Beyaz Saray S-400 kullanımının F-35’lerle uyumlu olmadığı konusundaki görüşlerinin değişmediğini; Türkiye’nin bu konuda ABD’nin kaygılarını gidermesi halinde F-35 programına geri dönüş konusunda bir hareketin olabileceğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Yardımcı Vekili Victoria Nuland Türkiye ziyareti sırasında bu hafta içinde bir televizyon kanalına verdiği röportajda, Türkiye’nin F-35 programına dönüşü konusunda görüşme olup olmadığının sorulması üzerine, S-400 sorununun çözülmesi halinde, ABD’nin Türkiye’yi F-35 programına dönmesinin konuşulabileceğini söylemişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi sorununun çözülmesi halinde, bu alım sebebiyle çıkarıldığı F-35 programına dönüşle ilgili görüşmelere açık olduğu sinyalini vermesi hem uluslararası basında hem de Türkiye basınında gündemi hareketlendirdi.
Your browser doesn’t support HTML5
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Çarşamba günü Beyaz Saray’da düzenlenen günlük basın toplantısında Voice of America’nın Türkiye’nin S-400 hava savunma sisteminden kurtulması halinde F-35 programına dönüş sürecinin nasıl olacağına ilişkin sorusunu yanıtladı.
John Kirby, “S-400 kullanımının F-35’lerle uyumlu olmadığı konusundaki görüşümüz değişmedi. Bu konuda görüşmeler hala devam ediyor. Türkiye bu konudaki kaygılarımızı giderebilirse, o zaman F-35 programına geri dönüş konusunda hareket olabilir” ifadelerini kullandı.
S-400 sistemi F-35’ler için güvenlik riski olarak görülüyor
Türkiye kurucu ortaklarından olduğu F-35 programından Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının ardından çıkarılmış, Amerikalı yetkililer S-400’lerin beşinci nesil savaş uçağı olan F-35’ler için güvenlik riski oluşturduğunu belirtmişti.
2019 yılında Rusya’dan S-400 sistemi satın alan Türkiye, Rusya ile kapsamlı savunma işbirliği yapan ülkelere yaptırım öngören ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanan ilk NATO ülkesi oldu.
ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Victoria Nuland röportajda F-35 sorusunu yanıtlarken, CAATSA yaptırımlarının Türkiye hükümetinin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alma kararıyla bağlantılı olduğunu hatırlatmış; “S-400 sorununu aşabilirsek ki aşmak istiyoruz, ABD Türkiye’yi yeniden F-35 ailesine almaktan memnun olur. Ancak önce bu diğer konuyu halletmemiz ve bu konuyu hallederken aynı zamanda Türkiye’nin güçlü bir hava savunma sisteminin olmasını sağlamak gerekir” ifadelerini kullanmıştı.
Türkiye’ye F-16 Yunanistan’a da F-35 olası satışı için Kongre’ye resmi bildirim yapılmıştı
Türkiye İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü uzun bir gecikmenin ardından onaylamasından sonra, ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye olası F-16 satışı konusunda Kongre’ye resmi bildirimde bulunmuş; eş zamanlı olarak Türkiye’nin Ege’de komşusu Yunanistan’a da 40 adet F-35 olası satışı içinde resmi bildirim Kongre’ye iletilmişti.
Türkiye’ye F-16 ve Yunanistan’a F-35 olası satışı konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada satışların bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceği belirtilmişti.