Irak'ta federal hükümet ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi‘nin (IKBY), Kuzey Irak petrolünün Ceyhan limanından uluslararası piyasalara ihraç edilmesine ilişkin teknik meseleleri giderdiği bildirildi. Bu bilgiyi, dört kaynak, bugün Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada verdi.
Uluslararası Ticaret Odası, Türkiye'nin 2014-2018 yılları arasında Kuzey Irak'tan yapılan yasadışı petrol ihracatı için Bağdat hükümetine 1,5 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetmişti. Türkiye, bunun üzerine 25 Mart'ta Irak'ın günde 450 bin varillik petrol ihracatını durdurmuştu.
İki kaynak, Bağdat ve IKBY başkenti Erbil arasında 4 Nisan'da Kuzey Irak'tan petrol ihracatının yeniden başlatılması için geçici bir anlaşma imzaladıklarını ancak Türkiye'yle iletişime geçmeden önce teknik meseleler üzerinde müzakere yürüttüklerini kaydetti.
Bu meseleler pazarlama, fiyatlandırma ve petrolün gideceği noktalarla ilgili.
Planlanan anlaşma uyarınca devlete ait pazarlama firması SOMO, tüccarlarla vekaleten sözleşmeler imzalayacak. Dört kaynak, IKBY ham petrolünün Asya piyasalarına gönderilmesinin ve Kerkük'ün resmi satış fiyatlarına karşı fiyatlandırılmasının engelleneceğini söyledi.
İlgili Haberler Ceyhan Boru Hattı’ndan Hala Petrol Akışı YokIrak Petrol Bakanlığı ve IKBY, konuya ilişkin açıklama talebini yanıtsız bıraktı.
Öte yandan iki ayrı kaynak, uluslararası petrol şirketlerinin IKBY Başbakanı Masrur Barzani'yle yarın sabah bir görüşme yapmaları için Erbil'e davet edildiklerini bildirdi.
Bir kaynağa göre görüşmelerde petrol ihracatını yeniden başlatmaya yönelik hazırlıklara, SOMO aracılığıyla ham petrol fiyatlandırmasına ilişkin şart ve koşullara, uluslararası petrol firmalarının borçlarının ödenmesine ilişkin önerilen mekanizmaya ve şirketlerin gelecekteki petrol ihracatı satışlarından alacağı paya odaklanılması bekleniyor.
Ancak Irak'ın kuzeyinden petrol ihracatının başlamasıyla ilgili takvim henüz netlik kazanmış değil. Kaynaklardan biri, şimdi topun Türkiye'de olduğunu söyledi.
Kaynaklar, daha önce Reuters'a, Irak'ın Türkiye'nin ödemesi gereken 1,5 milyar dolarlık tazminatla ilgili olarak Türkiye'yle yüz yüze müzakere yürütme arayışı içinde olduğunu aktarmıştı.
Kaynaklar, Türkiye'nin ayrıca petrol ihracatını başlatmadan önce 2018'den bu yana olan izinsiz petrol akışıyla ilgili ikinci bir tahkim davasını sonuçlandırmak istediğini kaydetti.