Aralarında Türkiye Ormancılar Derneği ve Kuzey Ormanları Savunması’nın da bulunduğu çevreci gruplar ile CHP İstanbul İl Başkanlığı Belgrad Ormanı’nın “muhafaza ormanı” statüsünün devam etmesi için eylem yaptı.
Your browser doesn’t support HTML5
Kasım ayında Orman Genel Müdürlüğü, Belgrad Ormanı’nın beşte birinin “milli park” ilan edilmesi için Doğu Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı başvuruyu kabul etmiş ardından da geçen hafta, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 10 yıldır işlettiği orman, Doğu Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Birinci Bölge Müdürlüğü’ne devredilmişti.
CHP’li Çelik: “İktidarın doymak bilmeyen rant açlığıyla şimdi de gözünü Belgrad Ormanları’na diktiği konusunda endişeliyiz”
Avusturyalı tarihçi Joseph Hammer tarafından “Bu orman başkente su sağlayan kaynak olması nedeniyle balta girmesine izin verilmeyen kutsal bir ağaçlık olup, öte yandan su perileri tarafından da kutsanmıştır” şeklinde tanımlanan Belgrad Ormanı’nda yapılan yürüyüşe katılan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, ormanın ranta açılma ihtimalinin kaygı verici buluyor.
Çelik, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen bu eşsiz ormanlık alan, bir şafak operasyonuyla İBB’nin elinden alındı. Daha önce pek çok kez gördük ki koruma bahanesiyle devredilen alanlar, AK Parti iktidarı tarafından betonlaşmaya teslim edildi. İktidarın doymak bilmeyen rant açlığıyla şimdi de gözünü Belgrad Ormanları’na diktiği konusunda endişeliyiz. Belgrad Ormanı’nın, muhafaza ormanı statüsünden milli parklar statüsüne geçirilme çabasından dolayı endişeliyiz. Çünkü milli park statüsüne alınan alanlar, bakanlık izniyle kolayca yapılaşmaya açılıyorlar” dedi.
“Ormanlarımıza, suyumuza toprağımıza sahip çıkıyoruz” ve “Belgrad Ormanı, muhafaza ormanı olarak korunmalıdır” yazılı taşıyan çevreci gruplar, yürüyüş boyunca “Ormanıma suyuma toprağıma dokunma” ve “Ormanlar nehirler sermaye değiller” şeklinde slogan attılar.
“Bin yüz elli hektar alanın milli park ilan edilmesi için harekete geçtiler; ‘dokunmayın’ dedik bugün de bunun için buradayız”
Doğa eylemcilerinden Hasan Ali Sarıkaya, ormanın tarih boyunca korunduğunu ancak Orman Genel Müdürlüğü’nün başvuruyla milli park başvurusunu kabul etmesinin çok ciddi risk içerdiğini dile getirdi.
Kuzey Ormanları Savunması’nın üyelerinden olan Sarıkaya, “Burası Bizanslılardan beri koruma altına alınan bir orman yapılanmasıdır. O zaman ki büyülüğü 20 bin hektara yaklaşır. Osmanlı padişahları da ‘Belgrad Ormanı’nda bir dal kesen halledile’ diye ferman yayımlamıştır. Atatürk de Belgrad Ormanı’nı muhafaza ormanı statüsüne çıkarmıştır. Anlamı şudur; bu ormana hiçbir şey yapılamaz şeklindedir. Geçen aylarda Tarım Bakanlığı ve Orman Müdürlüğü inceleme yapıp, 5 bin küsur ormanın bin 150 hektarının milli park ilan edilmesi için harekete geçti. Bu ormanın yapılaşmaya açılması anlamına geliyor. Daha önce ‘dokunmayın’ dedik bugün de onun için buradayız” diye konuştu.
Belgrad ormanının tarih içindeki dönüşümü
Belgrad Ormanı’ndaki su kaynaklarının İstanbul’un ihtiyacını karşılamak için çalışmaları başlatan Doğu Roma İmparatoru Konstantin olurken su kemerleri halefi Valens’in iktidarında tamamlandı. Osmanlı döneminde de su kemerleri sürekli tamir edilerek su akışı uzun süre devam ettirildi.
Belgrad Ormanı’na ilk müdahale 1. Dünya Savaşı’nda yapıldı. Kentin elektrik ihtiyacını karşılamak için ormanın kuzeydoğusunda Karadeniz kıyısındaki Ağaçlı ve Çiftalan bölgelerindeki kömür madenleri kullanıldı hatta Kağıthane’deki Silahtarağa Elektrik Fabrikası’na iletilmesi için de ormanın içinden geçen bir demiryolu hattı yapıldı.
1924 yılında altında Atatürk’ün de imzası olan kararnameyle Belgrad Ormanı “numune orman” statüsüne alınırken dışarıdan girişe kapatıldı. 1953’te imzalanan bir başka bakanlar kurulu kararnamesiyle 3776,7 hektarı koru, 1391,27 hektarı baltalık ve 159,8 hektarı açıklık olmak üzere ormanın toplam 5237,42 hektar alanı “Muhafaza Ormanı” olarak ilan edildi
“Kemerburgaz ve Göktürk ormanlarının nasıl imara açıldığını biliyoruz buranın da imara açılmasını istemiyoruz”
VOA Türkçe’nin konuştuğu bir başka doğa yürüyüşçü Filiz Gençoğlu ise “Bütün Anadolu doğası işgal altında. İnsanca yaşamak için doğal alanların korunmasına ihtiyaç var. Ranta yönelik her şeye karşıyız. Ormanımıza sahip çıkmak için buradayız. Geçtiğimiz dönemlerde Kemerburgaz ve Göktürk ormanlarının nasıl imara açıldığını biliyoruz buranın da imara açılmasını istemiyoruz. Gereği yapılsın istiyoruz. Bütün doğa severleri buraya bekliyoruz” dedi.
Atatürk Kent Ormanı Gönüllüsü de olan sinemacı Berna Yeşilyurt ise “Bugün yaşam alanlarımıza yapılan saldırıların en yüksek düzeye ulaştığı tehlikeye karşı dur demek için buradayız. Ama bununla sınırlı kalmayacağını söyleyebiliriz. Belki bir ilk adım olarak düğmeye bastık. Ağaçlar, ormanlar, hayvanlar bütün bir doğaya karşı savaş ilan ettiler ve biz de insan olarak, insan olmak sorumluluğumuzu yerine getirmek için sonuna kadar gideceğiz” değerlendirmelerinde bulundu.
Belgrad ormanının işletmesi nasıl el değiştirdi?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kadir Topbaş’ın başkanlığı sırasında 14 Haziran 2013 tarihinde Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü ile İBB Emlak Müdürlüğü arasındaki 5+5 yıllık kira sözleşmesiyle, Sarıyer ve Eyüpsultan ilçeleri sınırlarında kalan, yaklaşık 5 bin 300 hektarlık bir alana sahip Belgrad Ormanı’nın işletmesini aldı.
İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü, 28 Ağustos 2023’te Orman Bölge Müdürlüğü’ne, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü’ne sözleşmenin 49 yıllığına yenilenmesi için yazılar yazdı.
İstanbul 13. İdare Mahkemesi İBB’nin başvurusunu haklı bularak 29 Kasım 2024’te yürütmeyi durdurma kararı aldı.Aynı mahkeme 12 Aralık 2024’te verdiği kararında yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Sarıyer Kaymakamlığı’nın tahliye yazısı üzerine ilgili alanlar tahliye edildi.
İBB tahliye kararıyla ilgili süreci 10. İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Yargı süreci devam ediyor.