Meclis’in açıldığı 1 Ekim'de TBMM Genel Kurul Salonu’na girdiğinde DEM Partili milletvekillerinin elini sıkarak, olası çözüm süreci tartışmalarını başlatan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugünkü grup konuşmasında Abdullah Öcalan’a seslendi.
Öcalan’ın Türkiye’ye getirildiği zaman söylediği “hizmete hazırım” sözlerini hatırlatan Bahçeli, Öcalan’a PKK’yı tasfiye etmesi çağrısı yaptı.
Your browser doesn’t support HTML5
Partisinin bugünkü Meclis grubunda konuşan Bahçeli, “Türkiye’ye getirilirken, ‘her türlü hizmete hazırım’ diyen teröristbaşı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin. Ama devletin terörle masaya oturmasını hiç kimse, hiçbir şart altında beklemesin, aklından dahi geçirmesin. Hodri meydan, kana değil kardeşliğe susadıklarını göstersinler” dedi.
PKK’nın önünde üç seçenek olduğunu söyleyen Bahçeli, bunları “terör eylemlerine koşulsuz olarak derhal son vermek, silahlarla dağdan inip Türkiye Cumhuriyeti devletine teslim olmak ve Türk adaletinin vereceği hükme razı olarak ceza çekmek” olarak sıraladı.
Devlet Bahçeli ayrıca, “terör örgütünün taleplerine boyun eğmenin, yeni saldırıların ve hain emellerin teşvik edilmesinden ve özendirilmesinden başka hiçbir şeye yaramayacağını” dile getirerek, “Devlet terör örgütüyle pazarlığa tutuşmaz, müzakere etmez, sonuna kadar, kıran kırana mücadele eder” dedi.
Bu arada DEM Parti ve Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP), Abdullah Öcalan’ın cezaevi şartlarına dikkat çekmek için düzenlenmek istenilen mitingle ilgili 36 ildeki operasyonlarda 269 kişi gözaltına alındı.
Bakırhan: “İmralı’nın kapılarını açın, Sayın Öcalan’ın ne diyeceğini biz de sizin gibi merak ediyoruz”
Bahçeli’nin sözlerine DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, grup toplantısında yanıt verdi. Bakırhan, çözümün muhataplarından birinin Öcalan, diğerinin ise TBMM olduğunu savunarak, şunları söyledi:
”Bugün Sayın Bahçeli’nin konuşmasını dinledim, gerçekten şaşırdım. Sayın Öcalan’a Bahçeli bugün bir çağrı yaptı. Çağrının muhataplarına ulaşması için Sayın Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması gerektiğini kendisi de biliyor. Ailesi ve avukatları 43 aydır Sayın Öcalan ile görüşemiyor. Sayın Bahçeli’ye çağrımdır: Sayın Öcalan’ın ne söyleyeceğini, nasıl bir çağrı yapacağını biz de merak ediyoruz sizin gibi. Tecriti kaldırın da Sayın Öcalan’ın kendi örgütüne, kendi arkadaşlarına ne dediğini hep beraber izleyip görelim. 43 aydır kuş uçmayan, kervan geçmeyen bir adaya böyle boşu boşuna çağrı yapılır mı? Bir an önce İmralı kapıları açılsın. Sizin sorduğunuz soruya Sayın Öcalan’ın nasıl cevap vereceğini merak ediyoruz. Kapıları açın dinleyelim, görelim.”
Bakırhan, CHP’ye de seslenerek Kürt sorununun çözümü için ne düşündüğünü açıklaması çağrısı yaptı. Türkiye’nin barışı toplumsallaştırmaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Bakırhan, “Bu konuda CHP’nin de tarihsel bir rol oynayacağını, oynaması gerektiğini belirtmek istiyorum. Gerçekten CHP Türkiye’nin en önemli meselesi olan Kürt meselesi konusunda ne düşünüyor? CHP iktidarın bu meseleyi araçsallaştırdığını düşünüyorsa, kendi çözüm önerilerini de ortaya koymalıdır. CHP 89’larda, 90 sonrasında Kürt meselesine dair raporlar yayımlardı. Eleştirmek ve reddetmek yerine, oluşabilecek bir sürecin önüne bariyer koymak yerine, buyurun, Kürt meselesini nasıl çözeceksiniz? Meclis’in Kürt meselesinin çözümünde oynayacağı rol nedir? Açıklayın bunu. Türkiye halkları da biz de görmüş olalım” dedi.
İlgili Haberler Diyarbakır’da Öcalan için basın açıklaması: 6 gözaltı, milletvekilleri hakkında suç duyurusuBahçeli’den miting tepkisi
Bahçeli grup konuşmasında, DEM Parti ve DBP’nin hafta sonu yapmak istedikleri ancak valiliğin izin vermediği mitinge de tepki gösterdi.
