ABD Başkanı Joe Biden ve Yardımcısı Kamala Harris yapay zeka uygulamalarının tartışıldığı bir dönemde Google, Microsoft ve iki teknoloji şirketinin yöneticileriyle Beyaz Saray’da bir araya geldi. ABD’de yedi yeni yapay zeka araştırma enstitüsünün kurulması için 140 milyon dolarlık yatırım açıklandı.
Beyaz Saray’da yapılan ve yaklaşık 2 saat süren toplantıya Google’ın CEO’su Sundar Pichai, Microsoft’un CEO’su Satya Nadella, OpenAI’ın CEO’su Sam Altman ve Anthropic’in CEO’su Dario Amodei katıldı.
Your browser doesn’t support HTML5
Başkan Biden’ın da kısa bir süreliğine katıldığı toplantıda Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in yanı sıra; Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo da hazır bulundu.
Yapay zeka araştırma enstitüleri için 140 milyon dolarlık yatırım
Biden yönetimi hızla gelişen yapay zeka teknolojisinin insanların haklarını ve güvenliğini riske atmadan hayatı kolaylaştırmasını sağlamak amacıyla bazı adımlar atıyor.
Yeni girişim kapsamında yedi yeni yapay zeka araştırma enstitüsünün kurulması için Ulusal Bilim Vakfı’ndan 140 milyon dolarlık yatırım açıklandı.
Buna ek olarak Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi’nin önümüzdeki aylarda federal dairelerin yapay zeka araçlarını nasıl kullanabileceğine ilişkin bir rehber yayınlaması bekleniyor.
ChatGPT’yi Biden da denedi
Geçtiğimiz yıl sonunda yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinin ardından yapay zeka araçlarına ticari yatırım artmıştı. Beyaz Saray yetkililerinden yapılan açıklamaya göre, Başkan Joe Biden bile ChatGPT uygulamasını denedi.
Ancak ChatGPT’nin bazı sektörlerde insanları işlerinden edebileceği ve dezenformasyon yayabileceği endişeleri, yapay zeka kullanımının yaygınlaşmasına ilişkin soru işaretlerini gündeme getirdi.
“Özel sektörün etik ve hukuki sorumluluğu var”
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris teknoloji şirketlerinin CEO’larıyla yaptığı toplantıda yapay zeka uygulamalarıyla ilgili gördükleri riskleri değerlendirdi.
Biden yönetimi yetkilileri şirketlere bu risklerin azaltılması konusunda rollerinin olduğu ve bu konuda hükümetle birlikte çalışabileceklerinin mesajını verdi.
Başkan Yardımcısı Kamala Harris kapalı kapılar ardında yapılan toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, “özel sektörün ürünlerinin güvenlik ve emniyetini sağlama konusunda ahlaki, etik ve hukuki sorumlulukları olduğunu” söyledi.
Yapay zeka uygulamaları konusunda tartışılan konulardan biri de bu sistemleri geliştiren şirketlerin daha şeffaf olması ve yapay zeka sağlayıcılarının sistemlerini üçüncü tarafların denetimine açabilme olasılığı.
ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada yapay zekanın hastalık ve iklim değişikliği konularında çözüme katkı yapabileceğini belirtmiş; ancak aynı zamanda ulusal güvenlik ve ekonomiye zarar verebileceği uyarısında da bulunmuştu.