Avrupa Suriye'ye Giden Cihatçılardan Kaygılı

Your browser doesn’t support HTML5

Uzmanlar, Suriye’de savaşmak isteyen cihatçıların sosyal medyadaki görüntüler yardımıyla bilgi aldığına, ­muharebe alanındaki cihatçılarla daha rahat kaynaşabildiğine dikkati çekiyor
İngiltere bir süredir, Suriye’de cihatçılarla birlikte savaştığından kuşku duyduğu bazı vatandaşlarını, ülkeye dönüşlerinde gözaltına almaya başladı. İngiltere, kendi içinde cihatçıların sayısının artmasının bir iç güvenlik sorunu yaratmasından kaygılanıyor. Avrupa ülkelerinde yaşayan binlerce kişinin, Suriye’de muhaliflerin arasında savaştığı düşünülüyor ve tehdit tüm kıtada çok ciddiye alınıyor.

6 Şubat’ta kaydedildiği bildirilen bir amatör videoda İngiliz vatandaşı Abdülvahit Mecit, Halep dışında görüntülenmiş.

Mecit, el Kaide bağlantılı Nusra Cephesi savaşçılarıyla görülüyor.

Mecit’in koyu İngiliz aksanı rahatlıkla seçiliyor:

“Konuşamam. Herkes benden bunu istiyor. Ben iyi bir konuşmacı değilim. Boğazım düğümleniyor. Konuşmam zor. Bu insanın içinden gelmeli.”

Abdülvahit Mecit, daha sonra Halep Cezaevi’nin kapısına bomba yüklü bir kamyon sürerken görüntüleniyor. Patlamada Mecit ve çevresindekiler ölüyor. Cezaevindeki bazı mahkumlarsa kaçmayı başarıyor.

Londra’daki Kings College’den Uluslararası Radikalleşme Araştırmaları Merkezi uzmanı Şiraz Mahir anlatıyor:

“İntihar saldırısı, bağnazlığın ne denli beklenmedik düzeyde olduğunu gösteriyor. Bu savaşçılar iki amaca ulaşmaya çalışıyor: Beşar Esat’ı indirip şehit olmak istiyorlar.”

Mahir’in tahminlerine göre 366 İngiliz vatandaşı Suriye’de savaşıyor. Bunların sayısı Irak ve Afganistan’daki cihatçılardan fazla.

“Batılı ülkelerin Esat’ı bir zalim olarak görmesi ve artık indirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmesi, onlara yaptıklarını haklı çıkarmaya yetiyor.”

İngiliz hükümeti kontrolu sıkılaştırdı. Ocak ayında 16 İngiliz vatandaşı, Suriye’de savaştıkları ya da savaşmak için gitmeye çalıştıkları kuşkusuyla tutuklandı. 2013 yılında 24 kişi tutuklanmıştı.

Uzman Rafaello Pantucci’ye göre, geçmiş deneyimler, İngiliz cihatçıların çifte güvenlik tehdidi oluşturduğunu gösteriyor:

“Afganistan ve Pakistan’da İngiliz gençlerin çatışmaların, cihatların içine çekildiğini gördük. Bu gençlerin hepsi el Kaide’den emir aldı, sonra döndüklerinde İngiltere’de saldırılar düzenlemeye başladı. Irak’ta da örnekler gördük. İngiliz gençler Irak’ta savaştı, daha sonra İngiltere’de başka olaylara girişmek istedi.”

Aralık ayındaki bir intihar saldırısını Irak ve Şam İslam Devleti adına savaşan Fransız cihatçı Nicolas Bons yaptı. Suriye’ye 700 Fransız vatandaşının savaşmaya gittiği tahmin ediliyor.

Fransız terörle mücadele yargıcı Marc Trevidic’e göre, çözüm, Fransa’daki Müslüman toplumlarla daha fazla kaynaşmak:

“Şimdiye kadar sorunu yalnızca terörle mücadele yöntemleriyle çözmeye çalıştık. Bu da sadece kısıtlama getirir. Sonuç vermez.”

Uzmanlar, Suriye’de savaşmak isteyen cihatçıların sosyal medyadaki görüntüler yardımıyla bilgi aldığına, ­muharebe alanındaki cihatçılarla daha rahat kaynaşabildiğine dikkati çekiyor.