Almanya'nın başkenti Berlin'i ortasından ayıran ve insanların Doğu’dan Batı'ya geçmelerini önlemek için yapılan Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. yıldönümü görkemli etkinliklerle kutlanıyor.
Almanya’da 'Özgürlük Bayramı‘ olarak adlandırılan yıldönümü kutlamalarının merkezi tabii ki başkent Berlin. Bu yıl Berlin yarınki 9 Kasım'da yine ikiye ayrılacak. Ancak bu kez 1961’de olduğu gibi tel örgüler ve tuğlalar ile değil, ‘Işık Duvarı’ adlı 15 kilometre uzunluğunda bir rota üzerinde konumlanan yaklaşık 7 bin ışık balonu ile. Bu yılki kutlamaların doruk noktasını dün akşam saatlerinde Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit tarafından yakılan bu ışık duvarı oluşturuyor. Işık balonları, Pazar akşamı saat 19.30‘da gökyüzüne bırakılacak.
Balonların aynı anda serbest bırakılması işi Almanya tarafından onur konuğu olarak kutlamalara davet edilen eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov ve eski Polonya Devlet Başkanı ve sendika lideri Lech Walesa tarafından gerçekleştirilecek ve bu eşsiz gösteri ile duvar simgesel olarak bir kez daha yıkılacak.
Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25’inci yıldönümünün resmi törenleri kapsamında saat 11’de kiliselerde özel ayinler de düzlenecek. Ardından Berlin‘in ünlü meydanlarından Gendarmenmarkt’ta bulunan Konser Binası’ndaki resmi kutlamaya ise konuşmacı olarak Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Angela Merkel ile birlikte çok sayıda politikacı ve tanınmış isim katılacak.
Duvarın yıkılışı dünyaca ünlü Brandenburg Kapısı önünde ise büyük bir halk şenliği şeklinde de kutlanacak. Berlin’e dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek yaklaşık bir milyon turist bu tarihi olaya eşlik ederken, etkinlik Peter Gabriel, Paul Kalkbrenner, Daniel Barenboim gibi uluslararası sanatçıların katılımlarıyla gerçekleşecek.
Etkinlik ‘Özgür olmak için cesaret gerek‘ başlığı altında düzenlenirken, Başbakan Merkel şenliğin eski Doğu Almanya’da özgürlük mücadelesi verirken yaşamını yitirenlere adanacağını açıkladı.
Avrupa’yı ve Berlin’i ikiye bölen Berlin Duvarı 13 Ağustos 1961 tarihinde inşa edilmişti. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Rusya ve Batılı ülkeler tarafından paylaşılan Almanya’da oluşan Sosyalist Doğu Almanya’dan ekonomik açıdan çok daha iyi durumdaki Batı Almanya’ya kaçışları engellemek için örülen Berlin Duvarı yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaydı. ‘Utanç Duvarı’ olarak da bilinen duvarı aşmak için yaklaşık 2 bin kişi teşebbüste bulundu.
41 yıllık bölünme, barışçı bir halk ayaklanması sonrasında Berlin Duvarı’nın 9 Kasım 1989’da yıkılmasıyla sembolik olarak son buldu, Almanya 3 Ekim 1990 tarihinde birleşerek yeniden tek bir devlet haline geldi. Avrupa’daki sosyalist blok siyasi haritadan silindi, ‘Soğuk Savaş’ olarak tanımlanan Doğu-Batı rekabeti sona erdi.