Aşırı Sağcı Grupların ‘Düşman Listesi’ Almanya’yı Tedirgin Etti

Almanya’da aşırı sağ grup ve kişilerin isim, adres ve telefonlardan oluşan “düşman” listeleri hazırladığı ortaya çıktı. 25 bin kişinin bulunduğu listeyi aşırı sağcıların ne amaçla tuttuğu bilinmiyor. Özellikle göçmen temsilcileri ve aşırı sağcılar konusunda haber yapan medya mensupları arasında tedirginlik yaratan liste, Sol Parti’nin hükümete verdiği bir soru önergesi üzerine ortaya çıktı.

Hükümetin verdiği cevaba göre, Alman güvenlik birimleri 2011’den bu yana aşırı sağcı grup ve kişilere yönelik arama, soruşturma ve baskınlarda 25 binden fazla kişinin bilgilerinin yer aldığı “düşman” listeleri tespit etti.

İsim, adres ve telefon numaralarının yer aldığı liste 2011’den bu yana aşırı sağcı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) ile “Nordkreuz” (Kuzey Kavşağı) adlı örgüt ve başka üç aşırı sağcı gruba yönelik arama, baskın ve soruşturmalarda ele geçirildi.

NSU hakkında yürütülen soruşturmada 2011 yılı sonuna kadar 10 bin verilik listeye ulaşıldığı, en kalabalık listenin ise geçen yıl “Nordkreuz” hakkında yürütülen soruşturmada ele geçirildiği, aşırı sağcı terör zanlısı Alman ordu mensubu Franco A. ile iki suç ortağı hakkında başlatılan soruşturmada da 32 kişilik “düşman” listesine ulaşıldığı kaydedildi. Fişlenenlerin isim ve adreslerin üzerinde “Feinde – Düşmanlar” yazdığı belirtildi.

Hükümet, aşırı sağcıların bu listeyi hangi amaçla hazırladığının bilinmediğini duyururken, “Listelerde yer alan isimler bilgilendirildi mi?” sorusu da tam açıklık kazanmadı.

Federal hükümet bu soruyla ilgili olarak “NSU soruşturması kapsamında eyalet güvenlik birimlerinin liste konusunda bilgilendirildiğine” dikkat çekmekle yetindi. NSU Cinayetlerini Araştırma Komisyonu Üyesi Clemens Binninger, örgütün sadece üç kişilik bir örgüt olduğu tezine inanmadığını belirterek, "10 bin kişilik bir ölüm listesi var. İşlenen bütün cinayetler öncesinde kurbanların önceden seçilmesi ve bunlarla ilgili detaylı bir çalışmanın yapılması söz konusu" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

NSU mağdurlarının avukatlarından Mehmet Daimagüler de, NSU davası sürecinde 10 bin kişilik liste iddialarına vurgu yaparak, "Bu daha çok bir sipariş listesi. Yani birileri bu listeyi hazırlayıp NSU'ya veriyor, onlar da harekete geçiyor" şeklinde konuşmuştu.

Öte yandan eyalet teşkilatlarının 2017 yılında sadece üç kişiyi listede adının geçtiği yönünde bilgilendirdiği ortaya çıktı. Hükümetin verdiği cevaba göre “düşman” listelerinde yer alan ve tehdit altındaki kişiler için federal hükümetin ve eyalet birimlerinin ortak veri dosyası da yok. Alman Gazeteciler Birliği fişlenen bütün medya mensuplarının bilgilendirilmesini talep etti. Aşırı sağcılarla ilgili haber hazırlayan gazeteciler ve aşırı sağcılarla mücadele eden grupların faaliyetlerinden dolayı tehlikede olduğunu savunan birlik, güvenlik birimlerinin bu konuda açık ve şeffaf davranmasını istedi. Hukuk uzmanları da, listelerde yer alanlara yönelik saldırıya işaret eden kayıtların olması durumunda, polisin ipuçlarını değerlendirip ilgili kişiyi haberdar etmek zorunda olduğu yönünde yorum yaptı.