Berlin Saldırısı ile İlgili Ayrıntılar Netleşiyor

19 Aralık’ta Berlin’de Noel pazarına bir TIR’la gerçekleştirilen ve 12 kişinin yaşamına mal olan saldırı ile ilgili soruşturmada yeni bilgilere ulaşıldı. Olayı gerçekleştiren zanlı Tunuslu Anis Amri ile bağlantılı olduğu ileri sürülen iki Tunuslunun kaldıkları yerlerde arama yapıldı, 26 yaşındaki bir zanlı tutuklandı. Dün gece saatlerinde güvenlik birimleri Berlin'deki bir mülteci yurduna ve bir apartman katına operasyon düzenlerken, Federal Başsavcılık’tan yapılan açıklamada arama kapsamında tutuklanan Bilal B. adlı kişinin Amri’yi tanıdığı ve saldırının gerçekleştiği dönemin öncesine kadar kadar haberleştiği, dolayısıyla saldırı hakkında da bilgi sahibi olabileceğinden yola çıkıldığı açıklandı.

Amri'nin telefonunda numarası kayıtlı olduğu için geçen hafta Çarşamba günü gözaltına alınanan 40 yaşındaki bir diğer Tunuslu ise daha sonra serbest bırakılmıştı. Hafta başında ise terör saldırısı planladığı şüphesiyle 38 yaşındaki bir Suriyeli Saarland eyaletinde tutuklandı. Söz konusu zanlının IŞİD terör örgütü ile temasa geçtiği ve Almanya’da saldırı planını gerçekleştirmek için 180 bin Euro maddi destek talep ettiğini açıklayan Saarland Savcılığı, Suriyeli zanlının bu parayla TIR satın alıp, patlayıcı madde ile doldurarak kalabalık içine sürmeyi planladığını duyurdu.

Bu arada İtalyan polisi yapılan balistik inceleme sonucunda Amri‘nin, Milano kentinde polisle girdiği silahlı çatışmada kullandığı silahla, Berlin’de TIR'da Polonyalı şoförün ölümüne yol açan silahın aynı olduğunu açıkladı. Kullanılan mermilerin çapının da örtüştüğünü duyuran bir yetkili, parmak izleri saptanan Amri’nin böylece her iki olayda aynı silahın kullanıldığının kesinleştiğini bildirdi. Öte yandan IŞİD'e bağlılık yemini ettiği ortaya çıkan Anis Amri'nin çaldığı tırla düzenlediği saldırıda daha fazla kurban olmamasının sebebinin aracın otomatik fren sistemi olduğu da saptandı. Daha önce TIR‘ın Polonyalı sürücüsünün Amri'yle boğuşarak direksiyona müdahale ettiği ve muhtemelen daha fazla insanın ölmesini engellediği öne sürülmüştü.

TIR’la terör saldırısı bağlantılı Almanya’da iç güvenlik önlemleri tartışmaları da sürüyor. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere‘in, iltica talepleri reddedilen kişilerin daha hızlı sınır dışı edilmeleri için havalimanlarının yakınlarında sınırdışı merkezlerinin kurulmasını önermesinden sonra, konu kamuoyunda yoğun tartışma yarattı. Muhalefet partileri öneriyi reddederken, bu tür merkezlerin çözüm getirmeyeceği savunuldu. Mülteci olarak Almanya’ya giriş yapan Anis Amri’nin iltica başvurusu kabul edilmediği halde ülkesi Tunus'a geri gönderilemediğinin ortaya çıkması iltica başvurusu reddedilen kişilere yönelik yeni önlemleri gündeme getirmişti.