Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Irak ve Suriye’deki ABD üslerine yönelik saldırılarda bir artış gözlemleniyor. Beyaz Saray İran’ın Irak ve Suriye’deki ABD üslerine yönelik İran destekli grupların roket ve insansız hava aracıyla düzenlediği saldırılara bazı durumlarda “aktif şekilde olanak sağladığını” belirtti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, basın mensuplarına bugün yaptığı açıklamada son günlerde bu tür saldırılarda artışın olduğuna dikkat çekti; “Önümüzdeki günlerde bu saldırıların önemli ölçüde tırmanması olasılığından derin endişe duyuyoruz” dedi.
Irak ve Suriye’de Amerikan üslerini hedef alan grupların İran Devrim Muhafızları ve İran hükümeti tarafından desteklendiğine inandıklarını söyleyen John Kirby, ABD’nin bölgedeki çıkarlarına yönelik tehditlere karşılık vermemesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağını vurguladı.
Kirby, “İran’ın bu gelişmeleri yakından izlediğini ve bazı durumlarda bu saldırıları aktif şekilde kolaylaştırdığını ve kendisinin ya da İran’ın çıkarına çatışmayı kötüye kullanmak isteyebilecek tarafları desteklediğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Ulusal Güvenlik Sözcüsü, Başkan Biden’ın Savunma Bakanlığı’na “uygun şekilde karşılık vermeye hazır olması” talimatını verdiğini belirtti.
Pentagon: “Bu tür saldırılardan nihai olarak İran’ı sorumlu tutarız”
Irak ve Suriye’de ABD üslerine yönelik saldırılar ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder’ın düzenlediği basın brifinginde de gündeme geldi.
Pentagon Sözcüsü, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in bölgedeki ABD askerlerinin hedef alınmasına yönelik doğrudan bir emir verdiğini görmediklerini söyledi. Ancak “İran’ın bu grupları desteklediği gerçeğinden yola çıkarak, ABD’nin bu tür saldırılardan nihai olarak İran’ı sorumlu tutacaklarının” altını çizdi.
İranlı güvenlik yetkilileri Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, İran’ın Hizbullah gibi vekil grupların stratejisinin İsrail ve ABD’ye ait hedeflere sınırlı saldırılar düzenlemek ancak çatışmanın Tahran’ı içine çekebilecek şekilde tırmanmasından kaçınmak olduğunu söylemişti.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin dahil Biden yönetiminden üst düzey yetkililer, Ortadoğu’da Amerikan askerlerine yönelik saldırılarda ciddi artış riskine ve İran’ın İsrail-Hamas çatışmasını genişletmeye çalışabileceğine ilişkin uyarıda bulunmuştu.
THAAD ve Patriot sistemleri de gönderiliyor
İsrail-Hamas çatışmasının daha geniş bir coğrafyaya yayılmasından endişe eden ABD caydırıcı amaçlı iki uçak gemisini, USS Gerald Ford ve USS Dwight Eisenhower’ı bölgeye gönderdi.
Pentagon Ortadoğu’ya Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) bataryalarının yanı sıra ilave Patriot hava savunma sistemleri de gönderiyor.
Pentagon Sözcüsü pat Ryder bu sistemlerin bölgeye gönderilmesinin ABD’nin bölgedeki kuvvetlerini korumayı amaçladığını söyledi; ancak bu sistemlerin bölgede tam olarak nerede konuşlandırılacaklarına ilişkin ayrıntı vermedi.
Sözcü Pat Ryder, bu sistemlerin ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) sorumluluk bölgesinde konuşlanacağını söylemekle yetindi.
ABD Savunma Bakanlığı da yaklaşık 2 bin askeri konuşlanmaya hazır konuma getirmişti. Pentagon Sözcüsü, ihtiyacın doğması halinde hızlı bir şekilde hareket etmek üzere ilave bir güce daha konuşlanmaya hazır olması emri verildiğini söyledi. Pentagon Sözcüsü bir rakam vermedi.
Pentagon Sözcüsü Pat Ryder, ABD Savunma Bakanlığı’nın önceliklerini, “İsrail’in kendisini terör saldırılarına karşı savunma hakkına destek vermek, bölgede daha geniş bir çatışmayı caydırmak ve ABD kuvvetlerinin korunmasını sağlamak” sözleriyle özetledi.
Pentagon Sözcüsü, “Kimse bölgede daha geniş bir çatışma görmek istemiyor. Ancak kuvvetlerimizi koruma konusunda tereddüt etmeyiz” şeklinde konuştu.
Reuters’ın haberinden bir bölüm kullanılmıştır.