Avusturya Pazartesi günü, 'katil robotlar' yaratabilecek silah sistemlerinde yapay zeka kullanımını düzenlemek için yeni çabalar gösterilmesi çağrısında bulundu. Avusturya’nın bu çağrısı, yapay zeka teknolojilerinin silah sektöründe kullanımına ilişkin, bir süredir duraksayan tartışmaların yeniden gündeme geldiği konferansa evsahipliği yaptığı sırada geldi.
Yapay zeka teknolojisinin hızla ilerlemesi, insan müdahalesi olmadan öldürebilecek silah sistemlerinin beklenenden daha hızlı geliştirilmesine yol açabilir. Bu durum, çoğu ülkenin bir an önce ele alınması gerektiğini kaydettiği etik ve yasal zorlukları beraberinde getiriyor.
“Bir an önce harekete geçmeliyiz. İnsan kontrolünü sağlayacak uluslararası kurallar ve normlar üzerinde anlaşmaya varma zamanı geldi” diyen Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası örgütlerin yanısıra 143 ülkenin elçilerinin katıldığı toplantıda konuştu.
“İnsanlık Yol Ayrımında: Otonom Silah Sistemleri ve Mevzuat Zorluğu” başlıklı konferansın açış konuşmasında Schallenberg, “En azından kimin yaşayıp kimin öleceği gibi bu en derin ve çok sonuçlu kararı verecek olanın makineler değil insanlar olduğundan emin olalım” dedi.
Birleşmiş Milletler'de yıllardır süren tartışmalar şimdiye kadar çok az somut sonuç verdi. Viyana'daki iki günlük konferansta birçok katılımcı harekete geçme penceresinin hızla kapandığını söyledi.
Uluslararası Kızıl Haç Komitesi Başkanı Mirjana Spoljaric, konferansta düzenlenen bir panelde yaptığı konuşmada, “Harekete geçmek ve çok hızlı hareket etmek çok önemli” dedi.
Spoljaric, “Bugün farklı şiddet bağlamlarında tanık olduğumuz durum, uluslararası toplum karşısında yaşanan ahlaki başarısızlıklardır. şiddetin sorumluluğunu, şiddetin kontrolünü makinelere ve algoritmalara vererek bu tür başarısızlıkların hızlandığını görmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.
İlgili Haberler Amerika ve Çin arasındaki yapay zeka donanımlı dron sürüsü rekabeti, küresel silahlanma yarışını körükleyebilirYapay zeka teknolojisi, savaş alanında kullanılmaya başladı bile. Diplomatlar, Ukrayna'daki insansız hava araçlarının, sinyal karıştırma teknolojisi operatörleriyle bağlantılarını kestiğinde hedeflerine giden yolu kendi başlarına bulacak şekilde tasarlandığını söylüyor.
ABD bu ay, İsrail ordusunun Gazze'deki bombardıman hedeflerinin belirlenmesine yardımcı olmak için yapay zeka kullandığına dair bir medya raporunu incelediğini söyledi.
Yazılım programcısı ve teknoloji yatırımcısı Jaan Tallinn, açış konuşmasında “Yapay zekanın, bir hakemin kel kafasını futbol topu olarak yanlış tanımasından, kırmızı ışıkta geçildiğini fark edemeyen sürücüsüz araçların neden olduğu yaya ölümlerine kadar, hem büyük hem de küçük hatalar yaptığını zaten gördük” dedi.
Tallinn, “İster askeri ister sivil sektörlerde olsun, bu sistemlerin doğruluğuna güvenme konusunda son derece dikkatli olmalıyız” şeklinde konuştu.