Birbiri ardına sıcaklık dalgaları, orman yangınları ve kuraklıkla sarsılan Avrupa şimdi de şiddetli fırtınaların etkisi altında.
Fransa'nın güneyindeki Korsika adası, dün sabah hızı yer yer saatte 220 kilometreyi aşan rüzgarların eşlik ettiği çok şiddetli fırtınalardan etkilendi.
Özellikle tatil kampı alanlarındaki ağaçların devrilmesi sonucu 6 kişi yaşamını yitirdi; 4'ü ağır 20 kişi de yaralandı.
Tatil kampında bulunan 13 yaşında bir çocuk ile 46 yaşındaki bir kişi üzerlerine ağaç düşmesi sonucu,70'li yaşlardaki bir erkek de plajda arabasının içinde yaşamını yitirdi.
Ayrıca, 62 yaşındaki bir balıkçı ile denizde kano yapan bir genç de kıyıda ölü bulundu. Yaşamını yitiren altıncı kurbanın kimliği ise henüz tespit edilemedi.
Avusturya'da 5 İtalya'da 2 ölü
Kötü hava koşulları dün Avusturya'da da can aldı. Ülkeyi etkisi altına alan fırtına, Carinthie Gölü yakınlarında, 5 ve 8 yaşlarındaki iki çocuk ve üç kişinin ölümüne yol açtı.
Dev ağaçların sökülerek uçtuğu fırtınada 12 kişi de yaralandı.
Kızıl Haç Avusturya sözcüsü Melanie Reiter, ölümlere rüzgarla devrilen ağaçların sebep olduğunu açıkladı. Sıcak hava dalgası yaşayan ülkede yetkililer gök gürültülü fırtına uyarısında bulundu.
Your browser doesn’t support HTML5
Şiddetli fırtınalar, İtalya'nın Toscana bölgesini de etkisi altına aldı. Dün patlayan fırtınada Carrare ve Lusques kentlerinde iki kişi yaşamını yitirdi.
Marina di Massa tatil kampında devrilen ağaçlar nedeniyle çok sayıda kişi yaralandı. İçinde bulundukları arabanın tavanının parçalanması sonucu da Barga'da 4 kişi hastaneye kaldırıldı. Bölgede olağanüstü hal ilan edildi.
Tosacana'nın diğer bölgelerinde de fırtına hasara yol açtı. Venedik'teki ünlü San Marco Bazilikası'nın çan kulesinin bazı parçaları düştü.
Venedik'in de içinde bulunduğu Veneto'da, Toskana bölgesinde olduğu gibi olağanüstü hal ilan edildi.
Milano, Floransa gibi büyük kentlerde halka açık park ve bahçeler kapatıldı; araç sahiplerinden ağaç altlarına park etmemeleri ve ağaçların altında yürümemeleri istendi.
Ölümler engellenebilir miydi?
Korsika adasında, şiddetli fırtınanın 15 dakika içinde adayı silip süpürmesi üzerine, daha ilk dakikalarda Fransız Meteoroloji Kurumu turuncu alarma geçti; ancak önlem almak için geç kalındı.
Can ve mal kaybının yüksek olması ülkede yetkililerin "yeterince önlem alıp almadığı" tartışmalarını da beraberinde getirdi.
Fransa meteroroloji kurumu, ilk şiddetli fırtınaların dinmesinin ardından düzenlediği basın brifinginde, fırtınanın öngörülemeyecek kadar "sıradışı" bir şekilde ortaya çıktığını, başlamasından 2 dakika sonra "turuncu alarma" geçtiklerini ve kurtarma çalışmalarına başladıklarını açıkladı.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Korsika adasına giderek, olay yerinde krizi yönetirken, Akdeniz kıyısında tatil yapan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a da video konferans yöntemiyle bilgi verdi.
İlgili Haberler Fransa'da Aşırı Sıcaklardan Şiddetli Yağışlaraİklim değişikliği hızlandı
Aşırı sıcaklar, yangınlar ve kuraklıktan bir anda sert fırtınalara geçilmesini değerlendiren uzmanlar, iklim değişikliğinin zaten öngörüldüğünü, "ancak değişikliklerin bu kadar hızlı olmasını beklemediklerini" dile getirdi.
