2023 bazı ülkelerde festivallerle kapanıyor

  • Associated Press

Romanya “Dans Eden Ayılar Festivali” ile yılı kapatıyor

Yılı festivalle kapatan ülkelerden biri Romanya. Romanyalılar geleneksel “Dans Eden Ayılar Festivali” ile yılı kapatıyor.

Romanya’daki Dans Eden Ayılar Festivali’nde halk, vahşi hayvanların talihsizliği ya da tehlikeyi önlediğine inandığı geleneğin Hristiyanlık öncesi döneme kadar gittiğine inanıyor.

Romanya geleneksel “Dans Eden Ayılar Festivali’nde ayı kostümleri dikkat çekti.

Yüzyıllar önce, kuzeydoğu Romanya'da yaşayan insanlar, kötü ruhları kovmak için ayı postu giyip dans ediyorlardı. Bu geleneği sürdüren ve Dans Eden Ayılar Festivali olarak bilinen şenlik, her Aralık ayında turist kalabalıklarını kendine çekiyor.

Romanya'daki festival yıllardır düzenleniyor

Ayı kostümleri giymiş her yaştan yüzlerce insan her yıl Noel'de davulların sağır edici ritmiyle dans ederek köy ve kasabaları dolaşıyor.

Festivalin bu yılki en önemli günü 30 Aralık'ta, ayı kostümlü dansçılar Romanya'nın doğusundaki Comanesti kasabasına indi.

Japonya'ya kadar uzanan bir coğrafyadan gelen ziyaretçiler, ayı çenesi ve pençeleri olan kostümler giymiş insanların dans ederek yürüdüğü gösteriyi izledi.

Kürklere genellikle dev kırmızı ponpon süsleri ekleniyor. Ayı taklitleri yapılıyor.

Romanya'daki festivale diğer ülkelerden de turistler geliyor

Yerel halk bu geleneğin, insanların vahşi hayvanların talihsizliği ya da tehlikeyi önlediğine inandığı Hristiyanlık öncesi döneme kadar uzandığını söylüyor. Dans eden "ayılar" insanların evlerini ziyaret ediyor ve onlara iyi şanslar ve Mutlu Yıllar dilemek için kapılarını çalıyor.

Festivale sekiz yaşındayken katılmaya başlayan Costel Dascalu, "Ayı damarlarımızda dolaşıyor, bölgemizdekiler için ruh hayvanı" dedi. O zamanlar Romanya hala komünist yönetim altındaydı ve festival nispeten gösterişsizdi.

Bölge sakinleri, 1990'larda birçok Romen'in Batı Avrupa'da daha iyi işler aramak için bölgeyi terk etmesinden sonra geleneğin devam etmesinden memnun.

Romanya'daki festival yıl sonunun habercisi

Boz ayılar Romanya'nın geleneklerinde ve kültüründe yaygın olarak yer alıyor ve hayvanlar dağ yollarında ve ormanlarda sık sık görülebiliyor. Aşırı ayı avcılığı, yetkililerin 2016 yılında bir yasak getirmesine neden oldu.

Festivale katılanlar, kostüm olarak kullandıkları ayı postlarının çoğunun nesiller boyu korunduğunu ve büyük bir özenle işlendiğini söylüyor.

Tam boy bir ayı kürkü giymek kolay değil. Kafa ve pençeler de dahil olmak üzere kostümün ağırlığı 50 kilograma kadar çıkabiliyor. Yerel medyaya göre en pahalı ayı postları yaklaşık 2 bin Euro’ya mal olabiliyor.