Başkanlık Seçimi İçin Strateji Belirleniyor

Your browser doesn’t support HTML5

Cumhuriyetçiler Kongre’nin iki kanadında da kontrolu almaya hazırlanırken, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti danışmanları ara seçimlerden ders alıp 2016 için strateji belirleme çalışması içine girdi

Ocak ayında Kongre’nin çehresi değişecek. 4 Kasım seçimlerinde Senato’da da çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçiler, Kongre’nin iki kanadında birden seslerini daha çok duyurmaya hazırlanıyor. Kongre ara seçimleri sonrası Demokrat Parti’nin uğradığı yenilginin ardından ortalık henüz yatışmamışken Amerikalılar şimdiden 2016 başkanlık seçimlerini düşünmeye başladı. 2016’da Amerikalılar hem Başkan hem de yeni bir Kongre seçecek.

Cumhuriyetçiler Kongre’nin iki kanadında da kontrolu almaya hazırlanırken, iki parti de ara seçimlerden ders alıp 2016 için strateji belirleme çalışması içine girdi.

Cumhuriyetçi anketçi Whit Ayres’a göre, ara seçimlerdeki galibiyet, Cumhuriyetçiler’e 2016’da Beyaz Saray’ı da kazandırabilir:

“Bu seçimde daha iyi adaylarımız vardı, üstelik bu adaylar Cumhuriyetçi koalisyonu güçlendirecek yetenekteydi. Strateji 2016’da da aynı olacak.”

Cumhuriyetçi Parti adaylığı için adı geçen politikacıların sayısı az değil. Bunlar arasında eski Florida Valisi Jeb Bush, New Jersey Valisi Chris Christie ve Teksas Senatörü Ted Cruz ön planda.

Ancak Ayres’a göre, bunların hiçbiri henüz bir numara değil:

“Kimin kazanacağı, hangi adayın Çay Partisi, sosyal muhafazakar, enternasyonalist Cumhuriyetçiler gibi kesimlerin hepsini bir koalisyon içinde toplama yeteneği göstereceğine bağlı.”

Demokrat Parti ise 2016 için farklı bir kulvarda koşacak.

Aday olursa, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın partinin bir numaralı adayı olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Demokrat Partili strateji uzmanı Celinda Lake’e göre, partinin sihirli bir ekonomik mesaja ihtiyacı var:

“Demokratlar olarak gelecek için bir ekonomik plan ve gündem hazırlamak ve bunun, toplumun her kesiminin ve çocuklarının geleceğini güvence altına almasını sağlamak zorundayız.”

Uzmanlara göre, Hillary Clinton’ın başarılı olması için, ara seçimlerde yenilgiye uğrayan Başkan Obama ile arasına mesafe koyması gerekiyor.

Celinda Lake: “Başkan Obama’dan çok şey bekleniyordu. Haklı ya da haksız, birçok kişi Obama’nın bu beklentileri yerine getirecek deneyimi olmadığı sonucuna vardı. Ama kimse Hillary Clinton’ın yetenekleri ve deneyimini sorgulamıyor.”

Partilerüstü Politika Merkezi uzmanı John Fortier’a göre, Clinton’a parti içinden başka rakipler çıkabilir:

“Karşısına kim çıkarsa çıksın, Hillary Clinton’ı yenmekte zorlanacağını düşünüyorum. Ayrıca Clinton büyük olasılıkla dış politikada çok ‘şahin’ bir yaklaşımı olduğu eleştirisine de hedef olabilir.”

Cumhuriyetçi stratejist Whit Ayres’a göre, Demokratlar Obama’dan sonra Beyaz Saray’ı ellerinde tutmanın ne kadar zor olacağını anlamış değil:

“Bir partinin üçüncü dönem Beyaz Saray’ı kazanmasının ne kadar zor olduğunu hatırlatırım. Siyasi tarihimiz de bunun çok az rastlanır bir olay olduğunu kanıtlıyor.”

Böyle bir durum en son 1988 yılında, iki dönem başkanlık yapan Cumhuriyetçi Ronald Reagan’dan sonra yardımcısı George W. Bush’un seçimi kazanmasının ardından yaşanmıştı.