasser, “Trump Twitter’ı, demokratik toplumlarda gazeteciliğin rolünü tamamen görmezden gelen bir şekilde basını baypas etmek için kullanıyor” diyor. Başkanların gazetecilerle genelde hasmane bir ilişkisi olduğunu söyleyen Glasser, Richard Nixon’ın bile Trump kadar olmadığının altını çiziyor.
Dan Mahaffee ise Trump’ın partizan bölünme ve halkın basına güvensizliğini aleyhine kullanmayı hızla öğrendiğini belirtiyor ve ekliyor: “Sosyal medya gerçekler ve mantık yerine sansasyon ve hıncın zafer kazanmasını sağlıyor. Trump bu ayrılıkları seçilmek için kendi yararına kullandı.”
Beyaz Saray yetkilileri, Trump’ın sosyal medya alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiği önerilerini ise dikkate almıyor. Huckabee Sanders, Trump’ın seçilmesinin bir nedeninin de seçmenlerin ‘fikri neyse zikri o’ bir siyasetçiyi takdir etmesi olduğunu savundu. Sözcü, “Seçmenler her gününün her dakikası dikte edilmiş, programlanmış bir robot yerine gerçek ve içten bir başkanı tercih ediyor. Bunu göstermesinin bir yolu da bence Twitter” dedi.
Peki, Trump’ın bu bir yılda başarıları oldu mu? Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu akademisyenler bu konuda olumsuz yanıtlar verdi. “Ne başarısı” diyen Theodore Glasser, Cumhuriyetçilerin Kongre’nin iki kanadını da kontrol etmesine rağmen sağlık ve vergi reformunu geçiremediğine dikkat çekti.
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders ise, dış politikada İslamcı terörle mücadeledeki ve ekonomideki başarılara dikkat çekti. Sözcü, Trump’ın Japonya ve Çin gibi kilit önemdeki ortaklar ve müttefiklerle ilişkileri geliştirdiğini söyledi.
Trump’ın Ortadoğu gezisi ve Suudi Arabistan’da yaptığı konuşma da Huckabee Sanders’a göre başkanlığının önemli bir başarısı.
Seçim gününden bu yana ekonomik durumun da iyi olduğu tezine de ekonomistler bir noktada karşı çıkıyor. O da bu durumun Trump’ın seçilmesinden ne kadar kaynaklandığı.
Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu ekonomi uzmanı Emily Stewart, “Seçim öncesi herkes Trump’ın piyasaları canlandıracağını düşünmüştü. Ancak seçim gecesi, Trump’ın kazandığı netleştiğinde vadeli işlemler piyasalarında düşüş yaşandı. Zafer konuşmasını yapmasından sonra ise sabah hisseler yeniden yükselmişti” dedi.
Trump bu hafta paylaştığı Twitter mesajında da, seçim gününden bu yana piyasa değerinin 5,4 trilyon dolar arttığını yazdı. Trump’ın mesajına göre işsizlik yüzde 4,1’le son 17 yılın en düşük seviyesine indi, bir buçuk milyon yeni istihdam yaratıldı.