Türkiye'deki sekizinci sınıf öğrencilerinin 1 milyon 38 bin 192'si bugün Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında ter döktü.
Öğrenciler, Sözel ve Sayısal Testlerdeki 90 soruyu yanıtlamak için 2 saat 35 dakika harcadılar.
Saat 9.30'da başlayan sınavda öğrenciler ilk olarak Türkçe (20), İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (10), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (10) ve Yabancı Dil (10) sorularını içeren Sözel Testi çözdüler. Ardından 45 dakikalık bir ara molası aldılar ve Sayısal Test için sınıflara geri döndüler.
İkinci oturumda, 20'şer Fen Bilgisi ve Matematik sorusu içeren Sayısal Testi cevapladılar.
Your browser doesn’t support HTML5
3 bin 891 okulda gerçekleşen sınavda veliler de öğrenciler kadar heyecanlıydı.
LGS sınavlarından biri de İstanbul Kadıköy'deki Nurettin Teksan Ortaokulu'nda yapıldı. Öğrenciler ve veliler, sabahın erken saatlerinde okulun önüne geldiler. Veliler, çocuklarının sınavdan çıkmasını heyecanla beklediler.
Okulun önünde bir açılır kapanır sandalyede oturan veli Deniz Arlı, eğitim sisteminin sorunlarını dile getirdi. Kızının güzel sanatlar lisesine gitmek istediğini belirten Arlı, eğitim sisteminin çocukları strese soktuğuna inanıyor ve çocukların tek bir sınavla geleceklerinin belirlenmemesi gerektiğini savunuyor.
Başka bir veli Burcu Kestekler de devlet okullarının bu sınavlara hazırlanmak için yeterli olmadığını belirtiyor. Kızına "önemli olan senin mutluluğun" diyerek sınavı uğurladığını ifade eden Kestekler, çocuklarının geleceği için iyi bir Anadolu Lisesi hedeflediklerini söylüyor.
“Türkçe soruları zordu”
Sınavdan erken çıkan öğrencilerden Aleyna Albayrak, Türkçe sorularını diğerlerine göre daha zor bulduğunu söylüyor. Kadıköy Anadolu Lisesi'ni kazanmak ve ardından tıp eğitimi almak istediğini belirten Albayrak, sınavın sorularını rahatlıkla cevapladığını ifade ediyor.
Albayrak gibi Türkçe sorularının zor olduğunu vurgulayan Ali Çınar Bora ise sınavın iyi geçtiğini belirtiyor ve İstanbul Erkek Lisesi veya Kadıköy Anadolu Lisesi'ni hedeflediğini söylüyor.
Sınava dershane desteğiyle hazırlandığını belirten Ela Akkuş, fen testindeki soruların çeldirici olduğunu ifade ediyor. Saint Joseph Lisesi'ni hedeflediğini belirten Akkuş, Türkçe sorularında hiç zorlanmadığını dile getiriyor.
LGS sonuçları 28 Haziran'da açıklanacak. Milli Eğitim Bakanlığı, aynı gün Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nu yayımlayacak.
En çok talep gören okullar hangileri?
Son beş yılda Türkiye'nin en popüler okulları pek fazla değişiklik göstermedi. En yüksek taban puanla öğrenci alan iki lise Galatasaray ve İstanbul Erkek Liseleri.
Geçen sene 500 tam puanla öğrenci alan bu okulları, 497 puanla Kabataş Erkek Lisesi, 494 puanla Ankara, İstanbul Atatürk ve İzmir Fen Liseleri, 491 puanla İstanbul Cağaloğlu ve İzmir Atatürk Liseleri ve 490 puanla Bursa Tofaş Fen Lisesi izledi.
Özel okullar arasında en yüksek taban puanla öğrenci kabul eden lise ise Robert Kolej. 489 puanla zirvede olan Amerikan okulunu, 485 puanla Alman Lisesi ve Üsküdar Amerikan Lisesi, 482 puanla Koç Lisesi, 480 puanla Avusturya Lisesi, 477 puanla Saint Joseph Lisesi ve 470 puanla Notre Dame de Sion Lisesi izliyor.
Özel okul ücretleri cep yakıyor
Türkiye'de yüksek enflasyonun özel okul fiyatlarındaki etkisini 2024'te iyiden iyiye hissettirdi.
Alman Lisesi 2024-2025 için yıllık ücretini 905 bin lira olarak açıklarken, Saint Joseph Lisesi 920 bin lira, Notre Dame de Sion 895 bin lira, Avusturya Lisesi ise 550 bin lira olacağını duyurdu.
Ücretleri her zaman Almanca ve Fransızca eğitim veren okullardan daha yüksek olan Robert Kolej ve Üsküdar Amerikan Liseleri henüz duyurmasa da 2024-2025 yeni kayıt ücretlerinin 1 milyon liranın üzerinde olması bekleniyor.
İlgili Haberler İstanbul’da özel okul fiyatları 1 milyon TL’yi aştı: Aileler çaresiz