ABD Başkanı Joe Biden’ın, 7 Mart ’ta yapacağı ‘’Birliğin Durumu’’ konuşması öncesinde, Pew Araştırma Merkezi, Amerikalılara 2024 yılında Biden yönetimi ve kongrenin en çok hangi sorunlara öncelikle önem vermesi gerektiğini sordu.
Amerikalıların yüzde 73'ü ülkede çözüm bekleyen en önemli sorunun, ‘’ekonominin güçlendirilmesi’’ olduğunu ifade etti. Cumhuriyetçilerin yüzde 84’ü ve Demokratların yüzde 63’ü, son birkaç yıldır olduğu gibi bu yıl da ülke ekonomisini güçlendirmeyi birinci öncelik olarak gördüğünü söyledi.
Pew Araştırma Merkezi 16-21 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirdiği ankette, 5 bin 140 yetişkinin görüşüne başvurdu. Ankete katılanlara hangi partili ya da hangi partiye daha eğilimli oldukları da soruldu.
Cumhuriyetçilerin yüzde 68’i ve Demokratların yüzde 47'si, ülkede suçun azaltılmasının en önemli politika önceliği olması gerektiğini ifade etti.
Paranın siyasetteki etkisini azaltmak için iki partiden de destek var. Yaklaşık her on Amerikalıdan altısı, paranın siyasetteki etkisini azaltmanın Başkan ve ABD Kongresi için en önemli hedef olması gerektiğini belirtti.
Cumhuriyetçi Amerikalılar, en çok giderek artan göçmen sorunundan endişe duyuyor. Meksika sınırından ABD’ye yasa dışı geçişlerin bu endişeyi daha da tırmandırdığı belirtiliyor.
Bir önceki ankette, göç sorunundan endişe duyan Amerikalıların oranın yüzde 39 olduğu, bu oranın son yapılan ankette 18 puan daha da artarak yüzde 57’ye çıktığı belirtiliyor. Pew Araştırma Merkezi, bu oranın daha fazla yükselmesinin daha çok Cumhuriyetçiler ya da Cumhuriyetçi eğilimliler arasındaki endişeli sayısının artmasından kaynaklandığını ifade ediyor.
Ankete katılanların Biden yönetimi ve kongrenin 2024 yılında öncelik vermesi gerektiğini dile getirdiği sorunlarsa şöyle sıralanıyor;
Ekonominin güçlendirilmesi yüzde 73, terörizme karşı savunma yüzde 63, siyasette paranın etkisinin azaltılması yüzde 62, sağlık harcamalarının azaltılması yüzde 60, eğitim sisteminin iyileştirilmesi yüzde 60, sosyal sigortanın mali açından sağlamlaştırılması yüzde 60, suçların azaltılması yüzde 58, göçmenlerle mücadele yüzde 57, yasadışı uyuşturucuya erişimin azaltılması yüzde 55, bütçe açığının azaltılması yüzde 54, siyasi sistemin çalışacak düzeyde arttırılması yüzde 52, iş durumunun iyileştirilmesi yüzde 49, enerji sistemlerinin geliştirilmesi yüzde 46, çevrenin korunması yüzde 45, yoksul halkın sorunlarına odaklanılması yüzde 44, ulaşım sisteminin iyileştirilmesi yüzde 44, ordunun güçlendirilmesi yüzde 40, iklim değişikliğiyle mücadele yüzde 36, ırk ayrımcılığıyla mücadele yüzde 32 ve küresel ticaretle rekabet yüzde 31