Gastronomi ve bakırcılık kenti Gaziantep’te yaşayan müzik öğretmeni İbrahim Tokmak, öğrencileriyle kurduğu orkestrada bakır mutfak aletleriyle müzik yapıyor.
Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’ndeki Ritim Perküsyon Öğretmeni İbrahim Tokmak ile konservatuvar öğrencileri, Gaziantep’te mutfaklarda kullanılan bakır kova, tas, tepsi ve kepçe gibi araç ve gereçleri müzik enstrümanına dönüştürerek orkestra kurdu.
Your browser doesn’t support HTML5
Gaziantep’in tarihi bakırcılık kültürü ile müzik kültürünü birleştirerek bakır mutfak malzemelerinden müzik yapan ilk orkestra olma özelliğini taşıyan ritim grubunun hedefi ise dev bir orkestra kurup Türkiye genelinde bir konser vermek.
“600 yıllık bakırcılık sanatını ritimle birleştirdik’’
VOA Türkçe ’ye konuşan Ritim Perküsyon Öğretmeni İbrahim Tokmak bakır ustalarının çekiş seslerinden etkilenerek bu orkestra kurma fikrine sahip olduğuna dikkat çekerek “Gaziantep’in yaklaşık 600 yıllık bir bakırcılık sanatı kültürü var. Biz de bu kültürü ritimle birleştirerek yansıtmak istedik. Ben uzun süredir baba ve dede mesleğim olan ritim sanatı ile ilgiliyim. Ritimle ilgilenen öğrencilerimle bir orkestra kurdum, onlar için de çok iyi oldu” dedi.
Kurdukları orkestra ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini ifade eden Müzik Öğretmeni Tokmak, “Müzik yapmak, ritim çalmak çok zevkli bir şeydir; özellikle kendi kültürümüzden olan ancak enstrüman olmayan bakır araç gereçleri ritim aleti olarak kullanmak çok zevkli. Biz de bakır mutfak eşyalarından ritim yapıp böyle bir orkestra kurarak aslında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Bu malzemeleri seçerken de bakırların tonuna göre, sesine göre bir değerlendirme yaptık. Bu biraz zamanımızı aldı, çünkü bazen bas ses, bazen tiz ses çıkartan aletler var, aynı tonu yakalamak biraz zor oldu. Ben evde de boş bulduğum her yere vurarak o ritmi yakalıyorum genelde. Annem bazen uyarıyor, komşular rahatsız oluyor ses yapma artık diye. Hedefimiz orkestramızı daha da geniş hale getirerek Türkiye geneli dev bir konser vermek. Gaziantep’in yemek ve bakır kültürünün yanı sıra ritimde biraz ön plana çıkmasını sağlamak da bir diğer hedefim” diye konuştu.
“Türkiye geneli bir konser düzenlemek istiyoruz”
Öğrencilerle birlikte bakır araç ve gereçlerden müzik yapmanın çok zevkli olduğuna dikkat çeken Şahinbey Belediyesi Konservatuvarı Bateri Öğretmeni Şahan Taşçılar sözlerinin devamında ise şu ifadeleri kullandı: “Gaziantep bakırcılık alanında zengin bir kültüre sahiptir. İbrahim hocamızla bu konu üzerine biraz istişarede bulunduktan sonra böyle bir orkestra kurma kararı aldık. Projeye öğrencilerimizi de dahil ederek çok güzel bir orkestra kurduk. Biz de öğrencilerimiz de bakır aletlerle ritim yapmaktan çok mutluluk duyuyoruz. Hedefimiz bu güzel müzik dinletisini ulaştırabildiğimiz kadar insana ulaştırmak ve Türkiye geneli bir konser düzenlemek.”