Beyrut büyük patlamalarla sarsıldı, İsrail Hizbullah'ın karargahını vurduğunu açıkladı

İsrail, hava saldırısında başkent Beyrut’un güneyinde Hizbullah’ın ana karargahını hedef aldığını duyurdu.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın Lübnan’ın başkenti Beyrut'taki merkez karargahına hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Büyük patlama şehrin güneyinde bazı binaları yerle bir etti ve gökyüzünde turuncu ve siyah duman bulutları yükseldi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, son saldırılarda en az iki kişinin öldüğünü, 76 kişinin yaralandığını açıkladı.

Haber sitesi Axios, İsrailli bir kaynağa dayandırdığı haberinde, saldırının hedefinin Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah olduğunu ve İsrail ordusunun Nasrallah'ın vurulup vurulmadığını öğrenmeye çalıştığını bildirdi. Üç büyük İsrail televizyon kanalı da saldırının Nasrallah'ı hedef aldığını bildirdi, ancak Associated Press bunu doğrulayamadı. İsrail ordusu da açıklama yapmayı reddetti.

Your browser doesn’t support HTML5

Beyrut büyük patlamalarla sarsıldı, İsrail Hizbullah'ın karargahını vurduğunu açıkladı

Hizbullah'a yakın bir kaynak, Reuters'a Nasrallah'ın hayatta olduğunu söylerken, İran'ın Tasnim haber ajansı da Nasrallah'ın güvende olduğunu bildirdi. İranlı üst düzey bir güvenlik yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada, Tahran'ın Nasrallah'ın durumuyla ilgili bilgi edinmeye çalıştığını söyledi.

Beyrut'un Dahiye banliyösündeki saldırı, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun BM'de yaptığı konuşmada İsrail'in Hizbullah'a karşı yürüttüğü operasyonun devam edeceği sözünü vermesinden kısa bir süre sonra düzenlendi. Patlamadan kısa bir süre önce, daha önceki saldırılarda öldürülen ve aralarında üst düzey bir komutanın da bulunduğu üç Hizbullah üyesinin cenaze töreni için binlerce kişi banliyöde toplanmıştı.

İsrail ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, saldırıda konutların altında bulunan Hizbullah'ın ana karargahının hedef alındığını açıkladı.

Pentagon: “ABD bu operasyona dahil değildi, önceden bir uyarı almadık”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Sabrine Singh, Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırı konusunda önceden bir uyarı almadığını ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in operasyon devam ederken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'la görüştüğünü söyledi.

Sözcü Singh, “ABD bu operasyona dahil değildi ve önceden bir uyarı almadık” dedi.

Singh, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın operasyon hakkında Austin'e ne söylediğini ve operasyonun Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı hedef alıp almadığını söylemekten kaçındı. Pentagon da Hizbullah liderinin hala hayatta olup olmadığı konusunda spekülasyonda bulunmadı.

İsrail saldırısının ABD'nin İsrail ile Lübnan'daki İran destekli Hizbullah arasında ateşkes sağlama çabaları üzerindeki potansiyel etkisi göz önüne alındığında Austin'in Gallant'a ne iletmiş olabileceği sorusuna Singh, ayrıntı vermekten kaçındı. Ancak Singh, Lloyd Austin'in İsrailli mevkidaşıyla yaptığı görüşmelerde her zaman açık sözlü olduğunu söyledi.

Singh, İsrail'in önceden haber vermemesinin bir güven eksikliğine işaret edip etmediği sorusuna, “Bakan Austin ve Bakan Gallant'ın son iki hafta içinde yaptıkları görüşmelere bakın, düzenli olarak konuşuyorlar. Bence güvende herhangi bir çatlak olsaydı, bu tür görüşme ve temasların sık sık gerçekleştiğini göremezdiniz” şeklinde yanıt verdi.

İlgili Haberler Netanyahu Birleşmiş Milletler'de konuştu: “İsrail barış istiyor ama artık yeter”

Hizbullah'ın El Manar televizyonu, patlamada dört binanın enkaza dönüştüğünü, patlamanın şiddetiyle Beyrut'un yaklaşık 30 kilometre kuzeyinde bile camların kırıldığını ve evlerin sarsıldığını bildirdi. Ambulansların siren sesleri arasında patlamaların olduğu yere doğru gittiği görüldü.

Lübnan'da ölü sayısı artarken, on binlerce kişi evlerini terk ederken ve İsrail ile Hizbullah arasında topyekun bir savaş olasılığı sürerken yetkililer, gün içinde İsrail'in hava saldırısında Lübnan sınırındaki bir köyde 9 kişilik bir ailenin öldüğünü duyurmuştu.

İsrail, bu hafta Lübnan'daki hava saldırılarını ciddi şekilde yoğunlaştırdı ve Hizbullah'ın 11 aydan fazla bir süredir topraklarına açtığı ateşe son vermeye kararlı olduğunu bildirdi. İsrail'in operasyonunun kapsamı belirsizliğini koruyor ancak yetkililer Hizbullah’ı sınırdan uzaklaştırmak için bir kara harekatının olası olduğunu ifade ediyor. İsrail hazırlık amacıyla binlerce askerini sınıra doğru harekete geçirmişti.

İlgili Haberler İsrail’in Lübnan saldırıları sürerken, Netanyahu ateşkes görüşmelerinin devam ettiğini söyledi

İsrail Başbakanı Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, hedeflerine ulaşana kadar Hizbullah'ı vurmaya devam taahhüdü vererek uluslararası destekli bir ateşkes için umutları daha da azalttı.

Bu durum Lübnanlılar’ın, 2006’da bir ay süren ve ülkelerinin bazı bölgelerinde ağır yıkıma yol açan son İsrail-Hizbullah savaşının tekrarlanmasından endişe etmesine yol açtı. Lübnanlılar, İsrail'in Hamas'a karşı yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü harekatın Gazze'de yol açtığı yıkımın bir benzerinin Lübnan'da yaşanmasından korkuyor.

Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad, Cuma günü erken saatlerde İsrail saldırılarında en az 25 kişinin öldüğünü ve bu hafta Lübnan'da ölenlerin sayısının 720'yi aştığını söyledi. Abiad, ölenler arasında onlarca kadın ve çocuğun da bulunduğunu belirtti.

İsrail ordusu, Cuma günü iki saat boyunca Sidon ve Nabatiyeh şehirleri de dahil olmak üzere güneyde onlarca saldırı düzenlemişti. Saldırıların Hizbullah'ın roket rampalarını ve altyapısını hedef aldığı belirtilmişti. İsrail, Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyindeki Tiberias kentine çok sayıda roket fırlattığını açıklamıştı.