Başkan Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkındaki vergi suçlamalarını kabul etmedi

Başkan Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkındaki suçlamaları reddetti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın büyük oğlu Hunter Biden, hakkındaki vergi ve silah suçlamalarını reddetti. Hunter Biden, Delaware eyaletindeki federal yargıcın, Biden'ın hakkındaki silah suçlamasını bertaraf etmek için savcılarla daha önce yaptığı anlaşmayı gözden geçirmek amacıyla daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu açıklaması sonrasında bu adımı attı.

Hunter Biden, 2017 ve 2018 yıllarında, elde ettiği 1 buçuk milyon dolardan fazla gelir üzerinden vergi ödememekle suçlanıyordu. Biden'ın vergi borcu, 100 bin dolardan fazlaydı.

Davadaki şaşkınlık yaratıcı bu gelişme, rutin geçmesi beklenen bir duruşmanın, avukatlar arasında müzakerelerin ve ABD Delaware Bölge Mahkemesi Yargıcı Maryellen Noreika'ın sorularının damga vurduğu üç saat süren bir tartışmaya dönüşmesine yol açtı.

Duruşma sırasında Hunter Biden'ın avukatları ve savcılar, varılan anlaşmanın, Biden aleyhine başka suçlamalar getirilmesini engelleyip engellemeyeceği konusunda anlaşmazlık yaşadı. Savunma avukatı Chris Clark, anlaşmanın ”geçersiz” olduğunu söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

Başkan Biden'ın oğlu Hunter'la ilgili soruşturmada beklenmedik gelişme

Hunter Biden, silah suçlamasından kaynaklanacak cezai yaptırımdan kaçınmak için, hakkındaki vergi suçlarını herhangi bir anlaşma olmadan kabul etmeyeceğini söyledi, ancak avukatları ve savcılar arasındaki kapsamlı müzakereler sonrasında yön değiştirdi.

Taraflar, nihai olarak anlaşmanın, Hunter Biden'ı sadece belirli vergi, uyuşturucu ve silah suçlarından kurtarması kararı aldı.

Yargıç Noreika, bugünkü duruşmada Hunter Biden'ın avukatları ve iddia makamı arasındaki anlaşmayı kabul edemeyeceğini söyledi ve kabul etmesi için tarafların kendisini bilgilendirmesi talebinde bulundu. Noreika, anlaşmaya ”dikkatlice değerlendirmeden onay veremeyeceğini” kaydetti.

Bu durum, Hunter Biden'ın avukatlarının ve iddia makamının Yargıç Noreika'yı, anlaşmanın daha önce müzakere edilen halini kabul etmeye ikna etmesi ya da Noreika'nın onayını almak için anlaşmayı değiştirmesi gerektiği anlamına geliyor.

Son gelişmeler aynı zamanda Baba Biden'ın 2024 başkanlık seçimi kampanyasını yürüttüğü dönemde Hunter Biden'ın hukuki meselelerinin de devam edeceği anlamı taşıyor.

Biden ayrıca bağımlılık yaratma riski nedeniyle kontrollu olarak kullanımına izin verilen bir maddeyi kullandığı ve buna bağımlı olduğu bir dönemde yasadışı olarak silah sahibi olmakla da suçlanıyor.

Cumhuriyetçi Partililer uzun yıllardır Hunter Biden'ı, babası Joe Biden'ın siyasi nüfuzunu kişisel çıkarı için kullanarak Ukrayna ve Çin'de iş bağlantıları yapmakla suçluyordu. Ancak Delaware eyaletinde eski Başkan Donald Trump'ın atadığı Savcı David Weiss'ın yürüttüğü soruşturmadan bu iddiaları destekleyecek herhangi bir kanıt çıkmamıştı.

Hunter Biden'ın Haziran ayında iddia makamıyla anlaşmaya girdiğine ilişkin haberler üzerine eski Başkan Trump ve Cumhuriyetçi Partili müttefikleri, Başkan Biden'ın oğluna ayrıcalık tanındığı suçlamalarında bulunmaya başlamıştı.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland ise Hunter Biden'a ayrıcalık tanındığı iddialarını reddetti ve Savcı David Weiss'ın Hunter Biden soruşturmasında tam yetki sahibi olduğunun altını çizdi. Weiss da hiçbir müdahaleyle karşılaşmadığını kaydetmişti.

Cumhuriyetçi Partililer uzun yıllardır Hunter Biden'ı yurtdışında nüfuz elde etmeye çalışmakla suçluyordu.

Bu suçlamalar, Savcı David Weiss'ın Hunter Biden hakkında cezai soruşturma açmasıyla sonuçlanmıştı. Weiss, Joe Biden'ın 2020 başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ı yenilgiye uğratmasına rağmen soruşturmayı yarım bırakmaması için makamında kalarak savcılık görevini yürütmeye devam etmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden ve First Lady Jill Biden'ın oğulları Hunter'ı çok sevdiklerini ve hayatını yeniden inşa etmesi sürecinde kendisini desteklediklerini kaydetti. Jean-Pierre, davaya ilişkin olarak, “Hunter Biden sıradan bir vatandaş ve bu, onun kişisel meselesi” ifadelerini kullandı.

Lobicilik, avukatlık, danışmanlık, yatırım bankerliği ve sanatçılık yapan Hunter Biden, daha önce madde bağımlılığı, alkolizm ve kokain kullanımıyla ilgili sorunlarını kamuoyu önünde gündeme getirmişti.