Birbiri ardına iklime bağlı olarak yaşanan doğal felaketleri, özellikle ani fırtınaları Akdeniz'de suların aşırı ısınmasına bağlayan iklim uzmanı Robert Vautard, "uzmanların ölçüm yaparken yerel etkileri göz ardı ettiklerini, bu nedenle de yer yer, önceden tahmin edilemeyen afetler yaşandığını" dile getirdi.
Yaz aylarından bu yana Akdeniz ülkeleri zor dönemler geçiriyor. İspanya ve Portekiz orman yangınlarıyla, Fas kuraklıkla mücadele etti.
Fransa, İtalya ve İspanya, 4 ayrı aşırı sıcak dalgasının ardından, şimdi de eşi görülmeyen şiddetteki fırtınalarla mücadele diyor. Cezayir'de iki gündür devam eden yangınlarda can kaybı artıyor.
Akdeniz'de sular, normalin 6,5 derece üzerinde ısındı. Fransa'nın güneyinde, Korsika ve Marsilya kıyılarında deniz suyu sıcaklığı rekor kırarak 30 dereceyi aştı.
Uzmanlar Akdeniz'in güneyinde Cezayir'de başlayan ve 40'a yakın kişinin ölümüne yol açan yangınlara da dikkat çekerek, "Cezayir yanarken, Korsika fırtına altında. Bir tarafta olağanüstü fırtınalar, diğer tarafta yangın ve kuraklık" diyor ve Akdeniz'de suların 1993 yılından bu yana yılda ortalama 0,036 derece, toplam 1 derece arttığının altını çiziyor.
Ekosistem alt üst oldu
Yaşanan iklim değişiklikleriyle birlikte, ekosistem de tümüyle alt üst oldu. Le Monde gazetesine konuşan uzmanlar, önümüzdeki dönemde daha uzun ve katlanılması güç yaz ayları geçireceğimiz konusunda uyarıda bulunuyor.
Özellikle, aşırı sıcaklar nedeniyle deniz seviyesinin 2100 yılında bir metre kadar yükseleceğini ölçen uzmanlar, sadece Akdeniz'deki Yunan, İtalyan ve Tunus adalarını değil, kıyı kentlerini de vuran sel ve fırtınaların geleceğine dikkat çekiyor.
Akdeniz'de suların yükselmesinin tarımı da etkileyeceğini belirten uzmanlar, özellikle kıyı tarımının yok olacağını, erozyona uğrayacağını ya da daha az verimli hale geleceğini kaydediyor.
Tuzlu suların, içilebilir su seviyesini de tehdit edeceğine dikkat çeken uzmanlar, aşırı sıcaklar nedeniyle de kuraklık ve su sorununun ciddi oranda artacağını, 20 yılda 250 milyon kişinin daha susuzluk sorunuyla karşı karşıya kalacağını vurguluyor.
Uzmanlar, denizde ve karada sıcaklar, ısınan sular ve orman yangınları nedeniyle ekosistemin alt üst olacağını öngörüyor.
Akdeniz'de dev tsunami uyarısı
Akdeniz İçin Birlik (UPM) örgütünün 2020'de yayınladığı bir rapor, Akdeniz'in dünyaya oranla yüzde 20 daha hızlı ısındığını vurguluyor.
UPM Genel Sekreteri Nasır Kamel, bu farklılığın Akdeniz havzası için sonuçlarının önemli olacağına işaret ediyor.
Birleşmiş Milletler’in de Akdeniz dibindeki volkanların keşfi için yaptığı bir çalışmanın ardından, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Haziran ayında "Akdeniz'de hafife alınan tehlikeli bir tsunami riski" olduğu uyarısı yaptı.
Sahil kıyılarında bir metreyi aşan tsunami dalgaları oluşabileceğini belirten UNESCO, böylesine bir tsunaminin gelecek 30 yıl içinde meydana gelme olasılığının "yüzde 100" olduğunu belirtti.