Bahçeli'den Öcalan'a yeni çağrı: "Teröristbaşı gelsin, TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın" dedi.

TBMM’nin 1 Ekim’deki yasama yılı açılışında DEM Parti'li vekillerle el sıkışarak Kürt sorununa çözümde yeni bir süreç mi başlıyor tartışmalarına neden olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu konuda yeni çıkışlar yapmayı sürdürüyor.

Geçen haftaki grup konuşmasında, “Türkiye’ye getirilirken, ‘her türlü hizmete hazırım’ diyen teröristbaşı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin” diyen MHP lideri bugün TBMM grup toplantısındaki konuşmasının ağırlıklı kısmını yine bu konuya ayırdı.

Your browser doesn’t support HTML5

Bahçeli'den Öcalan'a yeni çağrı


“Belki bugünden sonra tarihin akışı daha farklı olacaktır”

Konuşmasının başında şair ve yazar Ahmet Hamdi Tanpınar’ın çok bilinen “Ne içindeyim zamanın/Ne de büsbütün dışında/Yekpare geniş bir anın/Parçalanmaz akışında” atıfta bulunan Bahçeli, Türkiye ve dünyanın, tarihin dönüm noktaları, keskin virajları, kritik eşikleri, geleceğe eklemlenmesi beklenen kırılgan bağlantı hatlarının tam ortasında olduğunu söyledi.

MHP Genel Başkanı, “Bin yıllık kardeşliğimiz üzerinde titreyerek, devlet-ebed müddet, millet-ebed müddet kararlılığımızı gözeterek, geçmişle geleceği yeniden inşa, yeni baştan ihya sorumluluğu tarihin bugünkü mühim sahnesinde sanıyorum omuzlarımıza binmiştir. Belki bugünden sonra tarihin akışı daha farklı olacaktır. Belki bugünden sonra ülkemin şafağı bir başka sökecektir. Belki bugünden sonra Türkiye’nin prangaları tamamıyla kırılacaktır Bugün milli birlik ve kardeşlik duygumuzun üzerine gerilmek istenen yabancı menşeli örtüyü kaldıracağım. Alışıldık söylem kalıplarından az da olsa taşmanın vakti geldiyse, o vakit bu vakittir. Muazzez milletimizin ayak bağlarını kalıcı olarak çözmenin kim bilir belki de ilk adımını atmış olacağım” diye konuştu.

“Enflasyon canavarının boğazına urganı geçireceğiz”

Bu cümleleri kurduktan sonra “enflasyon canavarının boğazına urganı geçireceğiz” diyerek ekonomik krizin aşılmakta olduğunu, medyada Yenidoğan Çetesi olarak adlandırılan grubun, “ölüm ve soygun çetesi” olarak adlandırılması gereken kana susamış katiller güruhu olduğunu dile getirdi.

Yahya Sinvar’ın öldürülmesine “Siyonist barbarlık, suikast halkalarına bir yenisini daha ekledi” değerlendirmesini yaptıktan sonra “Türk, Türk’e yardır, candır, kandır” sözleriyle Lübnan’daki Türkmenler’e Türkiye’nin kapılarının açık olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a takdirlerini sundu.

MHP Genel Başkanı önceki gün teşekkür konuşmasında anayasanın ilk dört maddesine “olumlu anlamda dokunulabilir” diyen İstanbul Barosu’nun yeni başkanı İbrahim Kaboğlu’nu ise “akıllı olsun, ayranımızı kabartmasın, ashabımızı bozmasın, milletin sabrını yanlışa yormasın, bayramlık ağzımızı da daha fazla açtırmasın” sözleriyle eleştirdi.

İlgili Haberler Bahçeli, Öcalan’a “PKK’yı tasfiye et” çağrısı yaparken, “Öcalan” mitingi nedeniyle 269 gözaltı

“Türkiye’nin sorunu Kürtler değil, bölücü terör örgütüdür”

Bahçeli, gündeme dair görüşlerini açıkladıktan sonra Kürt sorunu değil de “terör sorunu” olarak gördüğü meseleye dair değerlendirmelerini netleştirdi.

MHP lideri, “Türkiye’nin yeni bir çözüm sürecine değil, ortak aklı çalıştırmaya, dürüst ve samimi adımlara, dış dayatmalara kapalı durmaya, bin yıllık kardeşliği daha da kuvvetlendirmeye ihtiyacı vardır ve olmalıdır. Türkiye’nin sorunu Kürtler değil, bölücü terör örgütüdür. Bu ülkede yaşayan hiçbir Kürt kardeşim sorun olarak gösterilemez. ‘Kürt sorunu var’ demek, küresel emperyalizme piyonluk yapanların ortak propagandasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti asimilasyon politikasına hiçbir zaman teşne olmamış, tenezzül etmemiş, prim vermemiştir. İkisi arasına kalın bir çizgi çekilmeden, duvar örülmeden, silah dışlanmadan, en başta Kürt kardeşlerimiz olmak üzere, Türk vatandaşları layık olduğu insani gelişmişlik düzeyine, refah, huzur ve güvenlik mertebesine çok zor ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.

