Sayıları 3 milyona yaklaşan savaş mağduru Suriyeli sığınmacılar, Türkiye'nin farklı kentlerinde, buldukları işlerde çalışarak hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Ancak bazıları Türkiye’de yaşadıkları olumsuzluklardan dolayı ölümü bile göze alıp, iç savaşın devam ettiği Suriye’ye dönmeye karar verdi.
Amerika’nın Sesi muhabiri Tan Çetin’in Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı çevresinde görüştüğü Suriyeli sığınmacı Ahmad Abu Hassan, Suriye’nin Rakka kentinden yaklaşık üç yıl önce eşi ve 6 çocuğuyla birlikte Türkiye’ye sığınmış. Türkiye’de çok zorluk çektiğini ve bir türlü düzen kuramadığını anlatan Hassan, çalıştığı yerlerden de parasını alamadığını söylüyor. Son olarak da çocuklarından birine böbrek yetmezliği teşhisi konan Suriyeli sığınmacı, Kilis Devlet Hastanesi’ne başvurduğunu ama kendilerine bir türlü yardımcı olunmadığını ifade ediyor. Hassan, “Oğlumda böbrek yetmezliği var. Kilis’teki hastaneye beş günden beri gidip geliyoruz. Ama bizi Gaziantep Devlet Hastanesi ve Kilis Devlet Hastanesi arasında dolaştırıp duruyorlar. Doktorlar bizi oyalıyor ve benim oğlum bu yüzden acılar çekiyor. Günlerdir sokaklarda yatıyoruz. Zaten burada o kadar çok zorluk çektim ki bu olay artık sonuncusuydu. Artık ülkemize dönmek ve öleceksek de onurumuzla orada ölmek istiyoruz” diye konuşuyor
Buna benzer birçok olumsuzluklarla karşılaşan Türkiye’de yaşayan yüzlerce Suriyeli sığınmacı, şartların kendilerini mecbur bırakması sonucu, kendi ülkelerine dönüş yapmaya karar verdi. Sınır kapılarında kendileri için oluşturulmuş “gönüllü geri dönüş formunu” imzalayarak Türkiye’den ayrılan yüzlerce savaş mağduru, plastik poşetlere ve valizlere sığdırabildikleri birkaç eşyayla, savaşın devam ettiği ve hiçbir can güvenliğinin olmadığı ülkelerine dönüyor.
Kilis Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 2016 yılının ilk iki ayında, kendileri için oluşturulmuş geçici kimliklerle Türkiye’de ikamet eden 248 Suriyeli sığınmacının, kimliklerini iade ederek Kilis Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye tarafına geçtiği bildirildi.