Her yıl dini bayramlardan önce kalabalıktan yürümenin bile zor olduğu İstanbul’un tarihi alışveriş merkezi Mahmutpaşa’da, bu yıl Ramazan ayının son günleri sakin geçti. Her yıl İstanbul’un farklı kesimlerinden kişilerin akın ettiği çarşıda esnaf beklediği müşteriyi bulamadığını söylerken alışverişe çıkanların ana gündemi ise pahalılık oldu.
Your browser doesn’t support HTML5
“İşler pandemi zamanı bile daha iyiydi “
Çocuk giyim işiyle uğraşan 23 yıllık esnaf Alp Özmutlu, işlerinin çok düştüğünü, eskiden dört kişiyi çalıştırdığı işyerinde şu anda tek başına çalıştığını söyledi. Özmutlu, “Şu anda çarşının dolu olması gerekiyor ama boş. Pandemi zamanı bile daha iyiydi. Bu durum insanların alım gücünün olmamasından kaynaklanıyor” diye konuştu.
Mahmutpaşa’da 40 senedir erkeklere yönelik pantolon, gömlek ve tişört satan Özgür Saral da işlerin eskisi gibi olmamasından şikayetçi. Saral, “Eskidendi o bayramlar, arifeler. Eskiden bu caddeden kalabalıktan adam geçemezdi. İşlerimiz bayramdan 20 gün önce başlardı. Öyle ki, toptancıdan mal almak isterdik, alamazdık. Artık böyle bir durum kesinlikle yok ”dedi.
“Her sene fiyatlar 2-3 kat artıyor”
Bayramlık kıyafet almak için iki çocuğuyla çarşıya gelen Seçil Karaduman, “Fiyatlar zaten uçuk. Her sene fiyatlar iki üç kat artıyor. Şu anda bir çocuğun kıyafeti ayakkabı hariç bin TL’yi buluyor. Bu kadar pahalılık olur mu?” ifadelerini kullandı.
“Esnaf olduğumuz halde masraflara yetişemiyoruz”
Kendisinin de Mahmutpaşa’da esnaf olduğunu kaydeden Ayşe Doğan, hayat pahalığından dolayı bu yıl sadece çocuklarına bayramlık alabileceklerini söyledi: “Esnaf olduğumuz halde masraflara yetişemiyoruz. Bu bayram önceliğimiz çocuklarımız. Bizler geride duracağız ama çocuklarımız için mecburen alışveriş yapmak zorundayız.”