Avusturya Başbakanı: ‘Türkiye’nin AB’ye Girmesi Hayal’

Son günlerde Türkiye ile ilgili ardı ardına yaptığı sert açıklamalarla dikkat çeken Avusturya Başbakanı Christian Kern, Ankara’nın AB ile yürüttüğü müzakereleri “diplomatik hayal” olarak tanımladı ve “daha fazla vakit geçirilmeden sona erdirilmesini” talep etti.

Avusturya televizyonu ORF’e bir demeç veren ve Türkiye’nin AB üyeliğini “Yıllarca, hatta on yıllarca imkansız bir şey” olarak tanımlayan Kern, AB’nin Türkiye ile üyelik görüşmelerini kesmeyi hedeflemesi gerektiğini ve konuyu 16 Eylül tarihinde yapılacak AB Zirvesi'nde gündeme getireceğini açıkladı.

Avusturya Sosyal Demokrat Partisi SPÖ’nün genel başkanı da olan Kern, Türkiye’nin demokratik standartlar ve ekonomik olarak AB ortalamasının altında olduğunu ve bu yüzden üyeliğinin gerçekleşemeyeceğini savundu. “Bizim AB olarak Türkiye’ye ihtiyacımız yok. Ankara’nın önünde diz çökmemiz de gerekmiyor. Ama Türkiye ekonomik açıdan AB’ye ihtiyaç duyuyor” şeklinde görüş belirten Kern, AB’nin Türkiye’nin tepkisinden çekinmeden müzakereleri sona erdirmesini önerdi. Türkiye ile ilişkilerin alternatif bir plan geliştirilerek sürmesi gerektiğini öne süren Avusturya Başbakanı Kern, buna örnek olarak iki tarafının göçmen politikalarında ve IŞİD’le mücadelede ortak çalışmalarını gösterdi.

Christian Kern, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaptığı bir dizi açıklama ile Türkiye’nin sert tepkisini çekti. Darbe girişiminin ardından Avusturya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin yaptıkları protesto gösterilerini, Türk bayrakları taşımalarını eleştiren ve “Türkiye'deki iç siyasetin Avusturya topraklarına taşınmaması gerektiği” yönünde açıklamalarda bulunan Kern, ardından bazı radikal Türk gruplarının kendisine gözdağı vermek istediğini ve ölümle tehdit edildiğini iddia etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ve Avusturya'yı hedef alan açıklamalar yaptığını, ardından kendisine yönelik tehditlerin artığını ileri süren Kern, ülkesine karşı bir sanal nefret dalgasının oluştuğunu da öne sürdü.

Son olarak AB ile Türkiye arasındaki gerginliğin, “Türkiye’yi ulusal iflasa sürüklediği” yönünde bir açıklama yapan Kern, başbakanlık görevine seçildiği 25 Haziran tarihinden sonra yaptığı açıklamalarda, daha önceki başbakanların kararlarının kendisini bağlamadığını ve Türkiye'nin AB'ye üye olması durumunda Avusturya'nın AB'den ayrılması ya da kalması için referandum yapabileceklerini söylemişti.

Avusturya basınında, ülkede 2 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri ve gelecek yılki genel seçimler öncesinde, SPÖ liderinin popülist söylemlerle ırkçı parti FPÖ seçmenine göz kırptığı yorumu yapılıyor.

Avusturya Anayasa Mahkemesi Mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini oy sayımındaki usulsüzlükler nedeniyle iptal ettiğini açıklamıştı. 2 Ekim'de tekrarlanacak seçimi Avusturya Özgürlükçü Partisi FPÖ'nün cumhurbaşkanı adayı Norbert Hofer’in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Seçim kampanyasında Türkiye’nin AB müzakerelerinin ve mülteci konusunun etkili olması bekleniyor. İptal edilen ilk seçimi Yeşiller’in adayı Van der Bellen 30 bin 863 oy farkla kazanmış, İslam karşıtı FPÖ’nün oyların yüzde 49,7’sini alması Viyana’da “siyasi deprem” olarak yorumlanmıştı.