Kuzey Afrika’dan İtalya’nın güney sahillerine kaçak göçmen akını devam ediyor. Teknelerinin batması sonucu ülkeye giriş yapmak isteyen yüzlerce kaçak göçmenin ölümü bu konuyu tekrar gündeme getirdi. Bu yılki rakamların öncekilere oranla çok daha yüksek olacağı uyarısında bulunan yetkililer, bu sığınmacı akınının önüne geçilebilmesi için Libya’ya askeri müdahalenin şart olduğunu savunuyor.
Kaçak göçmen akını nedeniyle İtalya’nın güney sahillerinde yaşanan dram giderek daha da kötüleşiyor. İtalya Sahil Güvenliği geçtiğimiz hafta aralarında küçük çocukların da bulunduğu plastik bir teknedeki yetmiş kişiyi boğulmaktan kurtardı.
Palermo’da ise yetkililer, sığınma talebinde bulunan bir grup Hristiyan’ı tekneden attığı iddia edilen 15 Müslüman’ın tutuklandığını açıkladı.
Mülteci akını aralıksız devam ediyor. Sadece bir hafta içinde gelenlerin sayısı 13 bin. Yetkililer son derece zor durumda. Giovanni Muraca, çok sayıdaki göçmeni geri göndermeden önce kendilerini tedavi ettiklerini söylüyor.
Yetkililer, geçtiğimiz hafta yaşanan kaza nedeniyle 450’den fazla kaçak göçmenin boğulmuş olabileceğini söylüyor. Sivil toplum kuruluşlarına göre geçtiğimiz yıla oranla ölümler ikiye katlanmış durumda. Kaçaklarla baş etmekte zorlanan İtalya, Avrupa Birliği’nden yardım istedi. Göçten, Libya’da yaşananların sorumlu olduğunu öne süren İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Libya’daki terör gruplarına karşı her türlü önlemin alınmasını istedi.
Avrupa Birliği’nin Göçmenlikten sorumlu yetkilisi bu konuda ilerleme sağladıklarını söylüyor. Dmitris Avramopoulos, Mayıs ayı sonunda Avrupa’nın göçmenlik konusunda ilk kez kapsamlı bir politikaya sahip olacağını bildirdi.
Ancak, Uluslararası Af Örgütü’nden Gauri Van Gulik’e göre bu yeterli değil. Van Gulik’e göre, aslında göçmenlerin boğuldukları bölgelerde devriye gezen uluslararası bir yardım çalışması yapılmasına ihtiyaç var.
Deniz yolculuğunu kazasız atlatanları farklı zorluklar bekliyor. Örneğin, Türkiye’den Yunanistan’a geçen birçok kaçak göçmenin tutulduğu yerlerdeki koşullar standartların çok altında. Yeterli maddi kaynakları olmadığını belirten Yunan yetkililer bu nedenle göçmenleri serbest bırakıyor.Yunanistan Göçmenlik Bakanı Tasia Christodoulopoulou, göçmenlerin tutuldukları yerlerde temel ihtiyaçların giderilmesini sağlayamayacak kapasitelerinin olmadığını ve göçmenlerin Yunanistan’da tutulmasının yasal bir dayanağın da bulunmadığını söyledi.
Sivil toplum kuruluşları, kaçak göçmenlerin sayılarının giderek artması nedeniyle Yunanistan ve İtalya’da göçmenlik karşıtı milliyetçilik duygularının öne çıkmaya başladığı uyarısında bulunuyor.
Bir taraftan milliyetçi duygular yoğunlaşırken, diğer taraftan da binlerce kaçak göçmen de bu tehlikeli yolculuğa çıkmaya devam ediyor.