Avrupa'da Aşırı Sağcılar Kazanıyor

Your browser doesn’t support HTML5

Geçen hafta yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinden aşırı sağcı partiler büyük kazanımla çıktı. Avrupa Parlamentosu şimdi, Avrupa Birliği’nden ayrılmak isteyen yüzlerce milletvekiline ev sahipliği yapacak
Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgwell’in Londra’da konuştuğu uzmanlar bu sonucu, Avrupa Birliği’nin birkaç yıl önce yaşadığı borç kriziyle birlikte üye ülkeleri kemer sıkma önlemleri almaya zorlanmasına bağlıyor.

Fransa’da yapılan seçimlerde aşırı sağcı Ulusal Cephe, dört seçmenden birinin oyunu aldı. Parti başkanı Marine Le Pen, Fransız halkının artık dış güçler tarafından yönetilmek istemediğini söyledi:

“Hedefimiz, Avrupa tarafından empoze edilen zararlı kararları engellemek. Fransa ve Fransız halkının çıkarlarını her koşulda korumaya kararlıyız.”

Ulusal Cephe yandaşları, parti tabanında hızla destek bulan göçmen karşıtı söylemin artık yumuşadığını savunuyor. Ancak Paris’teki göçmen mahallelerinde seçim sonuçları şok yarattı.

Mohad Said Elouach beş yıl önce Fransa’ya yerleşmiş.

“Aşırı sağcılar tehlikeli. Değişmezler. Daima aşırı sağda kalırlar.”

Londra Royal Holloway Üniversitesi’nde Avrupa’daki aşırı sağ politikalar uzmanı Andrea Mammone, Ulusal Cephe gibi partilerin, göçmenlere yönelik tavırlarını ekonomik kaygılarla bağdaştırdığını söylüyor:

“İşsizliğin artmasından bu yana sorun kısmen ekonomik durumla ilgili. Bir iş için daha fazla insan rekabet ediyor. İşsizlik yardımı kesiliyor. Bunun için bir günah keçisi lazım. O da rekabete yol açan göçmenler.”

Brüksel’deki Avrupa Politikaları Merkezi’nden uzman Janis A. Emmanouilidis, Ulusal Cephe’nin zaferinin Fransa sınırlarının dışında hissedileceğini söylüyor:

“Avrupa politikalarının mimarları için Fransa’nın zayıflaması hiç de iyi haber olmaz.”

Ulusal Cephe’nin 24 yeni milletvekili, Avrupa Parlamentosu’nda birçok dost bulacak. AB karşıtı Bağımsızlık Partisi, İngiltere’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki 73 sandalyesinin üçte birine hakim. Partinin lideri Nigel Farage, bu başarıyı genel seçimlerde de tekrarlama sözü verdi. Başarılı olurlarsa da İngiltere’yi Avrupa Birliği’nden çıkarmak için referandum düzenleyecekler.

“Çoğunuz Bağımsızlık Partisi’nin daha fazla oy kazanamayacağını düşünüyorsunuz. Daha hiçbir şey görmediniz.”

Avrupa Birliği’nin en ağır kemer sıkma önlemlerini Yunanistan uyguladı. Ardından Birlik karşıtı sol görüşlü parti Syriza, seçimlerde öne çıktı. Aşırı sağ politikalar uzman Andrea Mammone, çok sayıda Avrupa ülkesinde seçmenin ılımlı partileri geri çevirdiğini söylüyor:

“Birçok kişi, ‘Neden bir Alman politikacı bize ne yapmamız gerektiğini söylüyor? Demokratik meşruiyet nerede?’ diye soruyor.”

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Hristiyan Demokrat Partisi , Avrupa Parlamentosu seçimlerinden birinci çıktı. Ancak Merkel, birçok Avrupa ülkesinde Birlik karşıtı partilerin yükselişini “kayda değer ve üzücü” diye tanımladı:

“Hem Almanya’da hem de Fransa’da seçmenleri geri kazanmak bize kalmış. En iyi yapabileceğimiz şey, rekabeti geliştirmeye, büyümeye ve istihdam yaratmaya odaklanmak.”

Genel gidişata uymayanlar arasında Almanya gibi İtalya da bulunuyor. İtalya’da da seçimden, Matteo Renzi’nin liderliğini yaptığı AB yanlısı merkez sol Demokrat Parti galip çıktı.

Temmuz ayında Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığı İtalya’ya geçiyor. Başbakan Renzi, bu dönemde kemer sıkma önlemleri yerine işsizliğe ve büyümeye ağırlık vermeye niyetli olduğunu açıkladı.

Alparslan Esmer, Amerika’nın Sesi Washington