Yeni sürecin adını koydu: “Yeni Yüzyıl, Yeni Hayat, Yeni Türkiye”

Devlet Bahçeli, “yeni süreç” olarak görmediği yeni çıkışının adını da koydu.

MHP Genel Başkanı, “Türkiye ve Türk milleti için her fedakârlığı yapmaya yeminliyiz. ‘Yeni Yüzyıl, Yeni Hayat, Yeni Türkiye’ temelinde bagajları boşaltalım ve milli ülküleri hep birlikte yakalayalım. Barışçıl yollar varken teröre müracaat ihanettir, cinayettir, canavarlıktır. Kürt kardeşlerim, gelin bir olalım, beraber olalım, aramıza girmek isteyenleri, bozgunculuk yapanları tarihin çöplüğüne gönderelim. İmanımız bir, kıblemiz bir, irademiz bir, bayrağımız bir, milletimiz bir, devletimiz bir, anımız bir, acımız bir, geleceğimiz bir, biz hep birlikte Türk milletiyiz” diye konuştu.

“Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin DEM Parti grup toplantısında örgütün lağvedildiğini haykırsın”

2007 genel seçimleri öncesi, Öcalan’ın yakalandığı dönemde başbakan yardımcısı olduğunu hatırlatarak “Öcalan’ı asmadın” diyen dönemin başbakanı Erdoğan’a, “Asacak ipin mi yok” diyerek Erzurum’da miting meydanına urgan atan MHP liderinin yeni önerisi, PKK’nın İmralı’da cezaevinde bulunan liderine TBMM’de konuşma yaptırmak oldu.

Bahçeli, “Terör eylemlerine ön şartsız derhal son verilmesi, bütün teröristlerin silahlarıyla dağdan inip Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne teslim olması Türk adaletinin vereceği hükme razı olarak cezalarını çekmeleri terör örgütü için tek çıkıştır. Ne ABD, ne AB, ne Irak, ne Suriye, Kürt kardeşlerimizin sözcüsü ve vasisi olması asla, kata imkansızdır. Birinci hüküm cümlem şudur: TBMM’de her meselenin ele alınıp milli ve müşterek akılla çözümü mümkün ve hatta mecburidir. İkinci hüküm cümlem şöyledir: ‘Teröristbaşı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz’ diyenlere de sesleniyorum; şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler DEM Parti, Öcalan’ı adres gösterdi: “Biz PKK’lı değiliz, PKK’ya silah bırak diyemeyiz”

“Ne Kandil, ne de Edirne; adres İmralı’dan DEM’e uzansın”

MHP lideri dediklerinin yapılması halinde daha önce Kürt siyasetinin Öcalan için dile getirdiği “umut hakkı” için düzenleme yapılabileceğine işaret ederken eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ı “adres Edirne değil” diyerek sürecin parçası görmediğini de ima etti.

Bahçeli, “Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, ‘umut hakkı’nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil, ne de Edirne; adres İmralı’dan DEM’e uzansın. Bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız; vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazırız” değerlendirmesinde bulundu.

MHP’li Feti Yıldız'dan "umut hakkı" açıklaması

“Özgürlüğü umut etme hakkı” yaklaşık 50 yıldır insan hakları literatüründe yeri olan bir kavram.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) daha önce “tahliye umudu olmayan ömür boyu hapis” cezalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3. maddesini ihlal ettiğine karar vermişti.

MHP’nin Hukuk İşleri Başkanlığı’nı yürüten Feti Yıldız da X hesabından yaptığı paylaşımda “umut hakkı” kavramını açıkladı.

Yıldız, “Modern ceza hukukuna zaman içinde yeni kavramlar girmiştir. Bu kavramlardan biri de ‘umut hakkı’ ya da hükümlünün salıverilmeyi umut etme hakkıdır. Bu kavram müebbet ağır hapis cezasına mahkum edilmiş hükümlünün bir gün salıverilmeyi beklemek hakkını ifade etmek için kullanılmaktadır” diyerek, konuya açıklık getirmeye çalıştı.


Bahçeli: “CHP Genel Başkanı istediği kadar sağa sola gitsin, orayı burayı ziyaret etsin hayal kırıklığı kaçınılmazdır”

Bahçeli’nin, sözlerine son verirken dün Edirne Cezaevi’ni eski HDP liderini ziyaret eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i de eleştirmesi Selahattin Demirtaş’a yönelik olumsuz tutumu olarak değerlendirildi.

