Rıza Sarraf, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden davanın ilk iki duruşmasında verdiği ifadelerde Türkiye İran’ın arasında gerçekleştirdiğini iddia ettiği altın ticaretiyle ilgili Türkiye’de faaliyet gösteren altı bankanın adını söyledi.
Bankalar ise, savcılıkla işbirliği yaptığı için sanıkken tanık olan Sarraf’ın iddialarını yalanladı.
Sarraf ilk gün Aktif Bank’ta hesap açmasında Bağış’ın yardımcı olduğunu, Halk Bankası’yla çalışmak için de eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 45-50 milyon Euro ödediğini belirtti.
Halkbank “bilinçli ihlal yapmadık” - Ertem “Halkbank’la ilgili risk yok”
Sarraf’ın ifadesinde adını en sık telaffuz ettiği banka olan Halkbank, Kamuoyuna Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği yazılı açıklamada tüm işlemlerde ulusal ve uluslararası kurallara uyulduğuna dikkat çekti:
“Bankamızca, herhangi bir ülkeyle ilgili olarak mahiyeti belirsiz ve hukuksuz bir ticari işleme taraf olunmamış, kaynağı ve mahiyeti belirsiz transfer işlemi gerçekleştirilmemiştir. İddia edildiği şekilde yaptırımlara konu işlemlerde yaptırımların aşılması amacına yönelik sistematik ve bilinçli bir ihlal söz konusu olmayıp yasaklı tarafların ve malların ihracına aracılık edilmemiştir.”
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem de Halkbank hakkında bir olumsuzluk yaşanmayacağı iddiasında.
Ertem, “Davanın bankalara etkisinin tartışılması siyasi amaçlı; kamu bankamız uluslararası regülasyonları dışında bir şey yapmamıştır. Halkbank ile ilgili de hiçbir risk olmaz. Bankaların durumlarının bozulmasına müsaade edilmez” dedi.
Aktifbank: “İddialar mesnetsiz, tarafımıza herhangi bir negatif sonuç olmayacak”
Rıza Sarraf’ın sözleriyle ilgili açıklama yapan bir diğer banka Aktifbank, iddiaların mesnetsiz olduğunu ileri sürdü.
Açıklamada, “Bankamız tarafından bugüne kadar ABD ve diğer uluslararası yaptırımların ihlal edilmesine yönelik herhangi bir işlem gerçekleştirilmemiştir.
2011 yılının ilk yarısında ABD Hazinesi OFAC (Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi) yetkilileriyle ticari riskler konusunda istişarede bulunulması akabinde bankamızın işlemleri uluslararası bir bağımsız denetim kuruluşuna özel olarak denetlettirilerek, sonuçları OFAC dahil tüm ilgililerle paylaşılmıştır. Bankamız geçmişte ve bugün gerek ulusal gerekse de uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde çalıştığından, dava neticesinde tarafımıza yöneltilebilecek herhangi bir negatif sonuç olmayacaktır” dendi.
Ziraat Bankası Sarraf’ın iddiasını reddetti
Daha önce İran’la yapılan ticarette Halkbank dışındaki kamu bankalarının ismi geçmiyordu. Ancak Sarraf bugün “Vakıfbank ve Ziraat Bankası, İran işine girmek istiyordu. Zafer Çağlayan’la konuştum, beni de bu bankalara yönlendirecekti. Halkbank’la çalıştığımız gibi aynı onlarla da çalışacaktık” şeklindeki ifadesinde bu iki bankanın ismini ifade etmiş oldu.
Türkiye’nin en büyük bankası Ziraat Bankası’ndan bir yetkili Reuters’a verdiği demeçte iddiaları reddetti ve bankanın uluslararası düzenlemelere uyduğunun altını çizdi.
Denizbank: “Sarraf’ın Royal Denizcilik firmasıyla hiçbir zaman çalışmadık”
Sarraf’ın iddialarına konu olan bir diğer özel sektör bankası Denizbank. Sarraf, “Paralar TL ya da avro olarak Halkbank’tan çekilip Denizbank’a gönderiliyordu” sözlerine KAP’a açıklama gönderen banka, 2004-2013 yılları arasında İstanbul Altın Borsası tarafından ‘takas bankası’ olarak görevlendirildiklerine dikkat çekti.
İddiaların asılsız olduğu belirtilen açıklamada, "Altın Borsası'nda işlem yapan bütün kurumların bankamızda hesap açılışları zorunlu olup, yapılan yurtiçi işlemlerin takası müşterilerin çalıştıkları bankalardan gönderilen bedellerle kapatılmaktadır. İşlemler yurtiçi altın alım satımından ibaret olup, yurtdışı bağlantılı herhangi bir işlem yapılmamıştır. Bankamızca kamu görevi sorumluluğuyla bu işlemlere aracılık edilmiş olup, Rıza Sarraf'ın sahibi olduğunu belirttiği Royal Denizcilik firmasının bankamızla hiçbir zaman çalışması olmamıştır” dendi.
Sarraf ifadesinde Hint parasını Halkbank’tan alıp kendi hesabına geçirdiğini söylediği Arap Türk Bankası’na, 2011 yılında Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu el koydu.
Arap Türk Bankası’nın sermayesinin %62,7’si Libyan Foreign Bank’a aitti.