Bedenimizin sağlıklı kalabilmesi için iyi uyumamız gerektiği bilinen bir gerçek. Ancak her geçen gün yapılan yeni araştırmalar, uykunun öneminin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Amerika’da yapılan son araştırmalardan biri de özellikle gece vardiyasında çalıştıkları için uyku düzenleri bozulan ya da yeterince uyumayan kişilerde şeker hastalığı ve obezite riskinin arttığına dair yeni bir kanıt daha sundu.
Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan araştırmada sağlıklı yetişkinlerin gece vardiyalarında çalışanların uyku düzenine geçmeleri sağlandı. Önce gecede 10 saat uyumalarına izin verilen deneklerin daha sonra 3 hafta boyunca gece ve gündüz değişmek kaydıyla 5’er buçuk saat uyumaları istendi. Yaşları 20 ila 60 arasında değişen yetişkinlerin, aynı zamanda az ışıklandırılmış, loş mekanlarda vakit geçirmeleri de sağlandı. Böylece değişik vardiyalarda ve kapalı ofislerde çalışanların şartlarına yakın şartlar elde edilmiş oldu.
Az ve Düzensiz Uyku Şeker Hastalığı Riskini Beraberinde Getiriyor
Araştırma sonunda uyku düzeninin bozulmasının ve vücudun biyolojik saatinin sekteye uğratılmasının sağlık üzerinde birden fazla olumsuz etkisi olduğu görüldü. Deneklerin, bu süreçte metabolizmalarının yavaşladığı, yemek sonrası kan şekerlerinde hızlı yükselme görüldüğü ve pankreaslarının yeterince insülin üretemediği saptandı. Bu şekilde çalışan ve yaşayan bireylerin her yıl ekstra 10 kilo aldıkları ve şeker hastalığı ile obezite risklerinin de arttığı kaydedildi.
Uzmanlar, özellikle gece çalışmanın ve gündüz saatlerinde uyumanın geniş kitleler üzerindeki etkilerinin görülmesi için araştırmanın kapsamının arttırılması gerektiğini söylüyor. Fakat yine de sonuçlar, uyku ve yaşam düzenine dikkat etmek için ciddi bir uyarı niteliğinde.