MHP Genel Başkanı “CHP Genel Başkanı istediği kadar sağa sola gitsin, orayı burayı ziyaret etsin, gömleğinin ilk düğmesini yanlış iliklemesinden, bastığı ve baktığı siyasi zemin kırık olduğundan dolayı yanlışa düşmesi ve hayal kırıklığı yaşaması kaçınılmazdır” diye konuştu.

Özel: “Adada olan bir kişinin Sayın Bahçeli’nin davetiyle konuşmasıyla bu işin çözüleceğini düşünmüyoruz"

Your browser doesn’t support HTML5

“Adada olan bir kişinin Sayın Bahçeli’nin davetiyle konuşmasıyla bu işin çözüleceğini düşünmüyoruz"

Yarın Diyarbakır’dan başlayarak bazı Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerine gitmeyi planlayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, Demirtaş’ın dışlanmasına tepki gösterirken çözüm için TBMM’yi adres gösterdi.

CHP TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Özel, "Sayın Bahçeli'nin TBMM'de yaptığı konuşmayı takip ettik. Görülüyor ki kapalı kapılar ardında birtakım müzakereler yürütülüyor, birtakım sözler alınıyor sözler veriliyor. Türkiye'de bir daha şehit gelemeyecekse, bir daha kan akmayacaksa bunun için söylenen her söz ve söyleyen her aktör kıymetlidir. Kim ne söylüyorsa bu sözlere kıymet veriyoruz ve CHP olarak diyoruz ki bu ülkede terörün bitmesine biz tam destek vereceğiz. İşine gelmeyen aktörleri dışarı attığı bir yaklaşım Türkiye’nin sorunu değil Recep Tayyip Erdoğan’ın sorununu çözmek isteyen bir plan gibi kokuyor ve kötü kokuyor. Bu iş Meclis’te çözülmesi. Adada olan bir kişinin Sayın Bahçeli’nin davetiyle konuşmasıyla bu işin çözüleceğini düşünmüyoruz. Ben de Kürtlere devlet teklif ediyorum, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum” dedi.

İlgili Haberler Kürt Sorunu’nda yeni süreç mi geliyor? Erdoğan’dan “İçeride barışın tesisi önem kazanıyor” çıkışı

DEM Parti Eş Başkanı Hatimoğulları: “Tecridin bir önce kalkması ve Sayın Öcalan ne konuşacaksa kendi dilinden duymamız gerekiyor”

Your browser doesn’t support HTML5

“Tecridin bir önce kalkması ve Sayın Öcalan ne konuşacaksa kendi dilinden duymamız gerekiyor”



Bahçeli’nin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı açıklamalar DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları’na da soruldu.

DEM Parti Eş Başkanı, “Vakit geçmeden adım atılmalıdır. Kürt sorunun barışçıl yollarla çözümü için Öcalan'ın üzerindeki tecridin kalkması kendisinin çıkması gerekli mesajları verdik, bugün Bahçeli'nin ifade ettiğinin altını çizmiş olduk. Tecridin bir önce kalkması ve Sayın Öcalan'ın ne konuşacaksa kendi dilinden duymamız gerektiğinin bir kez daha altını çizdik” yanıtını verdi.

Dervişoğlu: “Meclis’in kürsüsünden, teröristbaşları değil, ancak ve ancak Mustafa Kemal’in mirasçıları konuşabilir”

Bahçeli’ye ilk olumsuz tepkiler milliyetçi partilerden geldi.

X hesabından açıklamalarda bulunan İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, “Atatürk’ün kurduğu Meclis’in kürsüsünden, teröristbaşları ve yardakçıları değil, ancak ve ancak Mustafa Kemal’in mirasçıları konuşabilir. Ahlak ve vicdanını yitirmiş bu iktidar ve onun akıl ve izanını yitirmiş ortağı ile birlikte vatan toprağını gezmek için icazet bekleyen sözde ana muhalefeti artık bizim için yok hükmündedir” dedi ve yarınki grup konuşmasında maskeleri indireceğini iddia etti.

Ümit Özdağ: “Allah böyle siyaseti kahretsin, inanılır gibi değil”

Dervişoğlu gibi Bahçeli ile birlikte eskiden MHP’de siyaset yapan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da X hesabından yaptığı açıklamada, “Allah böyle siyaseti kahretsin. Bir bebek katili terörist, İstiklal Harbi vermiş gazi TBMM’de DEM grubunda konuşacak. İnanır gibi değil” ifadelerini kullandı.