MHP lideri, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ali menfaatleri uğruna her vasatta temel ve ortak değerler etrafında el ele tutuşmaya, elimi uzatmaya varım ve hazırım” diye konuşan Bahçeli, “Türkiye Cumhuriyeti’nin terörle müzakeresi, görüşmesi, anlaşma yolları araması, yeni süreçlerin imal çabası, sadece ve sadece terör örgütünün değirmenine su taşımak demektir. Hepsinden daha mühimi de şudur: Kürt kökenli kardeşlerimin, bölücü terör örgütüyle hiçbir ortaklığı, benzerliği, yakınlığı, irtibatı ve ilişkisi yoktur. Bu hususta DEM Parti’nin aklını başına alması, uzattığım eli sabote etmek amacıyla tahrik ortamını kamçılamaktan uzak durması herkesin hayrınadır. DEM Parti’nin iradesini İmralı’ya rehin bırakması siyasetin doğasıyla ve ahlakıyla bağdaşmayan, hür ve bağımsız siyasetçi yapısıyla uyuşmayan ilkelliktir” diye konuştu.
Türkiye genelinde miting operasyonu: 269 gözaltı
Bahçeli’den önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dünkü kabine toplantısı ardından yaptığı konuşmada tepki gösterdiği miting girişimine ilişkin soruşturmayla ilgili bilgileri, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya paylaştı.
Yerlikaya aralarından DEM Partili milletvekillerinin de bulundu bazı hesaplarda Öcalan’ın fotoğraflarının paylaşıldığına dikkat çekerek, “13 Ekim 2024 Pazar günü yasa dışı şekilde miting gerçekleştirmeye çalışan ve terör örgütünü destekleyici nitelikte sosyal medya paylaşımları yapan toplam 47 hesap yöneticisi Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımızca yürütülen sanal devriye faaliyetlerinde tespit edilmiş ve haklarında işlem başlatıldı. Aynı gün sosyal medya hesaplarında, Bölücü Terör Örgütü elebaşının fotoğrafını paylaşan 7’si DEM Parti milletvekili olmak üzere toplam 13 hesap yöneticisi tespit edildi” dedi.
Yerlikaya, mitingden sonra gözaltına alınan beş kişiden birinin tutuklandığını ifade ederek, dört şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildiğini açıkladı. Gözaltına alınan bir çocuk ise serbest bırakıldı.
İlgili Haberler Erdoğan yeni sürece sahip çıktı: “Uzatılan elin sıkıca tutulmak yerine kopartılmaya çalışılmasına izin vermeyiz”Erdoğan’dan DEM Parti’ye tepki
Miting girişimine Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, tepki göstermişti.
DEM Parti’yi isim vermeden eleştiren Erdoğan, “Dün bazı illerimizde ortaya çıkan son derece kışkırtıcı terörü ve şiddeti öven sahneleri de kesinlikle tasvip etmiyoruz. Terörle ve şiddetle arasına mesafe koyması beklenenlerin tam tersine terör diline sarılması samimiyetsizliğin işaretidir” dedi.
Miting neden tepki çekti?
Diyarbakır Valiliği’nin miting tarihinden beş gün önce aldığı yasak kararına rağmen DEM Parti ve DBP’liler miting yapmakta ısrar etti.
Kentte yoğun güvenlik önlemleri polis miting alanına yürüyüşe izin vermedi. Yaşar Kemal Caddesi üzerinde toplanan partililere sadece basın açıklaması yapma izni verildi.
DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın konuştuğu basın açıklamasında, çözüm için Öcalan’ın muhatap alınmasını istemiş, çözümün diğer adresinin TBMM olduğu ifade edilmişti. Açıklama sonrası yürümek isteyen gruplara müdahale eden polis altı kişiyi gözaltına almıştı. Daha sonra açıklama yapan Valilik, mitinge katılan DEM Parti milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu duyurmuştu.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yeni yasama yılının başladığı 1 Ekim günü TBMM Genel Kurul Salonu’na girdiğinde DEM Partili milletvekillerinin elini sıkması Kürt sorunu için yeni bir sürecin başlayabileceği yorumlarına neden oldu.
Bazı kesimler bu adımın yeni bir Anayasa yapılması halinde DEM Parti’nin desteğini almak için atıldığını savunuyor. Başka bir kesim ise Ortadoğu'daki savaşın genişleyerek Türkiye’yi de etkilememesi için böyle bir girişimde bulunulduğu görüşünde.
Diyarbakır’daki miting girişimi, Öcalan’ın ön plana çıkarılması ve kamuoyunun tepkisini çekme riski nedeniyle eleştirilmişti.
İlgili Haberler Kürt Sorunu’nda yeni süreç mi geliyor? Erdoğan’dan “İçeride barışın tesisi önem kazanıyor” çıkışı