Başkan Joe Biden Salı günü, yapay zeka konusunda bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Kararname, büyük ölçekli veri merkezleri ve yeni temiz enerji tesisleri gibi gelişmiş yapay zeka operasyonları için gereken altyapının ABD'de hızlı ve geniş ölçekte inşa edilebilmesini sağlamayı amaçlıyor.
Biden'ın imzaladığı kararname, federal kurumları hükümet tesislerinde büyük ölçekli yapay zeka altyapısı geliştirmeyi hızlandırmaya yönlendirirken, bu yerlerde inşaat yapan müteahhitlere de koşul ve önlemler getiriyor. Ayrıca belirli kurumları, federal sahaları yapay zeka veri merkezleri ve yeni temiz enerji tesisleri için kullanılabilir hale getirmeye yönlendiriyor. Bu kurumlar, altyapının elektrik şebekesine ara bağlantısını kolaylaştırmaya ve izin sürecini hızlandırmaya yardımcı olacak.
Biden yaptığı açıklamada, yapay zekanın “ulusal güvenlik için derin etkileri ve sorumlu bir şekilde kullanılması halinde, hastalıkların tedavisinden iklim değişikliğinin etkilerini hafifleterek toplulukları güvende tutmaya kadar Amerikalılar'ın yaşamlarını iyileştirmek için olağanüstü bir potansiyele sahip olacağını” söyledi.
“Ancak, liderliğimizi hafife alamayız” diyen Biden, “Geleceği belirleyecek teknoloji sözkonusu olduğunda Amerika'nın dışarıda bırakılmasına izin vermeyeceğiz; kritik öneme sahip çevre standartlarını, temiz hava ve temiz suyu korumaya yönelik ortak çabalarımızı feda etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.
İlgili Haberler Biden yönetimi yapay zeka çiplerinin ihracatına ilişkin yeni düzenleme önerdi, sektör tepkiliYeni kurallar uyarınca, Savunma ve Enerji Bakanlıkları her biri özel sektörün yapay zeka veri merkezleri kurabileceği en az üç saha belirleyecek. Biden yönetiminden üst düzey yetkililer, kurumların bu federal sahalarda yapay zeka veri merkezleri inşa etmek için özel şirketlerden “rekabetçi talepler” yürüteceğini söyledi.
Bu sahalarda inşaat yapacak müteahhitlerin bu tesislerin inşaat masraflarını karşılamaları ve veri merkezlerinin tam kapasite ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli temiz enerji üretmeleri gerekecek. Yetkililer, ABD hükümetinin bir şirkete arazi kiralayacak olmasına rağmen, bu şirketin orada ürettiği malzemelerin sahibi olacağını söyledi.
Biden, bu çabaların temiz enerjiye geçişi “sorumlu ve yerel topluluklara saygılı” bir şekilde hızlandırmak ve ortalama bir Amerikalı'ya maliyet getirmemek üzere tasarlandığını söyledi. Yönetim, tüketiciler için elektrik fiyatlarının yükselmemesi için hükümet sahalarında inşaat yapmak üzere seçilen müteahhitlerin, yapay zeka altyapısını inşa etmenin ve işletmenin tüm maliyetlerini ödemeleri gerekeceğini kaydetti.
Biden'ın talimatları ayrıca federal sahalardaki yapay zeka veri merkezlerinin inşaatının kamu iş sözleşmeleriyle yapılmasını da öngörüyor. Hükümet yetkililerine göre bazı bölgeler, küçük ve orta ölçekli yapay zeka şirketleri için ayrıldı.
Devlet kurumları ayrıca tüm yapay zeka veri merkezlerinin elektrik fiyatları üzerindeki etkileri üzerine bir çalışma yapacak.
İlgili Haberler 2024'te yapay zeka dünyasında neler yaşandı?Biden yönetimi yetkilileri, kararname kapsamında İçişleri Bakanlığı'nın kendi kontrolünde olan, temiz enerji geliştirmeye uygun bölgeleri belirleyeceğini ve hükümet sahalarındaki veri merkezlerine destek verebileceğini belirtti.
Teknoloji ve ulusal güvenlik koordinatörü Tarun Chhabra, “Modelleri eğitmek ve çalıştırmak için gereken bilgi işlem gücü ve elektrik hacimleri hızla artıyor ve daha da artacak” dedi. Chhabra, “Yaklaşık 2028 yılına kadar, önde gelen yapay zeka geliştiricilerinin yapay zeka modellerini eğitmek için beş gigawatt'a kadar kapasiteye sahip veri merkezlerini işletmek isteyeceklerini tahmin ettiklerini” de ekledi.
Yapay zeka sistemlerinin geniş ölçekte konuşlandırılması, ülkenin farklı bölgelerinde daha geniş bir veri merkezi ağını da gerektiriyor.
“Ulusal güvenlik açısından bakıldığında, ABD'de öncü yapay zeka operasyonlarını destekleyecek veri merkezlerini ve güç altyapısını inşa etmek gerçekten kritik önem taşıyor” diyen Chhabra, ABD'de veri merkezleri inşa etmenin “hasımların ABD ordusuna ve ulusal güvenliğine zarar verecek şekilde bu güçlü sistemlere erişmesini’ engelleyeceğini sözlerine ekledi.
Chhabra, böyle bir yatırımın ABD'nin yapay zeka araçlarına erişmek için diğer ülkelere bağımlı hale gelmesini de önleyeceğini söyledi.
Başkanlık kararnamesi, Biden yönetiminin yapay zeka çiplerinin ihracatı konusunda önerdiği yeni kısıtlamaların hemen ardından geldi. Önerilen yeni kısıtlamalar, çip endüstrisi yöneticilerinin yanısıra Avrupa Birliği yetkililerinin de 120 ülkeyi etkileyecek ihracat kısıtlamaları konusundaki endişelerini arttırdı.